Η μουσική είναι ίσως ο καλύτερος φίλος του κάθε ανθρώπου. Είναι εκεί όποτε τη χρειάζεσαι για να σου δώσει δύναμη και να απομακρύνει από το μυαλό σου όλες τις άσχημες σκέψεις.

Γνωρίζεις όμως τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα σου όταν ακούς την αγαπημένη σου μελωδία;

Όταν ακούς μουσική ενεργοποιούνται όλες οι περιοχές του εγκεφάλου.

Με τη Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (FMRI), μια ερευνητική ομάδα εξέτασε ορισμένους ανθρώπους που άκουγαν μουσική. Βρήκαν πως ακούγοντας μουσική, ενεργοποιούνται ακουστικές περιοχές και μεγάλα νευρικά δίκτυα του εγκεφάλου. Επιπλέον, πιστεύουν πως η μουσική μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθηματικές, κινητικές και δημιουργικές πτυχές του εγκεφάλου.

Η ανατριχίλα που νιώθεις όταν ακούς μουσική, ευθύνεται κυρίως στην έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο καθώς περιμένεις την κορύφωση ενός τραγουδιού.

Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία που δίνει την αίσθηση ευφορίας, την οποία εκκρίνει ο εγκέφαλος. Αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον εθισμό αλλά και με την διάθεση για δράση όταν υπάρχει κίνητρο. Αυτές οι μελέτες βρήκαν μια βιολογική εξήγηση στο γιατί η μουσική παίζει πάντα τόσο σημαντικό ρόλο σε συναισθηματικά γεγονότα παγκοσμίως από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας.

Όταν παίζεις συχνά μουσική μπορείς να αλλάξεις τη δομή του εγκεφάλου σου.

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου αναφέρεται στην ικανότητα του να αλλάζει κατά τη διάρκεια της ζωής μας. Οι αλλαγές που σχετίζονται με τη μάθηση συμβαίνουν κυρίως στους συνδέσμους που υπάρχουν μεταξύ νευρώνων. Όταν μελετήθηκαν η μουσική κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, βρήκαν πως ο όγκος του εγκεφάλου ήταν μεγαλύτερος σε επαγγελματίες μουσικούς, μεσαίος σε αρχάριους και μικρός σε ανθρώπους που δε σχετίζονται με μουσική.


Ο εγκέφαλος αντιδρά στη μουσική όπως όταν καταναλώνεις φαγητό.

Υπεύθηνη γι’ αυτό είναι  η ντοπαμίνη, μια ουσία που εκκρίνει ο εγκέφαλος. Το συγκεκριμένο χημικό συστατικό είναι συνδεδεμένο με την αίσθηση ευφορίας, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με τον εθισμό, το σεξ ακόμα και με το φαγητό. Η ντοπαμίνη είναι εκείνη που επιτρέπει σε έναν άνθρωπο να νιώσει τις απολαύσεις τέτοιων δραστηριοτήτων. Μια έρευνα που χρησιμοποίησε μόνο ορχηστρική μουσική, αποδεικνύει πως η αναμονή για μια μουσική «έξαψη» απελευθερώνει τις ίδιες ουσίες στον εγκέφαλο με την αναμονή της γεύσης του φαγητού.

Οι χτύποι της καρδιάς αλλάζουν για να μιμηθούν τη μουσική που ακούς.

Έχει παρατηρηθεί πως η μουσική ρυθμίζει τους παλμούς, την πίεση και την αναπνοή. Το καρδιομυικό σύστημα σημείωσε αυξομειώσεις σε μέγεθος σε μια έρευνα 24 ανθρώπων. Αλλαγές σε ηχητικά μοτίβα παρατηρήθηκε πως επηρεάζουν και μικρότερες μορφές ζωής, όπως ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η χαρούμενη και η θλιβερή μουσική μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπεις τον κόσμο.

Ο εγκέφαλος πάντα συγκρίνει πληροφορίες που λαμβάνουμε μέσω της όρασης με εκείνες που αποτελούν τις προσδοκίες μας για τον κόσμο συνολικότερα, βάσει γνώσης. Το τελικό αποτέλεσμα στο μυαλό είναι εκείνο που αντιλαμβανόμαστε ως προσωπική πραγματικότητα. Άρα ένα χαρούμενο τραγούδι θα σε βοηθήσει να δεις τη ζωή από τη θετική της πλευρά.

Η μουσική προτείνεται σε ασθενείς που πάσχουν από Πάρκινσον ή έχουν περάσει εγκεφαλικά.

Η μουσικοθεραπεία υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Η μουσική ενεργοποιεί πολλαπλά δίκτυα νευρώνων σε συντονισμένες κινήσεις και οι περιοχές του εγκεφάλου που επεξεργάζεται αυτές τις κινήσεις διαχειρίζεται και τα κέντρα ομιλίας στις ίδιες περιοχές. Καθώς η μουσική επηρεάζει αυτές τις περιοχές, βοηθάει τους ασθενείς να ξεπεράσουν προβλήματα κινησιολογικά καθώς και προβλήματα ομιλίας.

Προηγούμενο άρθροΌ,τι κι αν σκέφτεσαι σκέψου το αντίθετο – Πολ Αρντεν
Επόμενο άρθροΟι 5 γλώσσες της αγάπης – Gary Chapman