Πολλές φορές ακούμε τον χαρακτηρισμό «νάρκισσος», σκεφτόμαστε τον χαρακτηρισμό αυτόν, τον αποδίδουμε και ίσως μας τον αποδίδουν και εμάς. Είναι μία λέξη που χρησιμοποιούμε περιγραφικά για πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας. Ίσως η ίδια η λέξη μας παραπέμπει σε ένα πρόσωπο της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας τον «Νάρκισσο» ο οποίος, όταν ανακάλυψε την αντανάκλαση του προσώπου του στα νερά μιας πηγής, γοητεύτηκε τόσο πολύ που δεν μπορούσε να σταματήσει να την κοιτάζει. Η εικόνα του τον απορρόφησε τελείως, την ερωτεύτηκε παράφορα και τελικά πέθανε από μια βαθιά επιθυμία την οποία η αντανάκλαση της εικόνας του δεν θα μπορούσε να του ικανοποιήσει ποτέ. Στη θέση εκείνη, μετά από λίγο καιρό, φύτρωσε και το ομώνυμο λουλούδι, ως σύμβολο της φθοράς και των χθόνιων θεοτήτων.

Πέρα από τον συγκεκριμένο μύθο, ενδέχεται να έχουμε στο μυαλό μας πολιτικούς και διάσημους ανθρώπους, αλλά και ανθρώπους του κοντινού αλλά και μη περιβάλλοντος μας, που κινούνται και συμπεριφέρονται με έναν πολύ συγκεκριμένο και ιδιαίτερο τρόπο. Θα τους χαρακτηρίζαμε εγωκεντρικούς, ατομικιστές, εγωπαθείς, αλαζόνες που αποζητούν διαρκώς τα «φώτα» πάνω τους και θα έκαναν τα πάντα για αυτά. Επιθυμούν να πετυχαίνουν διαρκώς τους στόχους τους με τον οποιοδήποτε τρόπο. Αλλά για να το δούμε λίγο καλύτερα και επαρκέστερα, ξεκινώντας από τη φυσιολογική πλευρά του και προχωρώντας προς τη συγκεκριμένη παθολογία του.

Κατ΄ αρχάς, ο ναρκισσισμός είναι ένα φυσιολογικό και επιθυμητό φαινόμενο, απαραίτητο για τη συγκρότηση και σταθεροποίηση της αίσθησης του εαυτού. Ο υγιής, ευέλικτος και ευπροσάρμοστος ναρκισσισμός βοηθά στην αντιμετώπιση πρόσκαιρων ή μονιμότερων αποτυχιών, στηρίζει τον άνθρωπο στις αντιξοότητες της ζωής και στην αναπόφευκτη φθορά του χρόνου.

Στις μέρες μας, ο ναρκισσισμός περιπλέκεται από τις κυριαρχούσες κοινωνικές αξίες. Θα μπορούσαμε να υποστηρίξουμε πως τα χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής ενισχύουν τον ναρκισσισμό των ατόμων. Ζούμε σε μία εποχή, που εκμεταλλεύεται τις ανασφάλειες μας και ο υλισμός υπομονεύει. Η προσπάθεια συνεχών επιτευγμάτων, γίνεται ο κανόνας ώστε, οι νέοι άνθρωποι, να θωρακίσουν τη βαλλόμενη αυτοεκτίμηση τους.

Προχωρώντας τώρα στη συγκεκριμένη παθολογία του ναρκισσισμού, θα αναφερθούμε στα διαγνωστικά κριτήρια για τη Ναρκισσιστική Διαταραχή Προσωπικότητας, που συνήθως εμφανίζεται ( όχι «δομείται» ) από την πρώιμη ενήλικη ζωή και παρουσιάζεται σε διάφορα πλαίσια, όπως στην οικογενειακή ζωή και την εργασία.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν μια μεγαλειώδη αίσθηση προσωπικής αξίας και σπουδαιότητας για τον εαυτό του, παράλληλα με μια υπερευαισθησία στην αξιολόγηση και την κριτική των άλλων . Έχει έντονη ενασχόληση με φαντασιώσεις απεριόριστης επιτυχίας, δύναμης, εξυπνάδας, ομορφιάς ή ιδανικής αγάπης. Επίσης, πιστεύει ότι είναι ξεχωριστό και μοναδικό και πρέπει να συναναστρέφεται μόνο με άλλα μοναδικά άτομα υψηλού κύρους (ή θεσμούς), απαιτώντας παράλληλα υπερβολικό θαυμασμό.

Στερείται ενσυναίσθησης , δεν ταυτίζεται δηλαδή με τα συναισθήματα των άλλων, τους φθονεί ή θεωρεί ότι τον φθονούν. Έχει μία αίσθηση ιδιαίτερων δικαιωμάτων, επιθυμεί ευνοϊκή μεταχείριση ή αυτόματη συμμόρφωση των άλλων με τις προσδοκίες του. Συχνά φθονεί τους άλλους ή πιστεύει ότι το φθονούν, εμφανίζοντας αλαζονική, χειριστική και υπεροπτική συμπεριφορά ή στάση. Το πιο σημαντικό κριτήριο ίσως είναι η εκμετάλλευση των διαπροσωπικών τους σχέσεων, για να πετύχει τους σκοπούς του.

Ο άνθρωπος με ναρκισσιστικά στοιχεία ή τη συγκεκριμένα διαταραχή, έχει την τάση ναεξιδανικεύει τον εαυτό του, υποτιμώντας τους άλλουςΒιώνει έντονα μία αίσθηση μεγαλείου, θέτοντας συνεχώς μη ρεαλιστικούς στόχους και θεωρώντας ότι είναι πάντα επιτυχημένος πείθοντας τον εαυτό τους για αυτό, είτε αντιδρά με συναισθήματα κατάπτωσης και ματαιότητας σε περίπτωση αποτυχίας. Αποζητά την αναγνώριση και επιβράβευση και η αυτοεκτίμηση του είναι ιδιαίτερα εύθραυστη . Εάν κάποιος τον αμφισβητήσει ή ασκήσει κριτική τότε μπορεί να νιώσει πολύ έντονο θυμό και οργή, αίσθημα ντροπής και εξευτελισμού. Σπάνια θα παραδεχτεί το λάθος τους και θα απολογηθεί για αυτό και πολύ συχνά μεταβιβάζουν την ευθύνη σε άλλο πρόσωπο. Η μεταμέλεια και η ευγνωμοσύνη είναι στάσεις που τα ναρκισσιστικά άτομα έχουν την τάση να αρνούνται.

Ως ένα βαθμό τα ναρκισσιστικά άτομα, έχουν επίγνωση της ψυχολογικής του ευθραυστότητας. Φοβούνται ότι θα καταρρεύσουν, ότι θα χάσουν την αυτοεκτίμηση τους ή τη συνοχή του εαυτού τους (για παράδειγμα, όταν δέχονται κριτική) και ότι ξαφνικά θα αισθανθούν σαν να μην είναι τίποτα. Αισθάνονται ότι η ταυτότητα τους είναι πολύ εύθραυστη για να μπορέσει να αντέξει τις έντονες δοκιμασίες.

Προσοχή χρειάζεται να δώσουμε στο γεγονός, ότι για να χαρακτηριστεί ένα άνθρωπος ως ναρκισσιστής, θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από μακροχρόνια και αυτόματα πρότυπα υποκειμενικότητας και συμπεριφοράς, τα οποία είναι ανεξάρτητα από τις περιστάσεις της ζωής του. Υπάρχει διαφορά στις ναρκισσιστικές αντιδράσεις λόγο συνθηκών και σε προσωπικότητες που βιώνουν κατά αυτό τον τρόπο, τον εαυτό τους, μέσα στη συνέχεια του χρόνου. Προσοχή και διαχωρισμός χρειάζεται να γίνει, επίσης, μεταξύ των διαταραχών των ενηλίκων και των ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών των εφήβων, για τους οποίους ο ναρκισσισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της υγιούς τους προσωπικής εξέλιξης. Όσον αφορά την εφηβεία, πρόκειται για αυτοπροσδιορισμό, διαφοροποίηση και χωρισμό του ατόμου από τους γονείς καθώς και εξατομίκευση.

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΚρίση πανικού : Ο άγριος επισκέπτης
Επόμενο άρθροΟι ιδιοκτήτες σκύλων αναφέρουν λιγότερα καταθλιπτικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας