Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς μπορεί να είναι μια δύσκολη γιορτή αν την περάσετε μόνοι σας. Είναι μια μέρα που οι περισσότεροι την περνούν με το άλλο τους μισό, με αγαπημένους ή φίλους και συνήθως είναι μια γιορτή που περιλαμβάνει πολλούς ανθρώπους. Όμως μόνο και μόνο επειδή ετοιμάζεστε να βάλετε πόδι στη νέα χρονιά μόνοι σας, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σας πάρει από κάτω.

Συμβουλές για να αποφύγετε τη μελαγχολία σε περίπτωση που φέτος περάσετε μόνοι σας αυτή τη μέρα.

 

Απομακρύνετε τις αρνητικές σκέψεις

Για μερικούς ανθρώπους, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς χωρίς περίγυρο, είναι αναπόφευκτη. Σ΄ αυτή τη φάση όμως, μπορείτε να δοκιμάσετε τεχνικές συμπεριφορικής θεραπείας. Όταν σας έρχεται μια αρνητική σκέψη, προσδιορίστε την, αξιολογήστε την, και αντικαταστήστε την με κάτι θετικό. Για παράδειγμα, αν και είστε σόλο αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αυτό δεν σημαίνει ότι θα είσαι και την επόμενη. Κι αν νομίζετε πως είστε ο μόνος που δεν έχετε κάποιον να γιορτάσετε την είσοδο της νέας χρονιάς μαζί, αναλογιστείτε ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που βρίσκονται στην ίδια θέση.

 

Ανασκόπηση της χρονιάς

Η τελευταία μέρα του χρόνου είναι μια τέλεια στιγμή για αυτο-ανάλυση. Το να είσαι μόνος σου προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για ειλικρινή ενδοσκόπηση που δεν θα έκανες αν περιτριγυριζόσουν από μια σειρά ανθρώπους. Μην ξεχάσετε να συγχαρείτε τον εαυτό σας για τις επιτυχίες, μεγάλες ή μικρές.
Εάν η χρονιά δεν πήγε τόσο καλά, αναλογιστείτε τι δεν πήγε καλά και πώς θα το διορθώσετε από τώρα και στο εξής. Θυμηθείτε ότι όλοι έχουν αποτυχίες στην πορεία των στόχων τους. Όσο κοιτάτε καθημερινά προς την επιτυχία, τελικά θα φτάσετε εκεί που θέλετε.

 

Μη χάσετε τα πυροτεχνήματα

Εάν προγραμματίζεται μια γιορτή σε δημόσιο χώρο στην περιοχή σας, μην την χάσετε. Η παρουσία σας σε πολύ κόσμο μπορεί να απομακρύνει το αίσθημα της μοναξιάς, ενώ τα πυροτεχνήματα δίνουν μια νότα χαράς.

 

Διαβάστε ένα βιβλίο

Εάν απολαμβάνετε τις ήρεμες νύχτες στο σπίτι, μπορείτε να δείτε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σαν μια τέτοια νύχτα. Διαλέξτε ένα καλό βιβλίο που δεν μπορείτε να εγκαταλείψετε και περάστε τη νύχτα διαβάζοντας. Αν θέλετε μεγάλες βελτιώσεις για το επόμενο έτος, μπορείτε να επιλέξετε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας που επικεντρώνεται στις διαπροσωπικές δεξιότητες.

 

Φτιάξτε λίστα αποφάσεων

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι η κατάλληλη ώρα για αποφάσεις. Από γενικές αποφάσεις για βελτίωση της ζωής, μέχρι την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων. Δεν χρειάζεται να γράψετε μυθιστόρημα με δραματικές αλλαγές. Μια σύντομη, αλλά ρεαλιστική λίστα στόχων είναι στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική και μπορεί να περιλαμβάνει:

Συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής, όπως σωστό φαγητό, ύπνο και άσκηση.

Βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων, ξεκινώντας από αποτελεσματική ψιλοκουβέντα.

Αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων αντί να τις αποφεύγετε.

Βελτίωση της εμπιστοσύνης στον εαυτό σας.

Να είστε ευγνώμονες για ότι έχετε, όπως τα ταλέντα και οι δεξιότητές σας.

Ορκιστείτε να κάνετε μια αλλαγή. Αξιοποιήστε τη βοήθεια των ειδικών ή συνδεθείτε με ομάδες υποστήριξης και φόρουμ ή πάρτε ένα βιβλίο αυτοβοήθειας για να ξεπεράσετε το άγχος.

 

Φτιάξτε το αγαπημένο σας φαγητό ή γλυκό

Μπορεί να νιώθεις ότι επειδή είσαι μόνος δεν έχει νόημα να μαγειρέψεις. Όμως αυτή είναι λάθος σκέψη. Θα μαγειρέψεις για το σημαντικότερο άνθρωπο της ζωής σου, τον εαυτό σου, που σίγουρα αξίζει να απολαύσει το αγαπημένο του φαγητό ή γλυκό.

 

Κάντε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια. 

Θα σας χαλαρώσει και θα νιώσετε όμορφα.

 

Δείτε ταινίες

Διαλέξτε μία ή περισσότερες ταινίες που σας τραβούν το ενδιαφέρον και απολαύστε ένα movie night.

 

Τηλέφωνα τα μεσάνυχτα

Πάρτε τηλέφωνο! Καλέστε λίγο πριν τα μεσάνυχτα για την αντίστροφη μέτρηση. Δε χρειάζεται να κρατήσετε το τηλέφωνο πολλή ώρα. Αρκεί η αλλαγή του χρόνου. Μετά μπορείτε να συνεχίσετε όπως επιλέξατε.

 

Κάντε κάτι κοινό

Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι μια ακόμη νύχτα. Με αυτό το σκεπτικό, μπορείτε να κάνετε οτιδήποτε κάνετε τις υπόλοιπες νύχτες, αγνοώντας την επιβολή της γιορτής. Καθαρίστε το σπίτι σας, οργανώστε το γραφείο σας, μαγειρέψτε μια νέα συνταγή ή κοιμηθείτε. Μην αφήστε την παράδοση να υπαγορεύει τις επιλογές σας εάν δεν αισθάνεστε γιορτινά.

 

Σκέψου ότι είναι μόνο μία μέρα, ή μάλλον μία νύχτα. Θα περάσει!

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΤι είναι αγάπη;
Επόμενο άρθροΠόσο σε επηρεάζει η γνώμη των άλλων;