Λοιπόν, υπάρχουν μερικά πράγματα που σύμφωνα με τους ειδικούς μπορούν να χαλάσουν την εικόνα του σπιτιού μας αλλά κυρίως, τα συναισθήματα και τη διάθεσή μας. Δείτε μερικά από τα οποία μπορείτε να απαλλαγείτε πολύ μα πολύ εύκολα!
Διακοσμητικά αντικείμενα που σας έκαναν δώρο
Μπορεί η θεία σας να σας αγαπάει πάρα πολύ, αλλά εκείνο το αγαλματάκι ή το βαζάκι να μην ταιριάζουν καθόλου ούτε στο γούστο ούτε και στο ντεκόρ σας. Κάθε φορά που το αντικρίζετε… έως που σας πιάνουν τα νεύρα σας. Κι όμως, το αφήνετε στο τραπεζάκι… μέχρι νεωτέρας!
Ε, λοιπόν, πετάξτε το ή βάλτε το στην αποθήκη. Όπως λένε οι ψυχολόγοι: «Κρατάμε τα δώρα ακόμη κι αν δεν μας αρέσουν μόνο και μόνο επειδή αισθανόμαστε ενοχές αν τα πετάξουμε. Αυτό όμως, μας ρίχνει τη διάθεση και διαταράσσει την ψυχική μας ηρεμία. Επιπλέον, κρατώντας όσα δεν θέλουμε και δεν ταιριάζουν με τον τρόπο ζωής μας, δεν αφήνουν χώρο για όσα θα θέλαμε και για ό,τι θα μας έφερνε χαρά».
Σπασμένα και χαλασμένα πράγματα
Κάθε φορά που ανοίγετε ένα συρτάρι ή τον μπουφέ και βλέπετε εκείνο το σπασμένο πιατάκι, διακοσμητικό, φλιτζάνι, πιάτο… ορκίζεστε ότι θα το επισκευάσετε ή θα το πετάξετε… μέχρι την επόμενη φορά που θα είναι ακόμη εκεί.
Κι εδώ οι ψυχολόγοι έχουν εξήγηση: «Είναι ένδειξη φόβου ότι δεν έχουμε αρκετά πράγματα. Είναι μία νοοτροπία… φτώχειας. Κι αυτό πραγματικά σημαίνει ότι δεν αισθανόμαστε “επαρκείς” ή ότι κάτι αξίζουμε. Ή πάλι έχει σχέση με τον φόβο της απώλειας, και το γεγονός ότι δεν αφήνουμε τα πράγματα να φύγουν. Επιπλέον, τα σπασμένα πράγματα δημιουργούν “σπασμένη” ενέργεια, δηλαδή, σαν κάτι να ρουφά προς τα κάτω τη διάθεσή μας». Δεν το θέλουμε αυτό!
Τα αναμνηστικά της παιδικής ηλικίας
Εντάξει, δεν θα πετάξετε την αγαπημένη σας κούκλα ή το λατρευτό σας αρκουδάκι, αλλά πράγματα με λιγότερη σημασία από τα παιδικά ή εφηβικά σας χρόνια δεν μπορούν να παρευρίσκονται ακόμη στο ενήλικο σπίτι σας!
Κι όμως, οι ειδικοί επισημαίνουν: «Αντιμετωπίζοντας το γεγονός ότι ένας “αλλοτινός θησαυρός” δεν έχει ακόμη την ίδια μαγεία, σημαίνει ότι έχουμε αλλάξει. Η αλλαγή όμως θέτει ερωτήματα για τη ζωή μας. Και ανακαλύπτοντας ότι εκείνα τα κουκλάκια δεν σημαίνουν τίποτα πλέον, μας αναγκάζει να ενηλικιωθούμε». Δύσκολο πρότζεκτ…
Συλλογές που δεν μας φέρνουν πια χαρά
Κάποτε μπορεί να είχατε μία αγαπημένη συλλογή, αλλά σήμερα δεν σας αφορά πλέον. Δεν είναι μόνο ο χώρος που καταλαμβάνει, αλλά και η σύνδεση που έπαψε να υπάρχει. «Οι συλλογές συνδέονται με αναμνήσεις και αυτή είναι η δυσκολία να απαλλαγούμε. Ιδιαίτερα δε, αν είναι η συλλογή κάποιου αγαπημένου μας προσώπου που δεν υπάρχει πια», λένε οι ψυχίατροι.
Επειδή όμως, αυτού του είδους οι συλλογές μπορεί να μας κάνουν δυστυχείς ή προσκολλημένες στο παρελθόν, κλείστε τις σε κουτιά και φυλάξτε τα κάπου που δεν θα είναι μέσα στα… μάτια σας και στα πόδια σας.
Το λάθος χρώμα
Τα χρώματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεσή μας. Ξέρουμε ότι τα κόκκινα και τα πορτοκαλί μας ενεργοποιούν, τα μπλε και τα πράσινα μας ηρεμούν, τα γκρι και τα μπεζ είναι ουδέτερα. Υπάρχουν φορές όμως, που έχουμε διαλέξει να βάψουμε με χρώματα που είναι της μόδας ή να αγοράσουμε πράγματα που εκείνη τη στιγμή μας φαίνονταν ωραία. Μπορεί επίσης, να βάψαμε μπεζ τους τοίχους μόνο και μόνο επειδή ήταν «ασφαλές».
Αν δείτε ότι τα χρώματα στο σπίτι σας, σας δυσαρεστούν, ξεκινήστε με ριζικές ή πιο μικρές αλλαγές. Π.χ. βάψτε το δωμάτιο εκείνο που μένετε περισσότερο και σας ενοχλεί το χρώμα του. Αν θέλετε να είναι κόκκινο, να είναι κόκκινο και μην ακούτε τις συμβουλές των διακοσμητών! Βάλτε σε κάθε σημείο και από κάτι: π.χ. ένα μαξιλαράκι, ένα μικρό χαλί, ένα ριχτάρι που έχουν τα αγαπημένα σας χρώματα.
Ντάνες χαρτιά και παλιά περιοδικά και εφημερίδες
Είχατε την τάση να φυλάτε κάθε είδους περιοδικά και άρθρα, παλιά χαρτιά και πάλαι ποτέ αλληλογραφίες; Κι όμως, πότε τα κοιτάξατε τελευταία φορά; Η κατάσταση της παλιάς χαρτούρας είναι μία ολόκληρη καταπίεση, χάσιμο χώρου και εστία σκόνης.
«Οι ντάνες με τα παλιά χαρτιά φέρνει εκνευρισμό αλλά και είναι έκφραση στρες και ντροπής, κάτι ανάλογο με τα άχρηστα αντικείμενα που κρατάμε», λένε οι ειδικοί. Αν σας φαίνεται δύσκολο να εξαφανίσετε τα πάντα, αρχίστε σιγά σιγά (άλλωστε είναι και χρονοβόρα διαδικασία). Αν δείτε ότι δεν τα καταφέρνετε, ζητήστε τη βοήθεια ενός φίλου για να σας απαλλάξει!
Κούπες και άλλα τινά διαφημιστικά ή αγορά της στιγμής
Ναι, μπορεί εκείνη η κούπα να φάνταζε αστεία εκείνη τη στιγμή ή να την αγοράσετε από ένα μαγαζί με αναμνηστικά σε κάποιο ταξίδι. Αλλά μπορεί να ανοίγετε το ντουλάπι και να είναι «τίγκα» από διάφορα διαφημιστικά. Σκεφθείτε: έχετε άπειρο χώρο στα ντουλάπια της κουζίνας σας;
Πότε τις χρησιμοποιήσατε τελευταία φορά; «Σταματήστε να σκέφτεστε πως είναι ντροπή να πετάξετε κάτι που σας ήρθε δωρεάν ή ότι κάτι μπορεί να αξίζει». Πετάξτε και χαρίστε!
Πηγή https://www.womanidol.com/