Η περίοδος των εορτών δεν είναι μόνο διασκέδαση, ξεκούραση, ψώνια και ταξίδια. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε τους συνανθρώπους μας που είναι μόνοι, ηλικιωμένοι, άρρωστοι, που δεν έχουν τα απαραίτητα αγαθά γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους, που βιώνουν κάποια απώλεια. Όλα αυτά διογκώνονται αυτή την περίοδο και γίνονται δυσβάσταχτα. Δεν πρέπει να τους ξεχνάμε παρασυρόμενοι από το εορταστικό κλίμα και τη χαρά που επικρατεί.

Ας βγάλουμε τον πιο ανθρώπινο και ευαίσθητο χαρακτήρα μας και ας κάνουμε μια κίνηση αγάπης προς αυτά τα άτομα, είτε είναι συγγενείς, είτε γείτονες, είτε απλοί γνωστοί. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν πρόκειται να το ζητήσουν μόνοι τους καθώς είτε δεν θέλουν να ενοχλήσουν, είτε είναι απογοητευμένοι και δεν περιμένουν τίποτα από κανένα. Πόσοι ηλικιωμένοι είναι μόνοι τους αυτές τις μέρες γιατί δεν έχουν κάποιο συγγενή, ή έχουν συγγενείς που απλά είναι τόσο απασχολημένοι με τις ζωές τους που δεν βρίσκουν χρόνο για τον ηλικιωμένο συγγενή τους.

Δεν χρειάζεται να κάνουμε πολλά. Ένα τηλέφωνο, μία επίσκεψη, ένα γλυκό, μία καλή κουβέντα, μια πρόσκληση για το γιορτινό μας τραπέζι. Είναι τόσο μικρή κίνηση , αλλά γι’ αυτούς που νιώθουν μόνοι και ξεχασμένοι θα είναι πολύ σημαντικό και θα τους δώσει μεγάλη χαρά.

Χαρά όμως δεν θα νιώσουν μόνο αυτοί αλλά και εμείς οι ίδιοι. Γιατί όταν κάνεις μια καλή πράξη και βλέπεις πόσο ευτυχισμένο μπορείς να κάνεις έναν άνθρωπο και να απαλύνεις έστω για λίγο τον πόνο του και τη μοναξιά του, τότε γεμίζει και η δική σου ψυχή.

Το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας είναι να τους μάθουμε τη χαρά του να δίνεις.

Όλα τα παιδιά περιμένουν τα δώρα τους στις γιορτές. Σίγουρα τα παιχνίδια που θα πάρουν σαν δώρο θα τους δώσουν πολύ μεγάλη χαρά. Όμως σε μερικά χρόνια ούτε που θα τα θυμούνται. Αντίθετα αυτό που θα τους μείνει για όλη τους τη ζωή είναι το να τους μάθουμε το πραγματικό νόημα των εορτών που είναι η αγάπη και η προσφορά στον συνάνθρωπό μας.

Με ποιο τρόπο οι γονείς μπορούν να δώσουν στο παιδί τους να καταλάβει το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και την αξία όχι μόνο του να παίρνεις αλλά και να δίνεις αγάπη;

Με το παράδειγμα τους. Αν όλοι τα Χριστούγεννα και όχι μόνο προσφέραμε στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. Αν δείχναμε με το παράδειγμα μας τη σημασία της γιορτής αυτής και αν μετουσιώναμε σε αληθινό βίωμα το νόημα τω Χριστουγέννων σίγουρα θα μαθαίναμε στο παιδί μας το πνευματικό νόημα αυτής της γιορτής.

Ας μαζέψουμε μαζί με τα παιδιά μας, τα ρούχα και τα παιχνίδια που δε θέλουμε πια, δείχνοντας τους έτσι, ότι αυτά που μας έδωσαν εμάς χαρά, τώρα θα δώσουν χαρά και σε μια άλλη οικογένεια, που τα έχει ανάγκη.

Ας τους δώσουμε να καταλάβουν πόση αξία έχει για τη γιαγιά και τον παππού μια ζωγραφιά, μια κάρτα, μια αγκαλιά από το εγγονάκι τους.

 

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΦόβος VS Φοβία
Επόμενο άρθροΔέκα ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα όνειρα που ίσως δεν γνωρίζετε