Υπάρχει μεγάλη επιστημονική τεκμηρίωση της παροιμίας ότι τα σκυλιά είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έρευνες, η ιδιοκτησία σκύλου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου μετά από ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, όπως εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή. Είναι επίσης δυνατό να εκπαιδευτούν σκύλοι να εντοπίζουν την υπογλυκαιμία σε άτομα με διαβήτη.

Ομοίως, έχουν γίνει πολλές έρευνες που παρουσιάζουν τους διάφορους τρόπους με τους οποίους οι σκύλοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της ευημερίας των ανθρώπων τους. Τώρα, μια ομάδα ερευνητών στο Saint-Louis αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφανίζουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα και αισθάνθηκαν ότι είχαν περισσότερη κοινωνική στήριξη σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Ο Dr. Francois Martin, επικεφαλής συγγραφέας μίλησε στο Medical News Today: «Το πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 προσέφερε μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι σκύλοι μπορούν να παρέχουν κοινωνική στήριξη στους ιδιοκτήτες τους, να αποσοβούν τα αυξημένα συμπτώματα άγχους, άγχους και κατάθλιψης και να συμβάλλουν στην ευτυχία».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους δείχνει ότι η κατοχή ενός σκύλου βοήθησε στην προστασία των ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων από ορισμένες από τις αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις που προέκυψαν από την πανδημία. Λένε επίσης ότι προσθέτει στις επιστημονικές αποδείξεις ότι οι σκύλοι παρέχουν θετική υποστήριξη στους ιδιοκτήτες τους σε δύσκολες στιγμές. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης παρατήρησης δημοσιεύονται στο περιοδικό PLOS ONE.

Ιδιοκτήτες σκύλων vs εν δυνάμει ιδιοκτητών σκύλων

Για τη μελέτη παρατήρησης, ο Dr. Martin και η ομάδα του χρησιμοποίησαν δεδομένα από 768 ιδιοκτήτες σκύλων και 767 δυνητικούς ιδιοκτήτες σκύλων στις ΗΠΑ, οι οποίοι ήταν όλοι ηλικίας 18 ετών και άνω και συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή έρευνα. Οι ερευνητές όρισαν τους «δυνητικούς ιδιοκτήτες σκύλων» ως εκείνους που δεν είχαν σκύλο κατά τη διάρκεια της μελέτης, αλλά ενδιαφέρονταν πολύ να αποκτήσουν έναν στο μέλλον. Αυτή η ομάδα λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου.

Η ομάδα απέκλεισε από τη μελέτη τους ερωτηθέντες της έρευνας των οποίων οι σκύλοι ήταν ζώα υπηρεσίας ή θεραπείας. Η έρευνα περιλάμβανε διάφορες δημογραφικές ερωτήσεις καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τους σκύλους που κατείχαν οι ερωτηθέντες. Οι συμμετέχοντες απάντησαν επίσης σε ερωτήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις που είχε η πανδημία COVID-19 στα οικονομικά τους, την υγεία τους, τον τρόπο ζωής τους και τα συναισθήματά τους.

«Όπως και στον γενικό πληθυσμό, οι ιδιοκτήτες σκύλων και οι δυνητικοί ιδιοκτήτες σκύλων επηρεάστηκαν από την πανδημία», ανέφερε ο Dr. Martin. «Συνολικά, το 33% των ερωτηθέντων μας δήλωσε ότι η υγεία τους είχε επηρεαστεί από λίγο έως πάρα πολύ, το 45% δήλωσε ότι τα οικονομικά τους είχαν επηρεαστεί από λίγο έως πάρα πολύ, το 67% ανέφερε ότι τα συναισθήματά τους είχαν επηρεαστεί από λίγο έως πάρα πολύ και το 72% δήλωσε ότι ο τρόπος ζωής τους είχε επηρεαστεί από λίγο έως πάρα πολύ».

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε τις απαντήσεις των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας έξι διαφορετικές ψυχομετρικές κλίμακες. Με την καταγραφή των αποτελεσμάτων, ο Dr. Martin δήλωσε ότι η ομάδα του διαπίστωσε πως οι ιδιοκτήτες σκύλων ανέφεραν ότι είχαν σημαντικά περισσότερη κοινωνική στήριξη στη διάθεσή τους σε σύγκριση με την ομάδα των δυνητικών ιδιοκτητών σκύλων. «Διαπιστώσαμε επίσης ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων είχαν σημαντικά χαμηλότερες βαθμολογίες στην κατάθλιψη από τους δυνητικούς ιδιοκτήτες σκύλων, αλλά οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες βαθμολογίες άγχους και ευτυχίας», πρόσθεσε.

 

Πηγή:

www.medicalnewstoday.com/articles/dog-owners-report-less-depressive-symptoms-during-the-pandemic

Προηγούμενο άρθροΝαρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας
Επόμενο άρθροΟι τρεις αλήθειες (Σύμφωνα με τον Χόρχε Μπουκάι)