Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Food and Mood Centre του πανεπιστημίου της Victoria τα φρούτα και τα λαχανικά βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Μάλιστα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα διατροφικό μοντέλο, που αποκάλεσαν «τροποποιημένη μεσογειακή διατροφή» και βασίστηκε στις διατροφικές οδηγίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Αυστραλίας.

Στη διάρκεια 3 ετών, οι ερευνητές δέχθηκαν εκατοντάδες ασθενείς με μέτρια προς σοβαρή κατάθλιψη και 67 από αυτούς μπήκαν σε μία μελέτη 12 εβδομάδων. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: Εκείνοι της πρώτης έκαναν 7 συμβουλευτικές συναντήσεις για τη διατροφή διάρκειας 60 λεπτών, ενώ στη δεύτερη ομάδα, οι ασθενείς δέχθηκαν αντίστοιχη κοινωνική υποστήριξη. Όλοι τους εκτός από 9 άτομα λάμβαναν και άλλου είδους θεραπεία, όπως ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική θεραπεία ή και τα δύο.

Με απλά λόγια, οι ερευνητές έκαναν συστάσεις στους συμμετέχοντες να αυξήσουν 12 κατηγορίες τροφών: όπως φυτικές ίνες, φρούτα, λαχανικά, καρύδια, κοτόπουλο και θαλασσινά, ενώ από την άλλη, τους καλούσαν να μειώσουν την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, αμυλούχων τροφών κλπ.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Όσο περισσότερο τα άτομα της πρώτης ομάδας συμμορφώνονταν με τις διατροφικές συμβουλές, τόσο καλύτερα εξελίσσονταν η κατάθλιψη.

Προηγούμενο άρθροΟι 3 παράγοντες που καθορίζουν την ευτυχία
Επόμενο άρθροΠοια είναι τα χαρακτηριστικά των ευαίσθητων ανθρώπων