Το σώμα και το μυαλό είναι άμεσα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Σε τέτοιο βαθμό που οι ειδικοί μας προειδοποιούν ότι το 40% του ανθρώπινου πληθυσμού αντιμετωπίζει ή έστω σε κάποια φάση της ζωής του έχει αντιμετωπίσει κάποιου είδους ψυχοσωματικής ασθένειας.

Η νευρικότητα, για παράδειγμα, μεταβάλλει την πέψη προκαλώντας διάρροιες και πονοκεφάλους. Ο επιχείλιος έρπης προκαλείται από υψηλά επίπεδα του στρες. Όταν αγνοείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας οδηγείτε το σώμα σας σε υψηλά επίπεδα άγχους.


Σκεφτείτε πόσα πράγματα δεν λέτε στους γονείς και στους φίλους σας επειδή δεν θέλετε να τους πληγώσετε. Κάνουν πράγματα για σας πιστεύοντας ότι με αυτό τον τρόπο σας βοηθούν αλλά στην πραγματικότητα το μόνο που καταφέρνουν είναι να σας κάνουν να αισθάνεστε άσχημα. Το ίδιο κάνουμε και με τους συντρόφους μας σκεπτόμενοι ότι δεν θέλουμε να τους προσβάλλουμε αν και υπάρχουν στιγμές που μας συμπεριφέρονται με τέτοιο τρόπο που μας πληγώνει. Ωστόσο, επιλέγουμε να παραμείνουμε σιωπηλοί.

Όλα αυτά αργά ή γρήγορα μπορεί να καταλήξουν σε ψυχοσωματικές ασθένειες, όπως ημικρανίες, ένταση και χρόνια κόπωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η σιωπή υποδηλώνει σοφία και ότι είναι πάντα προτιμότερη από το να λέμε κάτι ανόητο. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει και κάποια ισορροπία ανάμεσα στη σιωπή και στην προστασία των προσωπικών μας αναγκών.

Όταν διατηρείτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας κρυμμένα, οι άλλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι σας πληγώνουν ή ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια. Δεν χρειάζεται να μένετε πάντα σιωπηλοί ή να εκφράζετε οτιδήποτε έχετε στο μυαλό σας. Οι υπερβολές ποτέ δεν είναι καλές. Να διατηρείτε μια ισορροπία αλλά να θυμάστε πάντα ότι όταν κρύβετε τα συναισθήματά σας επιτρέπετε στους άλλους να παραβιάζουν τον προσωπικό σας χώρο, να ξεπερνούν τα όρια, να μιλούν και να αποφασίζουν εκείνοι για σας όταν δεν λέτε τίποτα.

Δεν πρέπει να φοβάστε να εκφραστείτε ελεύθερα αλλά ούτε και τους άλλους που κάνουν το ίδιο. Η έκφραση των συναισθημάτων μας στην καθημερινότητά μας είναι απαραίτητη για να αναπτύσσουμε πιο υγιείς σχέσεις με τους άλλους ακόμη και με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Προηγούμενο άρθροΦρούτα και λαχανικά: Μπορούν να βελτιώσουν την ψυχολογία μας;
Επόμενο άρθροΗ μαγική δύναμη της θέλησης