Προσπαθώντας να γράψουμε ένα άρθρο που θα βοηθούσε όποιον νιώθει ότι χρειάζεται βοήθεια να αποφασίσει αν χρειάζεται ψυχολόγο ή ψυχίατρο, διαπιστώσαμε ότι κι εμείς, που ως δημοσιογράφοι ασχολούμαστε καθημερινά με την υγεία και την ευεξία, τα έχουμε λίγο ή περισσότερο συγκεχυμένα στο μυαλό μας. Γι’ αυτό ζητήσαμε τη βοήθεια των ίδιων των ειδικών και τους καλέσαμε να μας απαντήσουν το πρακτικό αυτό ερώτημα: “Πότε πρέπει να έρθει κάποιος άνθρωπος σ’ εσάς, ποια είναι τα προβλήματα και οι δυσκολίες ψυχικής υγείας που μπορείτε να μας βοηθήσετε να αντιμετωπίσουμε; Να πάω σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο;”.

 

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για την ψυχοθεραπεία - Therapia

Ο ρόλος του ψυχιάτρου

H Νίκη Μαρκογιάννη, ψυχίατρος, οικογενειακή θεραπεία, θεραπεία ψυχοσωματικών νόσων, aegala mentor και ιδρύτρια της Ιππόλυσης, μας εξηγεί. “Ο ψυχίατρος είναι ουσιαστικά γιατρός που έχει ακολουθήσει την ειδικότητα της ψυχιατρικής. Από κει και πέρα, μπορεί να έχει περισσότερες πιστοποιήσεις και εξειδικεύσεις. “Δουλειά” του ψυχιάτρου είναι η παροχή βοήθειας και θεραπείας σε άτομα που εμφανίζουν δυσκολίες διαχείρισης σε τομείς της ζωής τους, προβλήματα ψυχοσωματικά ή ψυχολογικά, που τους διαταράσσουν την καθημερινότητα και τους δυσκολεύουν στην επίτευξη των στόχων τους. Όταν οι άνθρωποι αυτοί ζητούν τη βοήθεια του ειδικού, πρώτα διερευνάται η πιθανότητα οργανικής πάθησης, π.χ. πολλές φορές ενδοκρινολογικές, μεταβολικές, ηλεκτρολυτικές διαταραχές κ.λπ., ή μπορεί να εμφανίζουν εικόνα ψυχωσικής συνδρομής, φοβίας ή αγχώδους διαταραχής. Αν δεν υπάρχει οργανικό υπόστρωμα, διερευνάται το πλαίσιο μέσα στο όποιο ζει το άτομο (οικογενειακό, εργασιακό, κοινωνικό) και οι πιθανές παθογένειες του πλαισίου που μπορεί να το επηρεάζουν. Στη συνέχεια οργανώνεται ένα θεραπευτικό σχήμα με βάση τα ανωτέρω, το όποιο μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία, ή/και ενίσχυση του οργανισμού με βιταμίνες, ή/και φαρμακευτική αγωγή, ή οτιδήποτε ταιριάζει στο συγκεκριμένο άνθρωπο”.

Πότε να απευθυνθεί κάποιος στον ψυχίατρο

Όταν αισθάνεται ότι η ζωή του δεν είναι όπως τη θέλει, ότι κάποια συμπτώματα, καταστάσεις, πεποιθήσεις εμποδίζουν την εξέλιξή του και την άντληση χαράς ή ενοχλούν τους συνανθρώπους του.

Τι δεν είναι ένας ψυχίατρος

Δεν είναι γενικός γιατρός, παρόλο που μέσα από τη θεραπευτική σχέση και την εμπιστοσύνη που δημιουργείται πολλοί απευθύνονται στους ψυχιάτρους για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας.

Ο ρόλος του ψυχολόγου

Ο Πάτροκλος Παπαδάκης, ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής μας εξηγεί: “Ο ψυχολόγος διαθέτει πτυχίο ανώτερης σχολής ψυχολογίας και μπορεί επίσης να έχει στη συνέχεια πιο συγκεκριμένη εξειδίκευση. Ρόλος του είναι η παροχή ψυχοθεραπείας σύμφωνα με την προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο στην αντιμετώπιση και θεραπεία ψυχικών διαταραχών και ψυχολογικών προβλημάτων, να τον βοηθήσει συμβουλευτικά προκειμένου να βελτιώσει τις σχέσεις του, να συμβάλλει στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων ώστε να βελτιώσει τον εαυτό του. Σημαντικός είναι ο ρόλος του ψυχολόγου και στην ψυχοεκπαίδευση ενός ή περισσότερων ανθρώπων ώστε να αποκτήσουν καλύτερη ποιότητα ζωής”.

Πότε να απευθυνθεί κάποιος στον ψυχολόγο

Οι άνθρωποι που απευθύνονται σε ψυχολόγο είναι άνθρωποι καθημερινοί, όπως είμαστε όλοι μας. Υπάρχουν εκείνοι που για κάποιους συγκεκριμένους λόγους δυσκολεύονται και έχει επηρεαστεί η λειτουργικότητά τους σε κάποιους τομείς, δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, δηλαδή, στην καθημερινότητά τους. Επίσης, υπάρχουν κι εκείνοι που επιθυμούν να βελτιωθούν και μέσα από την προσωπική τους ανάπτυξη γίνονται περισσότερο αποτελεσματικοί και ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Θέματα που συχνά αντιμετωπίζουν οι ψυχολόγοι είναι ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη, οι κρίσεις πανικού, η διπολική διαταραχή, οι ιδεοψυχαναγκασμοί κ.ά. Επίσης, συχνά ο ψυχολόγος καλείται να βοηθήσει τον θεραπευόμενο να αντιμετωπίσει προβλήματα σχέσεων, έλλειψη αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης, δυσκολία διαχείρισης ή έκφρασης του θυμού καθώς και θύματα βίας κ.ά. Δεν ισχύει σαφώς το στερεότυπο του “τρελού” και του “προβληματικού” που πηγαίνει στον ψυχολόγο.

Τι δεν είναι ένας ψυχολόγος

Σίγουρα ο ψυχολόγος δε δίνει φάρμακα, δεν είναι ηθικός κριτής των πράξεων των άλλων, δεν κάνει το διαιτητή σε ζευγάρια, δεν αποφασίζει για λογαριασμό των άλλων, δεν είναι διαθέσιμος 24 ώρες το 24ωρο, δεν είναι ο φίλος που θα σου πει τι θα έκανε στη θέση σου. Είναι ένας επιστήμονας που, σύμφωνα με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που διαθέτει, βοηθά τον θεραπευόμενο να σταθεί στα δικά του πόδια και να πάρει τον έλεγχο της ζωής του στα χέρια του.

 

Πηγη shape.gr

Προηγούμενο άρθροΝεανική βία – Δρ Μισέλ Νοξ: «Πρέπει να κάνουμε τους γονείς όσο καλύτερους γίνεται»
Επόμενο άρθροΠώς θα φτιάξεις πεντανόστιμα γιορτινά γλυκά, αλλά θα μειώσεις λίπος και θερμίδες;