Κάνει καλό στην υγεία, είναι η πηγή ζωής και μας βοηθάει να δώσουμε χρώμα στην καθημερινότητα. Πόσα όμως γνωρίζουμε γι’ αυτό;

Η νευροψυχολόγος Prof Sophie Scott που ασχολείται ερασιτεχνικά και με το stand up comedy γράφει στο BBC και μας μαθαίνει κάποια πράγματα που ίσως δεν γνωρίζαμε για το γέλιο…

Το γέλιο είναι γοητευτικό

Ο έρωτας περνά όχι μόνον από το στομάχι αλλά κυρίως από το γέλιο. Οι μελέτες έχουν βρει ότι και τα δυο φύλα αξιολογούν το χιούμορ ως πιο θελκτικό στοιχείο από ότι άλλα όπως το κοινωνικό στάτους, η ευφυΐα ή η μόρφωση. Ακόμη, βρίσκουμε πιο γοητευτικούς τους ανθρώπους που γελάνε με τα αστεία μας.

Το γέλιο δεν έχει να κάνει με τα αστεία

Σχεδόν κανένας άνθρωπος δεν το γνωρίζει αυτό. Και όμως, οι επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει πως γελάμε κυρίως όταν μιλάμε με τους φίλους μας. Η έρευνα του Robert Provine, από το University of Maryland, έδειξε ότι είναι 30 φορές πιο πιθανό να γελάμε όταν είμαστε με άλλους ανθρώπους παρά όταν είμαστε μόνοι. Το γέλιο είναι τρόπος επικοινωνίας, όχι αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα ή περιστατικό. Θέλουμε να δείξουμε με το γέλιο μας στους ανθρώπους ότι τους καταλαβαίνουμε και τους αποδεχόμαστε.

Υπάρχουν πράγματα που επιβεβαιωμένα μας κάνουν να γελάμε

Το αστείο είναι και θέμα κουλτούρας αλλά έχει αποδειχτεί ότι κάποια πράγματα κάνουν όλους τους ανθρώπους να γελάνε. Ένα από αυτά είναι όταν προσπαθούμε να μη γελάσουμε σε καταστάσεις που το γέλιο θεωρείται απρέπεια.

Ο εγκέφαλος μας ξεχωρίζει το αληθινό γέλιο

Πολλαπλά πειράματα με ανθρώπους έχουν αποδείξει ότι ο εγκέφαλος μας πάντοτε ξεχωρίζει το αληθινό από το ψεύτικο γέλιο. Οι μετρήσεις έχουν βρει ότι όταν κάποιος ακούει ένα αληθινό γέλιο ενεργοποιείται ο πρόσθιος έσω προμετωπιαίος φλοιός του εγκεφάλου, μια περιοχή που σχετίζεται με την κατανόηση των συναισθημάτων άλλων ανθρώπων. Όταν ακούμε ψεύτικο γέλιο, αυτό δεν συμβαίνει.

Οι σχέσεις διαρκούν περισσότερο όταν γελάμε

Όταν οι δυο σύντροφοι συνηθίζουν να γελούν και να χαμογελούν όχι μόνον δηλώνουν ότι άμεσα νιώθουν καλύτερα αλλά και μεγαλύτερα επίπεδα ικανοποίησης μέσα στη σχέση και έτσι οι σχέσεις αυτές διαρκούν περισσότερο.

 

 

Προηγούμενο άρθρο6 τρόποι για να διώξεις το άγχος από τη ζωή σου
Επόμενο άρθροΗ μαγική δύναμη που κρύβουμε μέσα μας