Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε την τάση να εστιάζουμε έντονα στο παρελθόν ή στο μέλλον. Πόσο συχνά πιάνεις τον εαυτό σου να σκέφτεται κάτι που συνέβη πρόσφατα και σε πλήγωσε; Η κάτι που ίσως συμβεί αύριο και ίσως σε αγχώσει; Πώς επηρεάζει αυτός ο τρόπος σκέψης τη ζωή και την ευτυχία σου; Μάθε τι μπορείς να κάνεις για να βγεις από αυτή την “εκτός τόπου και χρόνου” κατάσταση και ξεκίνα να ζεις το σήμερα.

Ένας τρόπος για να απεγκλωβιστείς από όλο αυτό και να συνδεθείς με το τώρα είναι να παρατηρήσεις το περιβάλλον σου. Πόσο συχνά αφιερώνεις χρόνο από την ημέρα σου για να κοιτάξεις πραγματικά γύρω σου και να δεις τι συμβαίνει; Πότε ήταν η τελευταία φορά που κάθισες, έκλεισες τα μάτια σου, πήρες μια βαθιά ανάσα και απλά κοίταξες τα πάντα γύρω σου;

Μία από τις καλύτερες και πιο απρόβλεπτες συνέπειες της πανδημίας, είναι ότι μας επέτρεψε να αρχίσουμε να ζούμε τη ζωή μας στο τώρα. Καθώς το χθες έμοιαζε μακρινό και το αύριο αβέβαιο, αρχίσαμε να εκτιμούμε την αξία της ζωής μας με βάση τη στιγμή. Καταλάβαμε πόση σημασία έχει μια βόλτα στο πάρκο, μια βόλτα με το σκύλο μας, μια οικογενειακή συγκέντρωση!

Δώσε σημασία στη παρούσα στιγμή

Ο χρόνος στην ουσία είναι μια ψευδαίσθηση. Το παρελθόν έχει φύγει και το μέλλον δεν έχει έρθει ακόμα. Το μόνο αληθινό σημείο αναφοράς που έχουμε αυτή τη στιγμή στο χρόνο, και σε αυτό το πράγμα που ονομάζουμε «ύπαρξη», είναι η αίσθηση της παρουσίας μας τώρα. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί να υπάρχει, γιατί αυτό νιώθεις αυτή τη στιγμή. Δεν μπορείς να νιώσεις το παρελθόν ή το μέλλον. Αλλά μπορείς να νιώσεις πώς είναι να αγγίζεις κάτι αυτή τη στιγμή, να βλέπεις κάτι, να ακούς κάτι.

“Η παρούσα στιγμή είναι το μόνο πράγμα όπου δεν υπάρχει χρόνος. Είναι το σημείο μεταξύ παρελθόντος και μέλλοντος. Είναι πάντα εκεί και είναι το μόνο σημείο στο οποίο μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στο χρόνο. Ό,τι συμβαίνει, συμβαίνει στην παρούσα στιγμή. Ό,τι έγινε ποτέ και θα συμβεί ποτέ μπορεί να συμβεί μόνο στην παρούσα στιγμή. Είναι αδύνατο να υπάρχει οτιδήποτε έξω από αυτό”. Myrko Thum

Ποιο είναι το μυστικό; Όπου κι αν βρίσκεσαι προσπάθησε να δεσμευτείς μέσα σου να είσαι μόνο εκεί, σε αυτή τη στιγμή! Η ζωή θα φροντίσει για τα υπόλοιπα.

Τι σημαίνει να ζεις το σήμερα!

Όταν είμαστε στη δουλειά, σκεφτόμαστε τις διακοπές. Στις διακοπές, ανησυχούμε για τη δουλειά που μαζεύεται στα γραφείο. Μένουμε σε ενοχλητικές αναμνήσεις του παρελθόντος ή ανησυχούμε για το τι μπορεί ή δεν μπορεί να συμβεί στο μέλλον.

Τι κάνεις λάθος; Το λάθος είναι ότι οι σκέψεις σου ανήκουν στο παρελθόν: τι ήταν, τι θα μπορούσε να ήταν, τι νόμιζες ότι συνέβη και τι πραγματικά συνέβη. Επίσης οι σκέψεις σου αφορούν το μέλλον: τι θα είναι, τι θα μπορούσε να είναι, τι μπορεί να είναι, αν…

Και βέβαια είναι φυσικό να σκεφτόμαστε το παρελθόν ή να ονειρευόμαστε το μέλλον. Αλλά όταν η ζωή μας υπαγορεύεται από σκέψεις και συναισθήματα που συνδέονται με γεγονότα του παρελθόντος και πιθανά μελλοντικά αποτελέσματα, το να στεκόμαστε και να χαιρόμαστε το παρόν μας, γίνεται όλο και πιο σπάνιο.

Το να ζεις το σήμερα σημαίνει να μην ανησυχείς πλέον για το τι συνέβη στο παρελθόν και να μην φοβάσαι τι θα συμβεί στο μέλλον. Η επιλογή να ζήσεις στο παρελθόν ή στο μέλλον όχι μόνο σου στερεί την απόλαυση του σήμερα, σου στερεί τη χαρά να ζεις!!!

Το να ζεις τη στιγμή, το να ζεις το σήμερα είναι μια κατάσταση ενεργητικής, ανοιχτής, σκόπιμης προσοχής στο παρόν. Η ζωή ξεδιπλώνεται στο παρόν. Αλλά τόσο συχνά, αφήνουμε το παρόν να ξεφεύγει και σπαταλάμε τα πολύτιμα δευτερόλεπτα της ζωής μας καθώς ανησυχούμε για το μέλλον και μηρυκάζουμε για ό,τι είναι παρελθόν.

Η ζωή είναι το παρόν

Το να είμαστε παρόντες και να ασκούμε την ικανότητα στην μας επίγνωση δεν μας κάνει απλά πιο ευτυχισμένους. Μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τον πόνο πιο αποτελεσματικά. Να μειώσουμε το άγχος και τις επιπτώσεις του στην υγεία μας και να βελτιώσουμε την ικανότητα αντιμετώπισης αρνητικών συναισθημάτων όπως ο φόβος, η οργή και ο θυμός.

Πλεονεκτήματα του να ζεις τη στιγμή

Οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι είναι πιο χαρούμενοι, πιο συμπονετικοί και πιο ασφαλείς. Έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και αποδέχονται περισσότερο τις αδυναμίες τους. Η επίγνωση του εδώ και τώρα μειώνει την παρορμητικότητα και την αντιδραστικότητα, που αποτελούν τη βάση της κατάθλιψης. Οι συνειδητοποιημένοι άνθρωποι μπορούν να ακούσουν αρνητικά σχόλια χωρίς να αισθάνονται ότι απειλούνται. Μαλώνουν λιγότερο με τους ερωτικούς τους συντρόφους, είναι πιο βολικοί και λιγότερο αμυντικοί. Ως αποτέλεσμα, τα ενσυνείδητα ζευγάρια έχουν πιο ικανοποιητικές σχέσεις.

Αποδέξου τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως θα ήθελες να είναι!

Όλοι έχουμε πόνο στη ζωή μας. Είτε πρόκειται για τον πρώην που ακόμα λαχταράμε, είτε για κάποιο όνειρο που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, είτε για τη δουλειά που δεν καταφέραμε να βρούμε… Αν αφήσουμε αυτόν τον πόνο να μας κυριεύσει, μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή από την ίδια την απόλαυση της ζωής. Παραδόξως, η προφανής απάντηση « η εστίαση στο πρόβλημα με σκοπό την καταπολέμηση και την υπέρβασή του», το κάνει συχνά χειρότερο, υποστηρίζει ο Stephen Hayes, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα.

Η φυσική τάση του μυαλού όταν αντιμετωπίζει πόνο είναι να προσπαθεί να τον αποφύγει, προσπαθώντας να αντισταθεί σε δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα. Αλλά σε πολλές περιπτώσεις, τα αρνητικά συναισθήματα και οι καταστάσεις δεν μπορούν να αποφευχθούν και η αντίσταση σε αυτά απλώς μεγεθύνει τον πόνο. Δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Η λύση είναι η αποδοχή. Άφησε το συναίσθημα να είναι εκεί… Μην προσπαθείς να χειραγωγήσεις ή να αλλάξεις την εμπειρία αυτή. Μην προσπαθήσεις να την απωθήσεις. Το να προσπαθείς να την αλλάξεις μόνο σε απογοητεύει και σε εξουθενώνει. Η αποδοχή σε απαλλάσσει από αυτό το περιττό επιπλέον βάσανο.

Η αποδοχή μιας δυσάρεστης κατάστασης δεν σημαίνει ότι δεν έχεις στόχους για το μέλλον. Σημαίνει απλώς ότι αποδέχεσαι πως ορισμένα πράγματα είναι πέρα ​​από τον έλεγχό σου. Η θλίψη, το άγχος, ο πόνος ή ο θυμός είναι εκεί, είτε σου αρέσει είτε όχι. Καλύτερα να αγκαλιάσεις το συναίσθημα όπως είναι.

Αν θέλεις να αρχίσεις να ζεις, πρέπει να αφήσεις πίσω το πώς πιστεύεις ότι πρέπει να είναι τα πράγματα και να τα αποδεχτείς για αυτό που είναι. Δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου. Μερικές φορές η ζωή θα είναι διαφορετική από ό,τι θα ήθελες να είναι. Η πρακτική της αποδοχής θα σε βοηθήσει να αφήσεις πίσω τα πράγματα που είναι εκτός του ελέγχου σου.

Tips ευτυχίας

  • Χαμογέλα! Κάθε μέρα είναι γεμάτη ατελείωτες δυνατότητες! Ξεκίνησέ τη με ένα χαμόγελο. Να είσαι αισιόδοξη, να περιμένεις πάντα το καλύτερο αποτέλεσμα και να το κάνεις κάθε μέρα αυτό ώστε να γίνει συνήθεια!
  • Εκτίμησε τις στιγμές που ζεις τώρα! Απόλαυσε  όσο περισσότερο μπορείς τους ήχους, τις μυρωδιές, τα συναισθήματα, τη χαρά και τη λύπη σου.
  • Συγχώρησε τις πληγές του παρελθόντος. Εάν έχεις αρνητικά συναισθήματα για κάποιους ανθρώπους που πέρασαν από τη ζωή σου, επίλεξε  να συγχωρήσεις και να προχωρήσεις. Το κακό που, ενδεχομένως σου έκαναν, ήταν δικό τους λάθος, αλλά το να  επιτρέψεις να επηρεάζει ακόμα τη διάθεσή σου σήμερα, είναι δικό σου. Άφησέ το να φύγει!
  • Αγάπησε τη δουλειά σου! Αν απλώς «επιβιώνεις» όλη την εβδομάδα περιμένοντας το επόμενο Σαββατοκύριακο «για να χαρείς τη ζωή σου», χάνεις το 70% της ζωής σου . Υπάρχουν δύο λύσεις: να βρεις μια νέα δουλειά που πραγματικά απολαμβάνεις ή να βρεις έναν τρόπο να χαίρεσαι και να απολαμβάνεις τη δουλειά που έχεις!
  • Ονειρέψου το μέλλον, αλλά δούλεψε σκληρά σήμερα! Κάνε μεγάλα όνειρα!! Θέσε στόχους και κάνε σχέδια! Αλλά το να δουλέψεις σκληρά είναι πάντα το πρώτο βήμα για να πραγματοποιήσεις τα όνειρά σου αύριο. Μην επιτρέψεις, όμως το όνειρο για το αύριο να αντικαταστήσει τη ζωή του σήμερα!

Και μην ξεχνάς!

  • Μην μένεις προσκολλημένη στις επιτυχίες του παρελθόντος! Εάν εξακολουθείς να μιλάς για αυτά που έκανες χθες, δεν έχεις να κάνεις και πάρα πολλά σήμερα. Έχεις πολύ χρόνο μπροστά σου για να δημιουργήσεις περισσότερες αναμνήσεις και μεγαλύτερα επιτεύγματα.
  • Σταμάτα να ανησυχείς! Δεν μπορείς να εκτιμήσεις πλήρως το σήμερα εάν ανησυχείς πολύ για το αύριο. Συνειδητοποίησε ότι το αύριο θα έρθει έτσι κι αλλιώς, είτε ανησυχείς για αυτό είτε όχι. 
  • Να είσαι ευγνώμων για αυτό που έχεις τώρα! Μέρος της ζωής σου είναι να αφιερώσεις χρόνο για να είσαι ευγνώμων για αυτό που έχεις τώρα. Όχι γι’ αυτό που είχες στο παρελθόν ή γι’ αυτό που θέλεις να έχεις στο μέλλον. Εάν είσαι συνεχώς συγκεντρωμένη σε πράγματα που δεν έχεις, δεν αφιερώνεις χρόνο για να εκτιμήσεις αυτά που τώρα έχεις!

Πέρασε χρόνο με άτομα που σε κάνουν να νιώθεις ευτυχισμένη

Το να περνάς χρόνο με ανθρώπους που σε κάνουν να νιώθεις χαρούμενη μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ζήσει την παρούσα στιγμή. Το να περιτριγυρίζεσαι από θετικούς, υποστηρικτικούς ανθρώπους θα αυξήσει τα δικά σου επίπεδα θετικότητας και ευτυχίας. Με τη σειρά του, αυτό θα σου επιτρέψει να εστιάσεις σε αυτό που πηγαίνει καλά αυτήν τη στιγμή, αντί να εστιάσεις σε γεγονότα του παρελθόντος ή του μέλλοντος.

Απόλαυσε τη ζωή

Όπως είπε ο Μαρκ Τουέιν, «Έχω γνωρίσει πάρα πολλά προβλήματα, αλλά τα περισσότερα από αυτά δεν συνέβησαν ποτέ». Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της κατάθλιψης και του άγχους είναι η καταστροφολογία. Δηλαδή η ανησυχία για κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμη και μπορεί να μην συμβεί καθόλου. Η ανησυχία, από την ίδια της τη φύση, σημαίνει ότι σε απασχολεί το μέλλον. Αν όμως καταφέρεις να τοποθετήσεις τον εαυτό σου και τη σκέψη σου μόνο στο τώρα, η ανησυχία εξαφανίζεται! Δεν είναι μαγικό… Είναι εφικτό!!!

Αν έπρεπε να σου δώσω μόνο μία συμβουλή αυτή τη στιγμή θα ήταν η εξής: Σταμάτα να βγάζεις φωτογραφίες για να αποθανατίζεις τοπία, χαμόγελα και ανθρώπους. Καμία μυρωδιά δεν πρόκειται να αποτυπωθεί ποτέ σε καμία φωτογραφία. Καμία ομορφιά όπως τη βλέπεις με τα μάτια σου, κανένα συναίσθημα όπως το βιώνεις εσύ εκείνη τη στιγμή. Μη χάνεις λεπτό από το να ρουφάς την ίδια τη ζωή με όλες σου τις αισθήσεις!! Καμία στιγμή που φεύγει δεν ξαναγυρίζει πίσω. Μάθε να ζεις το σήμερα.

Φωτογραφία Евгений Шухман.

Κείμενο της Certified Life & Business Coach και Επικοινωνιολόγου Αφροδίτης Χόντου.

Προηγούμενο άρθροΟι συναισθηματικά ευφυείς άνθρωποι ξεχωρίζουν από αυτές τις συνήθειες που έχουν
Επόμενο άρθροΧριστουγεννιάτικα αποφθέγματα