Το νέο έτος ήρθε. Χαιρόμαστε που έφυγε ο παλιός ο χρόνος με τα τόσα προβλήματα και στεναχώριες, και υποδεχτήκαμε την καινούρια χρονιά ανταλλάζοντας πολλές ευχές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και ελπίζοντας όλα να είναι καλύτερα.

Δεν αρκεί όμως αυτό. Η αλλαγή του χρόνου από μόνη της δεν σημαίνει τίποτα. Πρέπει απλώς να είναι η αφορμή και η κινητήρια δύναμη για να αλλάξουμε εμείς αυτά που θέλουμε στη ζωή μας. Είναι μια καλή στιγμή να καθίσουμε και να σκεφτούμε ποια είναι αυτά που δεν μας ικανοποιούν στη ζωή μας, πως μπορούμε να τα αλλάξουμε και τι είναι αυτό που μας λείπει ώστε να προσπαθήσουμε γι’αυτό.

 

Βάλτε στόχους.

Είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε τη χρονιά βάζοντας στόχους. Καλό όμως είναι να πρόκειται για στόχους που μπορούν να πραγματοποιηθούν γιατί αν θέσουμε ουτοπικούς στόχους το αποτέλεσμα θα είναι μόνο το άγχος και η απογοήτευση.

Στοχους στα επαγγελματικά μας, στην προσωπική μας ζωή, το ξεκίνημα κάποιων χόμπι, κάποιο ταξίδι, και ό,τι άλλο μπορεί να θέλει ο καθένας και θα τον κάνει να προσπαθήσει για να το καταφέρει.

 

Κρατήστε δίπλα σας ανθρώπους που “αξίζουν” να είναι στη ζωή σας.

Εκτός από τις δραστηριότητες, καλό είναι να σκεφτούμε και να ξεσκαρτάρουμε τους ανθρώπους που έχουμε δίπλα μας. Δεν χρειαζόμαστε κανέναν που μας κάνει να μη νιώθουμε καλά, και που η συναναστροφή μαζί του δεν μας είναι ευχάριστη.

 

Δουλειά με τον εαυτό μας.

Εκτός από τους στόχους που είπαμε παραπάνω, ένας άλλος στόχος, ίσως και ο πιο σημαντικός αλλά και πιο δύσκολος, είναι η δουλειά με τον εαυτό μας.

Ποια είναι αυτά τα στοιχεία του χαρακτήρα μας και της συμπεριφοράς μας που δεν μας αρέσουν, που μας δυσκολεύουν και μας οδηγούν σε αρνητικές καταστάσεις; Για παράδειγμα, έχω υπερβολικό άγχος; Θυμώνω εύκολα; Είμαι κλειστός άνθρωπος και έχω πρόβλημα στις ανθρώπινες σχέσεις; Είμαι υπερβολικά ευαίσθητος και επηρεάζομαι από όλα γύρω μου; Ζηλεύω πολύ; Όλα αυτά, αν δουλέψουμε με τον εαυτό μας, κατανοήσουμε γιατί συμβαίνουν και βρούμε τρόπους να τα μετριάσουμε, θα κάνουμε καλύτερη και ευκολότερη όχι μόνο τη δική μας ζωή αλλά και των ανθρώπων που συναναστρεφόμαστε.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΕυχές για μια καινούρια, όμορφη χρονιά!
Επόμενο άρθροΔημιουργικότητα