Το νερό παίζει καθοριστικό ρόλο σε κάθε λειτουργία του σώματος. Περισσότερο από το μισό μας βάρος είναι νερό, όπως και το 90% του αίματός μας, καθώς και το 75% του εγκεφάλου και των μυών μας. Το νερό είναι το σημαντικότερο στοιχείο, μετά τον αέρα, για την επιβίωσή μας! Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού μας λοιπόν είναι ένα ζήτημα που δεν μπορούμε να πάρουμε ελαφρά.

Οι ανάγκες του οργανισμού μας σε νερό εξαρτώνται από τις συνθήκες του περιβάλλοντος όπως η θερμοκρασία, αλλά και από τις συνήθειές μας   – εάν π.χ. κάνουμε χειρωνακτική εργασία, τότε τα 8 ποτήρια που συνήθως συστήνονται ημερησίως, δεν επαρκούν.

Νερό: Οι κίνδυνοι που απειλούν την υγεία όταν είναι μολυσμένο - Iatropedia

Καλό είναι να πίνουμε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ούτως ώστε να εξασφαλίσουμε την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του μεταβολισμού. Υπάρχουν ωστόσο και κάποιες στιγμές που ενδείκνυται η πόση νερού.

Καλό είναι π.χ., να ξεκινάτε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό, γεγονός που συμβάλει στην κινητικότητα του εντέρου και στην αναπλήρωση των υγρών που έχασε το σώμα τις βραδινές ώρες.  Προσπαθήστε ακόμη να πίνετε ένα ποτήρι νερό προτού ξεκινήσετε το γεύμα σας, ιδιαίτερα αν προσέχετε τη γραμμή σας, ούτως ώστε να φάτε λιγότερο. Εάν γυμνάζεστε, τότε πιείτε μισό λίτρο νερό δύο ώρες πριν αθληθείτε και μην ξεχνάτε να πίνετε μικρές ποσότητες υγρών κατά τη διάρκεια της άσκησης, ιδιαίτερα εάν ιδρώνετε πολύ.

Με στόχο την επαρκή ενυδάτωση

Το νερό είναι πολύτιμος ζωοδότης και το σώμα μας το χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά. Τα οφέλη του στην υγεία είναι αναρίθμητα. Η συστηματική κατανάλωσή του βοηθά στην εύρυθμη πεπτική λειτουργία (ιδανικά όχι κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά με άδειο στομάχι), ενώ ένα ποτήρι ζεστό νερό το πρωί, θεωρείται γιατροσόφι για τη δυσκοιλιότητα.

 

Αλκαλικό Νερό: Τελικά βοηθά ή όχι την υγεία μας; – medicalnews.gr

 

Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει λαμπερό δέρμα, καθώς και καλύτερη σωματική απόδοση, ενώ οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι πρέπει να πίνουμε νερό πριν νιώσουμε δίψα μιας και αν περιμένουμε μέχρι τότε, το σώμα μας έχει ήδη αφυδατωθεί ελαφριά.

Ένα ποτήρι νερό επομένως αποτελεί τον μικρό αλλά θαυματουργό «γιατρό» του οργανισμού μας.

Προκειμένου το νερό να πρσφέρει τον πλούτο των ωφελειών του στον οργανισμό μας ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να είναι αγνό, καθαρό, χωρίς νιτρικά και επιμολύνσεις.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΗ “ψηφιακή ηρωίνη”, ο εθισμός και οι επιπτώσεις των videogames
Επόμενο άρθροΑϋπνία: Αν δεν σας κολλάει ύπνος, ο ένοχος μπορεί να κρύβεται στο φαγητό σας