Φυσικοθεραπεία: Πώς συμβάλλει στην υγεία μας;

 

Η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει την ευημερία και την ενδυνάμωση του ατόμου µέσω της προώθησης της λειτουργικής κίνησης, κινητικής ενσυναίσθησης, σωματικής δραστηριότητας και άσκησης, συνδυάζοντας σωματικά και ψυχικά χαρακτηριστικά, ήταν το βασικό μήνυμα του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία που οργάνωσε στην Αθήνα o IOPTMH (Διεθνής Οργανισμός Φυσικοθεραπείας στην Ψυχική Υγεία) σε συνεργασία με το επιστημονικό τμήμα “Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία” του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ). Στο συνέδριο συμμετείχαν φυσικοθεραπευτές και επαγγελματίες υγείας από όλες τις ηπείρους.

Σύμφωνα με τον κο Σταύρο Σταθόπουλο, συντονιστή του ΕΤ “Φυσικοθεραπεία στην Ψυχική Υγεία” του ΠΣΦ, εκπρόσωπο της χώρα μας στον IOPTMH και Πρόεδρο του Συνεδρίου, η ρήση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας “Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία”, είναι επίσης αληθινή όταν αναστρέφεται. “Είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε ψυχολογικά υγιείς όταν το σώμα μας μας απογοητεύει. Η κακή σωματική λειτουργία μπορεί να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να καταλάβουμε πλήρως τους ρόλους που επιλέγουμε για τον εαυτό μας ή να συμμετέχουμε σε δραστηριότητες που διαφορετικά θα θέλαμε. Η κακή σωματική υγεία μπορεί να προκαλέσει αγωνία και να οδηγήσει σε ψυχικές ασθένειες, άμεσα ή έμμεσα, τόνισε ο κος Σταθόπουλος.

Την φιλοδοξία της η Ελλάδα να πρωτοστατήσει και στην προώθηση και εμπέδωση της επιστήμης της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία στο μέλλον σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και σε ευθυγράμμιση με τα διεθνή πρότυπα και απαιτήσεις, τόνισε η Υφυπουργός Υγείας αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας κα Ζωή Ράπτη.

 

Manual therapy: Η επανάσταση στη Φυσικοθεραπεία

Η σημασία της σωματικής υγείας σε ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες

Ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος στη σωματική υγεία και το προσδόκιμο ζωής γενικά, η σωματική υγεία των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν ψυχικές ασθένειες παραδοσιακά τυγχάνει σχετικά μικρής προσοχής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Φυσικοθεραπείας (WP) κα Emma Stokes,μία από τους βασικούς ομιλητές του Συνεδρίου, ανέφερε ότι ο WP ζητά την περαιτέρω αναγνώριση και την αυξημένη ένταξη των φυσικοθεραπευτών ως πολύτιμο μέλος οποιασδήποτε ομάδας ψυχικής υγείας.

“Ο αντίκτυπος που μπορούμε να έχουμε στις καταστάσεις ψυχικής υγείας σχετίζεται με τις βελτιώσεις στη σωματική υγεία που μπορούμε να παρέχουμε με τη θεραπεία και την ισχυρή σύνδεση μεταξύ της κακής σωματικής υγείας και των προβλημάτων ψυχικής υγείας”, ανέφερε ο κος Daniel Catalan,  Πρόεδρος του IOPTMH. “Ανά τον κόσμο, η φυσικοθεραπεία στην ψυχική υγεία  εφαρμόζεται σε διαφορετικούς τομείς υγείας και ψυχικής υγείας. Είναι ανθρωποκεντρική & παρέχεται σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους µε ήπια, µέτρια και σοβαρά ψυχικά προβλήµατα (οξέα και χρόνια), τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στην δεύτερο / τριτοβάθμια φροντίδα υγείας”.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κος Πέτρος Λυμπερίδης τόνισε ότι ενώ ο ασθενής με ψυχική ασθένεια μπορεί να αναπτύξει όλα τα προβλήματα σωματικής υγείας, που μπορεί να αναπτύξει ένα άτομο χωρίς ψυχική ασθένεια, έρευνες έχουν δείξει ότι ο ασθενής με ψυχική ασθένεια έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν, επειδή δεν έχουν πρόσβαση στην πληρέστερη θεραπεία.

Ο πρώην πρόεδρος του IOPTMH, κος Michel Probst, ο οποίος θεωρείται ο “πατέρας” της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία παγκόσμια, κατά την ομιλία του επεσήμανε ότι οι γενικοί στόχοι της φυσικοθεραπείας στην ψυχική υγεία είναι προώθηση, συμβουλή, διδασκαλία, προειδοποίηση, παρακίνηση, διατήρησης εργασίας, θεραπεία, αξιολόγηση. Σε αντίθεση με άλλους τομείς της ιατρικής, η ψυχική υγεία αποτελείται από έναν λαβύρινθο συμβατικών, συμπληρωματικών και εναλλακτικών θεραπειών και προσεγγίσεων κατέληξε ο κος Probst.

Η άσκηση ως “φάρμακο”

“Η δομημένη άσκηση –εν αντιθέσει με την άσκηση μέσω καθημερινών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα με σκοπό τη μετακίνηση – να προστίθεται στο πρότυπο σχήμα φαρμακευτικής αγωγής και ψυχοθεραπείας.  Προκειμένου να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα και λιγότερες αποχωρήσεις, οι φυσικοθεραπευτές ως οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες για την άσκηση θα πρέπει να καθοδηγούν και να επιβλέπουν τα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης. Αποτελεί θεραπεία σε ήπια-μέτρια κατάθλιψη για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και της φυσικής κατάστασης” τόνισε η κα Tracy Bury, Deputy chief executive officer του World Physiotherapy Organisation, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως αυτές είναι από το 2018 και οι κατευθυντήριες οδηγίες της πανευρωπαϊκής ψυχιατρικής ένωσης.

 

Πηγη https://www.capital.gr/

Προηγούμενο άρθροΣωματική άσκηση: Η Ελλάδα στην καρέκλα αναστενάζει
Επόμενο άρθροΠοιο είναι το απόλυτο wellness trend; Δεν πάει ο νους σας