Το καλοκαίρι είναι για πολλούς η πολυαναμενόμενη εποχή των διακοπών, των αποδράσεων και της χαλάρωσης. Η μέρα μεγαλώνει, οι ρυθμοί πέφτουν, ο κόσμος μένει έξω από το σπίτι περισσότερες ώρες, ενώ για πολλούς τα μπάνια στη θάλασσα είναι αδιαπραγμάτευτη απόλαυση κάθε χρόνο με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας. Από την άλλη μεριά, δεν είναι έτσι τα πράγματα για αρκετούς από τους ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρίσεις πανικού ή για τους πάσχοντες από διαταραχή πανικού ή/ και αγοραφοβία.Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ας θυμηθούμε ότι η κρίση πανικού είναι ένα αιφνίδιο ξέσπασμα έντονου άγχους που γίνεται αισθητό με έντονα σωματικά συμπτώματα άγχους όπως ταχυκαρδία, δύσπνοια, εφίδρωση, ναυτία, ζάλη κ.α. Ο πάσχων μπορεί να φοβηθεί μήπως παθαίνει κάτι η καρδιά του ή μήπως τρελλαίνεται. Η κρίση πανικού κρατάει λίγα λεπτά και εξασθενεί, με τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν σταδιακά να σταματούν. Δυστυχώς, πολλές φορές όταν κάποιος έχει τη δυσάρεστη πρώτη εμπειρία μιας κρίσης πανικού γίνεται «υπερευαίσθητος» σε κάθε αθώα σωματική αίσθηση, όπως είναι η κούραση και η ζέστη, καταστάσεις στις οποίες πρώτα δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία, με αποτέλεσμα να παρερμηνεύονται ως συμπτώματα άγχους και αρχή νέας κρίσης πανικού: «Γιατί νιώθω κούραση ή γιατί ζεσταίνομαι, είναι φυσιολογικό; Μήπως παθαίνω κρίση πανικού;». Η παρερμηνεία αυτή είναι βεβαίως ικανή να ανεβάσει τα επίπεδα του άγχους και να οδηγήσει στη νέα κρίση πανικού.
Φαίνεται λοιπόν ότι το καλοκαίρι δυσκολεύει ιδιαίτερα όσους έχουν εμπειρία κρίσεων πανικού, που περιλαμβάνουν αίσθημα λαχανιάσματος, δύσπνοια, αίσθημα καύσου ή ζέστης, εφίδρωση, αίσθημα πνιγμονής, ζάλη. Η ζέστη, και ιδιαίτερα οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδα καύσωνα δημιουργούν σε όλους μας μια αίσθηση κόπωσης και δυσφορίας. Πολλοί πάσχοντες από διαταραχή πανικού λανθασμένα πιστεύουν ότι η ζέστη, η δυσφορία ή η κόπωση μπορεί να γίνουν αίτια μιας κρίσης πανικού, η πραγματικότητα όμως είναι ότι ο φόβος για την κρίση πανικού είναι αυτός που ανεβάζει τα επίπεδα του άγχους και όχι από μόνη της η ζέστη ή η κούραση.
Ένας άλλος φόβος που συνδέεται με το καλοκαίρι είναι ο φόβος απομάκρυνσης από την «ασφάλεια» του σπιτιού και της πόλης. Πολλοί δυσκολεύονται να απομακρυνθούν από το σπίτι εξαιτίας του φόβου τους μήπως πάθουν κρίση πανικού και βρίσκονται μακριά από το μέρος όπου αισθάνονται ασφαλείς. Μπροστά δε στο ενδεχόμενο να πάνε διακοπές, την έντονη ανάγκη και επιθυμία για ξεκούραση και αναψυχή έρχεται να επισκιάσει ο φόβος της απομάκρυνσης από το σπίτι και την πόλη, από το κέντρο των γιατρών και των νοσοκομείων: «Πώς θα πάω στο νησί, και αν πάθω κρίση πανικού ποιος θα με βοηθήσει; Και αν θελήσω να φύγω πώς θα φτάσω στο σπίτι γρήγορα;». Όπως είναι επόμενο πολλοί ασθενείς με διαταραχή πανικού και αγοραφοβία αποφεύγουν τα ταξίδια και τις διακοπές για τους λόγους αυτούς.
Τι μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε το φόβο για τις κρίσεις πανικού που συνδέονται με τους καλοκαιρινούς μήνες;
- Διαχειριζόμαστε τις κρίσεις πανικού όπως κάθε άλλη εποχή. Όπως είπαμε παραπάνω, δεν είναι η ζέστη ή το αίσθημα δυσφορίας που θα φέρει την κρίση πανικού, αλλά ο ίδιος ο φόβος ότι θα συμβεί.
- Δεν έχει νόημα να κλειστούμε στο σπίτι, καθώς αυτό θα επιβαρύνει τη διάθεσή μας και θα εντείνει το άγχος και το αίσθημα ότι «έξω κινδυνεύω».
- Προστατευόμαστε από τη ζέστη, τον καύσωνα, την αφυδάτωση σύμφωνα με τις οδηγίες που ισχύουν για όλους.
- Δεν αναβάλλουμε την αντιμετώπιση του προβλήματος για μερικούς μήνες μετά. Παίρνουμε βοήθεια για την διαταραχή άγχους από εξειδικευμένο επαγγελματία ψυχικής υγείας, σήμερα! Δεν έχει σημασία η εποχή, η διαταραχή άγχους, όπως κάθε άλλο πρόβλημα υγείας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Γιατί άλλωστε να στερήσω από τον εαυτό μου ένα καλοκαίρι χωρίς άγχος;
Πηγή https://www.iatronet.gr