Αναμφίβολα, η σύγχρονη ζωή ισούται με γρήγορους ρυθμούς, λίστες με ατελείωτες υποχρεώσεις και ακατανίκητο στρες. Το άγχος εμφανίζεται και εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο σε κάθε άνθρωπο, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει μία και μοναδική τεχνική για να το αποβάλει κανείς. Παρόλα αυτά, επιστήμονες καθημερινά επινοούν καινούριες μεθόδους διαχείρισης του άγχους με αποτέλεσμα ο καθένας από εμάς να έχει στα χέρια του αρκετές επιλογές, μέχρι να βρει αυτή που του ταιριάζει.

στρες

 

Μία από τις πιο περίεργες που ακούσαμε ποτέ, προτείνει η ολιστική ψυχίατρος, Ellen Vora, M.D., η οποία παρατηρώντας το πώς αντιδρούν τα ζώα σε αγχωτικές καταστάσεις, κατέληξε στο συμπέρασμα πως με τον ίδιο τρόπο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να δοκιμάσουν να “επαναπρογραμματίσουν” το νευρικό τους σύστημα. Ειδικότερα, μιλώντας στο mindbodygreen podcast και αναφέροντας πως σκέφτηκε τη μέθοδο αυτή περίπου 10 χρόνια νωρίτερα, πρότεινε σε οποιονδήποτε αντιμετωπίζει άγχος, απλά να κουνήσει το σώμα του.

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Vora πιστεύω πως το τίναγμα του σώματος είναι μία ενστικτώδης κίνηση. Με αυτό τον τρόπο, όπως και τα ζώα, αποβάλλουν την υπερβολική αδρεναλίνη και επαναπροσδιορίζουν το νευρικό σύστημα. Επιπλέον, όπως εξηγεί, με αυτό τον τρόπο μάς δίνεται η δυνατότητα να ξεθάψουμε συναισθήματα που έχουν μείνει ανέκφραστα βαθιά μέσα μας, αποβάλλοντας την ένταση.

 

Τα βήματα της τεχνικής

  • Κάθισε ή ξάπλωσε σε μία άνετη θέση.
  • Βάλε να παίζει ένα τραγούδι που απολαμβάνεις.
  • Κλείσε τα μάτια σου.
  • Χαλάρωσε το σώμα σου και απελευθέρωσε την ένταση.
  • Κούνησε το σώμα σου για τουλάχιστον 90 δευτερόλεπτα, όπως εσύ νομίζεις – αργά ή γρήγορα.

Όπως προαναφέρθηκε, το στρες εκφράζεται με διαφορετικό τρόπο στον καθένα από εμάς, συνεπώς δεν σημαίνει πως απαραίτητα η μέθοδος αυτή είναι η ιδανική για εσένα. Παρόλα αυτά, μία δοκιμή θα σε πείσει.

 

 

Πηγή shape.gr

Προηγούμενο άρθροΨυχική Υγεία: Αυτές είναι οι 3 συνήθειες που την βλάπτουν
Επόμενο άρθροΦάρμακα και Αλκοόλ: Ένα επικίνδυνο κοκτέιλ!