ΠΕΣ ΟΧΙ

 

5 τρόποι για να μάθεις να λες όχι ευκολότερα είναι οι εξής:

  • Αφόπλισε τους και εξήγησε τις ανάγκες σου – Για παράδειγμα πες τους ότι κολακεύεσαι από την πρόταση τους και στη συνέχεια ξεκαθάρισε τους ότι δεν έχεις χρόνο να κάνεις αυτό που σου ζητούν.
  • Εάν επιμένουν εξήγησε πως αισθάνεσαι – Πες τους δηλαδή ότι η προσφορά τους δεν ταιριάζει στη ζωή σου τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή ότι είσαι μέχρι το λαιμό στις υποχρεώσεις, οπότε δεν μπορείς να κάνεις αυτό που θέλουν.
  • Βοήθησε τους με άλλον τρόπο – Εάν είναι δυνατόν, ολοκλήρωσε την απάντηση σου προτείνοντας τους κάποιον άλλον να κάνει τη δουλειά ή κάποιον περισσότερο ταιριαστό στις απαιτήσεις τους.
  • Θύμισε στο εαυτό σου, γιατί είναι σημαντικό κάποιες φορές να λες όχι – Η συμπεριφορά σου αποτελεί πυξίδα για τον χαρακτήρα και τα όρια σου. Και όταν εσύ φροντίζεις αυτά να είναι ευδιάκριτα, οι άλλοι θα αρχίσουν να τα σέβονται χωρίς περαιτέρω προσπάθεια.
  • Είναι λογικό να αισθάνεσαι ένοχη όταν λες όχι – Αποδέξου την ενοχή, χωρίς όμως να προσπαθήσεις να τη διώξεις μακριά, κάνοντας τελικά αυτό που εξαρχής αρνήθηκες.

 

Οι άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται στην πραγματικότητα για το τι λες ή κάνεις.

Το να κρατάς τον εαυτό σου πίσω και να προσπαθείς συνέχεια να συμπροφερθείς έτσι ώστε να ευχαριστείς τους άλλους, πηγάζει από την λανθασμένη εντύπωση ότι τα λόγια και οι πράξεις σου έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Η αλήθεια ωστόσο είναι ότι ενώ είσαι ο πρωταγωνιστής της δικής σου ζωής, δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ζωές των άλλων.
Γιατί, στην πραγματικότητα οι άνθρωποι έχουν τα χέρια τους γεμάτα με όσα συμβαίνουν και όσα σκέφτονται για τις δικές τους ζωές.

Τα κεφάλια τους είναι γεμάτα σκέψεις για τα παιδιά τους, την καριέρα τους, τα κατοικίδια τους, τα χόμπι τους, τα όνειρα, τις ανησυχίες ή τις σκέψεις τους για το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για τους ίδιους.

Αυτή η συνειδητοποίηση μπορεί να σε κάνει να νιώθεις λιγότερο σημαντικός. Ωστόσο, ταυτόχρονα σε απελευθερώνει.

Ενδυνάμωσε την αυτοεκτίμηση σου

Αν εκτιμάς τον εαυτό σου, δίνεις εξίσου αξία στον χρόνο και την ενέργεια σου, οπότε είναι πιο εύκολο για σένα να πεις όχι σε κάποιον που σε καλεί να ξοδέψεις και τα δύο άσκοπα. Επιπλέον η κριτική δεν θα σε αφορά τόσο έντονα και δεν θα έχεις συνέχεια την ανάγκη να ευχαριστείς τους άλλους. Γιατί, τώρα σου αρέσει ο εαυτός σου και τον σέβεσαι περισσότερο, ώστε να τον αφήνεις έρμαιο στις επιθυμίες των άλλων.

Επικεντρώσου στο τι θες ΕΣΥ από τη ζωή σου

Εάν γνωρίζεις τι έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα και πορεύεσαι καθημερινά με αυτή τη βάση, είναι πιο έυκολο για σένα να λες όχι και να μην πέφτεις συνέχεια στην παγίδα να ευχαριστείς τους άλλους.

Γιατί σε αυτήν την περίπτωση ο χρόνος και η ενέργεια σου είναι εστιασμένη στα δικές σου ανάγκες και τα προσωπικά σου θέλω.

Προηγούμενο άρθροΤι είναι το έμμεσο στρες και πώς θα το νικήσεις
Επόμενο άρθροΧόρχε Λ. Μπόρχες: «Δεν μπορώ να σου δώσω λύσεις για όλα τα προβλήματα, όμως μπορώ να σ’ ακούσω και να τα μοιραστώ μαζί σου»