Ο ερχομός ενός μωρού φέρνει πολλές αλλαγές στη ζωή μας. Αλλαγές στην καθημερινότητα, στις σχέσεις, στα συναισθήματα. Ακόμα και αν έχουμε ήδη ένα παιδί, ο ερχομός ενός ακόμα μωρού αλλάζει την υφιστάμενη κατάσταση και φέρνει νεές αλλαγές στην καθημερινότητά μας.

 

Όταν η οικογένεια μεγαλώνει - Ένα υπέροχο φωτογραφικό άλμπουμ -  Mothersblog.gr

 

Είναι πολύ σύνηθες ο ερχομός του νέου μέλους να πυροδοτεί τη ζήλια του πρώτου παιδιού. Ξαφνικά νιώθει ότι δεν μονοπωλεί την προσοχή των γονιών του και ότι κάποιος άλλος εισβάλει ανάμεσα σε εκείνο και τους γονείς του.

Η αντίδραση αυτή είναι φυσιολογική και αναμενόμενη, είναι όμως και στο δικό μας χέρι να αποβάλει το μικρό μας αυτό το συναίσθημα και να το κάνουμε να αισθανθεί ότι αγαπάμε εξίσσου με το αδελφάκι του. Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;

1) Δώστε προσοχή στη συμπεριφορά του μικρού σας

Ένα νεογέννητο μωρό μπορεί να απαιτεί πολύ από τον χρόνο σας, αλλά φροντίστε να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του μικρού σας. Οι αντιδράσεις του και ο τρόπος που συμπεριφέρεται μαρτυρούν το πώς αισθάνεται και είναι ένας ακόμα τρόπος προσπάθειας να επικοινωνήσει μαζί σας.

2) Αφήστε το να εμπλακεί στην φροντιδα του νεογέννητου

Μην αποκόψετε το παιδί σας από το αδελφάκι του. Αφήστε το να ασχοληθεί μαζί του, να σας βοηθήσει στη φροντίδα του και εξηγήστε του κάθε τι που κάνετε μαζί. Με αυτόν τον τρόπο θα αντιληφθεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο τον ερχομό του νέου μέλους στην οικογένεια και παράλληλα βοηθήσει να γίνει η σχέση ανάμεσα στα αδέρφια, ακόμη πιο δυνατή.

3) Ξεκλέψτε λίγο χρόνο και αφιερώστε τον αποκλειστικά σε αυτό

Όπως κάποιες φορές το νεογέννητο μονοπωλεί το ενδιαφέρον σας και ασχολείστε μόνο μαζί του, φροντίστε να κάνετε το ίδιο και με το νήπιο. Ο χρόνος που θα του αφιερώσετε για να περάσετε μόνο οι δυο σας, είναι πολύ σημαντικός για να καταλαβει το πόσο σημαντικό είναι για εσάς, ότι δεν το διχωρίζετε από το αδερφάκι του και ότι ο ερχομός του νέου μέλους δεν έχει επηρεάσει τη δική σας σχέση.

 

Νέο Μέλος στην Οικογένεια

4) Περάστε χρόνο όλοι μαζί

Ο χρόνος που περνάτε όλη η οικογένεια μαζί είναι πολύ σημαντικός τόσο για τη σχέση τη δική σας με το νήπιο, όσο και για τη σχέση που θα έχουν τα παιδιά σας μεταξύ τους. Για αυτό λοιπόν μην υποτιμάτε την αξία του να τρώτε όλοι μαζί ή του να παιζετε και να πηγαίνετε περίπατο όλοι μαζί.

Εάν λοιπόν έχετε παρατηρήσει και εσείς ότι το μικρό σας κάποιες στιγμές εκδηλώνει ζήλια για το νέο μέλος της οικογένειας, δοκιμάστε τα παραπάνω και θα δειτε ότι όσο περνάνε οι εβδομάδες θα αναλάβει το ρόλο του μεγάλου αδερφού και θα προστατεύει το αδερφάκι του σαν τα μάτια του.

 

Νέο αδελφάκι στην οικογένεια - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς -  Mothersblog.gr

 

Πηγή  https://www.mothersblog.gr/

Προηγούμενο άρθροΓυμναστική και ζέστη: Οσα πρέπει να προσέξετε
Επόμενο άρθρο6 τρόποι για να σπάσεις τη ρουτίνα στη σχέση σου