Τις περισσότερες φορές, για έναν χωρισμό, φταίνε και οι δυο. Σε μια τοξική σχέση, όμως, πολλές φορές η ευθύνη πέφτει στο ένα άτομο, που καταπιέζει και φέρεται άσχημα στον/στην σύντροφό του. Κι αν νιώθεις πως έχεις βρεθεί ποτέ σε μία τοξική σχέση, έχεις δει τα σημάδια.
Το πρόβλημα, όμως, είναι αλλού: Τι γίνεται αν το τοξικό άτομο είσαι εσύ; Μήπως οι παρακάτω συμπεριφορές χαρακτηρίζουν εσένα, και όχι τον σύντροφό σου;
Δεν παραδέχεσαι ποτέ τα λάθη σου
Μήπως κατηγορείς πάντα τους άλλους για ό,τι σου πάει στραβά; Αν περνάς την ζωή σου χωρίς να αναλαμβάνεις τις ευθύνες των πράξεών σου, τότε πώς περιμένεις να στεριώσεις σε μια καλή, λειτουργική σχέση; Σκέψου τι ρόλο μπορεί να παίζεις εσύ στο πρόβλημα, και άρχισε να μοιράζεις τις ευθύνες πιο δίκαια.
Λες πράγματα που “δεν εννοείς”
Πάνω στα νεύρα μας, όλοι έχουμε πει χαζομάρες—και μάλιστα χαζομάρες που μπορεί να πληγώσουν ανεπανόρθωτα. Και μετά ζητάς συγγνώμη, υπόσχεσαι ότι δεν το εννοούσες… και στον επόμενο καυγά, μπορεί να πεις χειρότερα. Αυτό κάνει την σχέση σου να είναι ένα συναισθηματικό ναρκοπέδιο, και κάνει τον σύντροφό σου να μην θέλει να σου μιλήσει για αυτά που νιώθει, καθώς φοβάται τις αντιδράσεις σου.
Το δικό σου, ή τίποτα
Αυτός δεν είναι τρόπος να λειτουργήσει μια σχέση. Αν αρνείσαι να κάνεις τον οποιονδήποτε συμβιβασμό με το ταίρι σου, αλλά περιμένεις να δεχτεί χωρίς πρόβλημα ό,τι λες και προτείνεις εσύ, τότε το πρόβλημα είσαι εσύ. Ξεκίνα να ακούς πραγματικά τον σύντροφό σου, και να προσπαθείς να βάζεις στην άκρη τον εγωισμό σου, για να δουλέψει η σχέση σας.
Εξαρτάσαι από την σχέση σου
Το να έχεις ανάγκη την σχέση σου είναι φυσιολογικό. Άλλωστε, είναι ο άνθρωπός σου, είναι εκεί για ‘σένα. Είναι όμως τελείως διαφορετικό να νιώθεις πως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα χωρίς τον σύντροφό σου, και να το κάνεις αυτό εμφανές. Σύντομα όλο αυτό θα γίνει ψυχολογικός εκβιασμός, και πρακτικά θα συνεχίσει να είναι μαζί σου επειδή φοβάται για ‘σένα.