Είναι απόλυτα φυσικό να θέλουμε να μοιραζόμαστε τη ζωή μας με το σύντροφο μας, να θέλουμε να νιώθουμε δεμένοι και προστατευμένοι. Τα προβλήματα αρχίζουν όταν αυτό το δέσιμο γίνεται σκοινί σφιχτά δεμένο στο λαιμό μας που δεν μας αφήνει να πάρουμε ανάσα. Πολλές φορές, η αίσθηση του “δικού” μου, του “ιερού”, του “πολύτιμου”, που ένας ερωτευμένος άνθρωπος νιώθει για το άλλο του μισό, κάνει τον έρωτα αποπνικτικό και κτητικό. Και όσο πιο παθιασμένος είναι, τόσο πιο έντονο και το πρόβλημα. Καλή η ζήλια και η προστευτικότητα ως ένα βαθμό, όμως πότε είναι καιρός να θέσεις τα όριά σου;

1. Όταν σε απομονώνει από όλους και από όλα
Στην αρχή, όταν ο σύντροφός σου ήθελε να περνάει χρόνο αποκλειστικά μαζί σου, νόμιζες ότι επιτέλους ζούσες το παραμύθι και ότι είχες βρει τον πιο ρομαντικό άνθρωπο στον κόσμο. Αυτό δεν ήθελες εξάλλου πάντα; Κάποιον να σε αγαπά τόσο, ώστε να σε θέλει μόνο για τον εαυτό του; Όχι πια. Εάν ο σύντροφός σου σού απαγορεύει να βγεις με τις φίλες σου ή να περάσεις χρόνο με αυτούς που αγαπάς, τότε όχι δεν θέλει το καλό σου. Αντίθετα, επιθυμεί να σε απομονώσει από όλους και από όλα ώστε να μπορεί πιο εύκολα να σε ελέγχει πρακτικά και συναισθηματικά. Εάν νοιαζόταν πραγματικά για εσένα, δεν θα ήθελε απλά να να γνωρίσει τους φίλους και την οικογένειά σου, αλλά και να τα πάει καλά μαζί τους.

 

2. Όταν σε κριτικάρει διαρκώς
Δεν λέμε, καλή η κριτική, αρκεί να είναι εποικοδομητική. Όταν όμως ο καλός σου σε κριτικάρει για τα πάντα, από τον τρόπο που τρως σούσι και το στυλ σου μέχρι τις αποφάσεις που παίρνεις για την καριέρα σου, υπάρχει πρόβλημα. Όχι μην προσπαθείς να τον δικαιολογήσεις, δεν ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει να “βελτιωθείς”. Ενδιαφέρεται να αλλάξει τελείως αυτό που είσαι και να σε γεμίσει ανασφάλεια. Εάν του άρεσες πραγματικά, θα σε ήθελε ακριβώς έτσι όπως είσαι και θα λάτρευε τα μικρά σου “ελαττώματα” και τις ιδιοτροπίες σου.

 

3. Όταν παραβιάζει την ιδιωτικότητά σου
Τη στιγμή που θα τον πιάσεις να ψαχουλεύει τα πράγματά σου ή να κοιτάει τα μηνύματα στο κινητό σου, θα ξέρεις ότι ο έρωτας έχει αρχίσει να φθίνει και η ζήλια και η κτητικότητα έχουν πάρει τα ηνία. Ένας κτητικός σύντροφος είναι πολύ πιθανό να αισθανθεί ότι έχει δικαίωμα να ελέγξει τα email σου, το facebook ή τα dm σου. Όχι όμως, δεν έχει. Το να είσαι σε μία σχέση δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χάσεις ολόκληρη την ταυτότητά σου ή την προσωπική σου ζωή. Και τα δύο μέρη θα πρέπει να διατηρήσουν την ατομικότητά τους προκειμένου να πετύχει η σχέση.

 

Θυμήσου πως μία σχέση θα πρέπει να σου προσφέρει χαρά και ικανοποίηση. Εάν αισθάνεσαι ότι “πνίγεσαι” ή ότι έχεις αρχίσει να χάνεις την προσωπικότητά σου μέσα από αυτήν, ίσως -δυστυχώς- είναι καιρός να αναθεωρήσεις την επιλογή του συντρόφου σου.

 

Νόρα Μαυροειδή