Ο έρωτας με έρωτα περνάει! Πολλοί είναι οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης θεωρίας αλλά η αλήθεια είναι πως μπορεί να μας οδηγήσει και σε αδιέξοδο. Έχουμε πει πολλές φορές πως όλες οι θεωρίες έχουν και κάποια αντίθετη με εξίσου αρκετούς υποστηρικτές. Πάντως αυτό που τονίζουμε είναι πως στις περισσότερες περιπτώσεις η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που μας οδηγούν σε μία τέτοια απόφαση αλλά και ποια είναι τα υπέρ και τα κατά.  Μία καινούρια σχέση μετά τον χωρισμό για κάποιους φαίνεται μία λύση σωτήρια. Υπάρχουν όμως και αρκετοί που τους τρομάζει ή τους αγχώνει μία τέτοια εξέλιξη. Είναι πολύ σημαντικό να παίρνουμε τις αποφάσεις αφού πρώτα έχουμε ζυγίσει τις καταστάσεις κι έχουμε κάνει μία ουσιαστική συζήτηση με τον εαυτό μας! Άλλες φορές σηκώνουμε έναν τοίχο μπροστά μας, έπειτα από έναν χωρισμό, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να μας προσεγγίσει και αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε ασφαλείς. Άλλες φορές, πάλι, επιδιώκουμε άμεσα μία καινούρια σχέση που θα μας κάνει να προχωρήσουμε πιο γρήγορα και να αφήσουμε πίσω τον χωρισμό.

Καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό – Λόγοι

Για ποιους λόγους μπορεί να επιλέξουμε να κάνουμε μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό και για ποιους λόγους μπορεί να το αποφεύγουμε; Κάποιοι δεν ακολουθούν μία θεωρία πολύ συγκεκριμένη και κοιτώντας λίγο τη ζωή τους συνειδητοποιούν πως άλλοτε συμπεριφέρονται με τον έναν τρόπο και άλλοτε με τον άλλον. Πιστεύουν πως ορισμένες φορές είναι απλά θέμα τύχης ή timing. Ρίξτε μια ματιά παρακάτω και θα διαπιστώσετε πως σχεδόν πάντα υπάρχει κάποιος λόγος που δικαιολογεί τις κινήσεις μας και τις επιλογές μας! Εμείς θα αναλύσουμε τους πιο συνηθισμένους λόγους που ξεκινάμε μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό.

1) Αισθανόμαστε ανασφάλεια μόνες

Κάποιες γυναίκες αισθάνονται ανασφάλεια όταν είναι μόνες. Έχουν ανάγκη από έναν σύντροφο και στην αντίθετη περίπτωση χάνουν την γη κάτω από τα πόδια τους. προστατευμένες και ασφαλείς νιώθουν μόνο όταν στο πλευρό τους βρίσκεται ένας σύντροφος. Τρομάζουν στην ιδέα πως θα μείνουν για ένα διάστημα μόνες οπότε επιδιώκουν να δημιουργήσουν όσο το δυνατό πιο σύντομα μία καινούρια σχέση. Αν πούμε σε μία γυναίκα πως καλό είναι να πάρει τον χρόνο της και να ηρεμήσει, το πιο πιθανό είναι να αγχωθεί και να πιστέψει πως αυτός ο χρόνος δεν θα λειτουργήσει υπέρ της. Φοβάται την μοναξιά που θεωρεί πως αισθάνεται όποιος δεν έχει κάποιον άλλον δίπλα του οπότε προσπαθεί να μην συμβεί στην ίδια.

2) Χρησιμοποιούμε μια σανίδα σωτηρίας

Ένας ακόμη λόγος που μπορεί να μας κάνει να ξεκινήσουμε «αμέσως» μετά τον χωρισμό μία καινούρια σχέση, είναι η ανάγκη μας να βρούμε μία σανίδα σωτηρίας. Ένας άνθρωπος που μπορεί να μας κάνει να ξεχαστούμε και να ξεκολλήσουμε από την κατάσταση που βιώσαμε στην προηγούμενη σχέση μας. Μάλιστα, ορισμένες  φορές χρησιμοποιούμε μία νέα σχέση γιατί φοβόμαστε πως αν μείνουμε μόνες θα επιστρέψουμε στην προηγούμενη σχέση μας. Έτσι λοιπόν κάτι καινούριο θα μας κάνει να αλλάξουμε γραμμή πλεύσης και να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Θα μπορέσουμε να νιώσουμε καινούρια συναισθήματα και να ασχοληθούμε με κάτι διαφορετικό. Κάποιες φορές αυτό που μας λείπει είναι να ξανανιώσουμε τον έρωτα και το πάθος. Θεωρούμε πως μία καινούρια σχέση θα μας βοηθήσει να πιαστούμε από αυτήν ώστε να οδηγηθούμε σε μία κατάσταση που θα μας επιτρέψει να ξεφύγουμε από την προηγούμενη σχέση. Φυσικά, αυτό σημαίνει πως έχουμε διαπιστώσει πως δεν μπορεί κάτι τέτοιο να συμβεί αν μείνουμε μόνες.

3) Έχουμε ανάγκη από αλλαγή διάθεσης

Ο χωρισμός μας στοίχισε και η διάθεσή μας δεν μπορεί να είναι αυτή που θα θέλαμε για να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Θεωρούμε πως όσο είμαστε μόνες θα αναμασάμε τα ίδια και τα ίδια και θα παραμείνουμε για πολύ καιρό σε αυτήν την κατάσταση. Μία καινούρια σχέση και μάλιστα, αμέσως μετά τον χωρισμό πιστεύουμε πως θα μας κάνει να τον ξεπεράσουμε πολύ πιο γρήγορα και θα μας βοηθήσει να αλλάξουμε την διάθεσή μας. Αυτό βέβαια είναι ένα πιθανό σενάριο αλλά δεν μπορεί να είμαστε σίγουρες για το αποτέλεσμα. Μας κούρασε η αρνητικότητα που διακρίνουμε στον εαυτό μας μετά τον χωρισμό και δεν μπορούμε να βρούμε έναν άλλον τρόπο για να αισθανθούμε καλύτερα.

4) Ξεκινάμε μία καινούρια σχέση από εγωισμό

Υπάρχει καλώς ή κακώς και αυτή η περίπτωση κατά την οποία για να «πικάρουμε» τον πρώην σύντροφο επιδιώκουμε να κάνουμε πολύ γρήγορα μία καινούρια σχέση. Αυτό σημαίνει συνήθως πως ο χωρισμός είτε ήταν κάτι που δεν θέλαμε είτε θίχτηκε εγωισμός μας. Θα έχετε ακούσει γυναίκες που δηλώνουν ότι βρίσκοντας γρήγορα κάτι καινούριο θα κάνουν τον πρώην σύντροφο να σκεφτεί «τι είχε και τι έχασε». Επίσης ορισμένες φορές θεωρούμε πως όταν μας δει με μία καινούρια σχέση θα ζηλέψει και θα μας διεκδικήσει. Μπορούμε να πούμε όμως πως τις περισσότερες φορές, όταν ο λόγος είναι αυτός, γίνεται συνειδητά. Ενώ τους υπόλοιπους λόγους, υπάρχει περίπτωση, να μην τους έχουμε αντιληφθεί εξ αρχής. Ίσως σε βάθος χρόνου να διαπιστώσουμε για ποιον λόγο οδηγηθήκαμε αμέσως σε μία καινούρια σχέση.

5) Θεωρούμε ότι ήδη χάσαμε χρόνο

Παλεύουμε καθημερινά με τον χρόνο! Αγχωνόμαστε για το τι θα προλάβουμε και τι όχι! Έξω από όλο αυτό δεν μπορούν να μείνουν οι σχέσεις. Το πρόβλημα στο μυαλό μας γίνεται πιο έντονο αν προκύπτει χωρισμός σε μία μακροχρόνια σχέση. Βλέπουμε πόσα χρόνια περάσαμε μαζί με αυτόν τον άνθρωπο και αγχωνόμαστε κοιτώντας μπροστά αφού θεωρούμε ότι η ηλικία μας πιέζει, ειδικά τις γυναίκες, όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε οικογένεια. Νομίζουμε πως δεν έχουμε τόσο χρόνο να αφιερώσουμε στον εαυτό μας, όσο είχαμε σε μικρότερη ηλικία. Έτσι μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε πως χάσαμε ήδη χρόνο και δεν θέλουμε να χάσουμε κι άλλον. Το θέμα είναι πως μία σκέψη μπορεί τελικά να κρύβει παγίδες.

6) Έχουμε μάθει να φροντίζουμε πάντα κάποιον

Μία ακόμη περίπτωση που μπορεί να μας κάνει να δημιουργούμε σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό είναι η ανάγκη μας να φροντίζουμε πάντα κάποιον. Υπάρχουν γυναίκες που όταν μείνουν μόνες «χάνονται» αφού θεωρούν πως τώρα δεν έχουν κάποιον να του δείξουν την φροντίδα τους και νοιαστούν γι’ αυτόν. Αν παρατηρήσουμε την σχέση μιας γυναίκας με αυτήν την άποψη, θα δούμε ότι είναι τόσο δοτική που ξεχνάει να φροντίσει τον εαυτό της σε σημείο που δεν το θεωρεί απαραίτητο. Νιώθει την ανάγκη να ασχολείται μονίμως με τον σύντροφό της και να προσφέρει ότι είναι εφικτό. Μάλιστα, ορισμένες φορές είναι ικανή να ξεπεράσει τα όρια της και τις δυνάμεις της.

Καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό – Υπέρ

Πώς μπορεί να λειτουργήσει υπέρ μας μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό; Κάποιος θα έλεγε πως αυτό είναι αδύνατο! Επειδή όμως εμάς μας αρέσει να βλέπουμε τα θέματα που προκύπτουν από όλες τις οπτικές γωνίες, ψάξαμε και βρήκαμε κάποια θετικά στην περίπτωση που κάνουμε μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό. Θα δείτε όμως παρακάτω πως όλα λειτουργούν υπό προϋποθέσεις!

1) Καινούριο κοσκινάκι μου και πού να σε κρεμάσω!

Νιώθουμε πως θα ανανεωθούμε με κάτι καινούριο που ήρθε στη ζωή μας. Χωρίς να έχουμε σκεφτεί αν πραγματικά είμαστε έτοιμες να ξεκινήσουμε μία σχέση τόσο γρήγορα, αισθανόμαστε την χαρά μίας νέας κατάστασης. Το θέμα είναι ότι, αν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει μέσα μας, είναι πολύ πιθανό αυτό το καινούριο γρήγορα να το βαρεθούμε ή ακόμα και να μην του φερθούμε όπως του αξίζει. Μπορεί να αισθανόμαστε γοητευμένες και τυχερές, να έχει ανέβει η αυτοπεποίθησή μας αλλά δεν σημαίνει πως όλο αυτό θα κρατήσει και θα προχωρήσει. Τι θα συμβεί όταν το «καινούριο κοσκινάκι» σταματήσει να είναι καινούριο; Όπως και να ‘χει όμως δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη την πιθανότητα να μας κάνει καλό ένας καινούριος σύντροφος που θα μπορούμε να βάλουμε μαζί του νέες βάσεις και να προχωρήσουμε στον δρόμο που έχουμε επιλέξει μαζί. Έτσι θα λέγαμε πως, αν και μας δημιουργούνται δεύτερες σκέψεις, ωστόσο όλη αυτή η θετική διάθεση μπορεί να μας βγει σε καλό έστω και αν τελικά η καινούρια σχέση δεν έχει την διάρκεια που περιμέναμε.

2) Αποφεύγω την περίπτωση να κλειστώ στον εαυτό μου

Σε κάποιες γυναίκες λειτουργεί θετικά μία σχέση που δημιουργείται αμέσως μετά τον χωρισμό και ο λόγος είναι πως επιλέγουν αυτόν τον τρόπο για να μην περάσουν μία περίοδο που θα κλειστούν στον εαυτό τους. Μια τέτοια κίνηση, φυσικά, προϋποθέτει να γνωρίζουμε πολύ καλά τον εαυτό μας αφού ουσιαστικά προλαβαίνουμε μία δυσάρεστη κατάσταση για εμάς που δεν θα μπορούμε να διαχειριστούμε. Δηλαδή, ορισμένες γυναίκες ξέρουν προτιμούν να προχωρήσουν σε μία νέα σχέση γιατί το πιο πιθανό είναι κλειστούν στον εαυτό τους. Πιστεύουν πως δεν τους βοηθούσε καθόλου ο χρόνος που άλλοι θεωρούν ότι χρειάζονται για να ηρεμήσουν. Έτσι από το να οδηγηθούν σε μία κατάσταση που δεν θα μπορούν να ελέγξουν, προτιμούν να δημιουργήσουν μία καινούρια σχέση κοιτώντας μπροστά.

3) Ο έρωτας με έρωτα περνάει

Πολλοί οι θερμοί υποστηρικτές της συγκεκριμένης φράσης! Από το να αναλωνόμαστε και να προσπαθούμε να διαχειριστούμε μόνοι μας έναν χωρισμό, προχωράμε σε έναν καινούριο έρωτα και όλα θα λυθούν μόνα τους. Το αν μία τέτοια θεωρία βοηθάει πραγματικά εξαρτάται από την προσωπικότητά μας και από τον τρόπο που ταιριάζει σε εμάς να βρίσκουμε λύσεις σε θέματα που προκύπτουν. Σίγουρα, ένας νέος έρωτας για πολλούς είναι ότι καλύτερο για να δούμε τη ζωή με άλλα μάτια και πιο αισιόδοξα έπειτα από έναν χωρισμό.

4) Δεν υπάρχει λόγος να αναμασάω κάτι που τελείωσε

Άλλες γυναίκες, πάλι, θεωρούν πως αν μείνουν για ένα μεγάλο διάστημα μόνες θα φτάσουν στο σημείο να αναμασάνε κάτι που έχει τελειώσει. Η προηγούμενη σχέση και ο χωρισμός θα μονοπωλούν την σκέψη τους. Έτσι βρίσκουν πολύ καλύτερη την περίπτωση να ασχοληθούν με μία καινούρια σχέση η οποία θα τους φτιάξει την διάθεση.

5) Δεν με αφορά αν πέρασε μία εβδομάδα ή ένας χρόνος

Αρκετά συχνά ακούμε πως «τι θα κάνεις αν σου προκύψει», αν δηλαδή γνωρίσεις έναν άνθρωπο που θα κινήσει το ενδιαφέρον σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θεωρούν πως όταν κάτι τελειώσει δεν μπορεί να γνωρίζεις πότε θα έρθει το επόμενο. Σε αυτήν την περίπτωση προϋποθέτει να έχουμε και ανοιχτά τα μάτια μας για να μπορούμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει γύρω μας. Υπάρχουν γυναίκες που κατεβάζουν τα «ρολά» μετά τον χωρισμό και αρνούνται οποιαδήποτε προσέγγιση, αλλά υπάρχουν και οι γυναίκες που θεωρούν ότι με αυτήν την στάση θα αδικούσαν τον εαυτό τους και ίσως έχαναν τελικά κάτι σημαντικό που μπορεί να έρθει στη ζωή τους. Γι’ αυτές τις γυναίκες λοιπόν δεν τίθεται θέμα χρόνου αφού πιστεύουν πως δεν μπορεί να ξέρεις τι θα σου προκύψει και δεν χρειάζεται να κλείνεις τα μάτια.

Καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό – Κατά

Πολλοί είναι αυτοί που δεν βρίσκουν τον λόγο να ξαναδεσμευτούν γρήγορα! Θεωρούν πως ο χρόνος που θα αφιερώσουν στον εαυτό τους θα δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για κάτι όχι μόνο καινούριο αλλά και πιο όμορφο. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης αφού πιστεύουν πως ότι είναι να έρθει, θα έρθει στην ώρα του. Είναι κι αυτός ένας συλλογισμός που έχει βάση. Ορισμένες φορές μία καινούρια σχέση μετά τον χωρισμό είναι απλά μία παρορμητική κίνηση και ίσως μία κίνηση απόγνωσης. Έτσι το ρίσκο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο κι εμείς δεν έχουμε πάρει τον χρόνο μας για να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να ανασυγκροτηθούμε.  Ίσως έχουν μείνει υπολείμματα και ορισμένα θέματα δεν έχουν ακόμη ξεκαθαριστεί. Γι’ αυτόν τον λόγο μπορεί να είναι αρκετά επίφοβο να δημιουργήσουμε μία σχέση πολύ γρήγορα.

1) Μία βιαστική κίνηση που θα μας μπερδέψει

Μία καινούρια σχέση αμέσως μετά τον χωρισμό μπορεί τελικά να αποδειχθεί μία βιαστική κίνηση που θα μας μπερδέψει και θα μας φέρει σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Δεν είναι δύσκολο να βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστη κατάσταση αφού δεν μετά από έναν χωρισμό χρειαζόμαστε χρόνο για να ισορροπήσουμε και πάλι συναισθηματικά. Θα έχετε παρατηρήσει πως μετά από χωρισμό βιώνουμε το μπέρδεμα των συναισθημάτων. Από την μία μπορεί να βρίσκουμε χίλιους λόγους που δικαιολογούν τον χωρισμό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ξεπηδούν αναμνήσεις με την προηγούμενη σχέση οι οποίες να είναι ευχάριστες. Έτσι δημιουργείται μία κατάσταση μέσα μας την οποία δεν μπορούμε να την βάλουμε σε μία τάξη. Όλο αυτό το μπέρδεμα θεωρείται κάτι πολύ φυσιολογικό και σιγά-σιγά βρίσκουμε τον τρόπο να τοποθετήσουμε αυτήν την εμπειρία μας εκεί που πρέπει.

2) Δεν αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας

Μένουμε μόνες χωρίς κάποιον σύντροφο αλλά παρ’ όλα αυτά έχουμε ανθρώπους γύρω μας που μας αγαπούν και μας νοιάζονται. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να μας τρομάζει η συγκεκριμένη περίοδος αφού μπορούμε να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας αλλά και με αυτούς που έχουμε πάντα γύρω μας. Είναι ευκαιρία για μία εσωτερική αναζήτηση που μπορεί να μας οδηγήσει σε καινούριους δρόμους και να δούμε κάποια πράγματα του χαρακτήρα μας που μέχρι εκείνη την στιγμή αγνοούσαμε. Θέλουμε τον χρόνο μας για να αναλογιστούμε τι συνέβη πραγματικά στον χωρισμό μας και γιατί όχι να δούμε αν κάτι θα ήταν καλό να αλλάξουμε στην πορεία.

3) Άδικα ξεσπάσματα στην καινούρια σχέση

Πολύ πιθανό είναι να «ξεσπάσουμε» στην καινούρια μας σχέση και μάλιστα, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τι θα κάνατε αν η καινούρια σχέση έκανε ή έλεγε κάτι που δεν σας αρέσει; Δεν είναι περίεργο να αντιληφθείτε πως δεν έχετε αντοχές και δύσκολα θα μπορούσατε να διαχειριστείτε κάτι πολύ φυσιολογικό όπως είναι τα ελαττώματα του νέου συντρόφου! Δεν γνωρίσατε τον τέλειο άνθρωπο χωρίς ελαττώματα. Το θέμα είναι αν η δική σας ψυχολογική κατάσταση είναι έτοιμη να δει καθαρά από την αρχή μία καινούρια προσωπικότητα.

4) Πέφτουμε σε συγκρίσεις

Πολλές φορές συγκρίνουμε την προηγούμενη σχέση μας με την επόμενη. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ακόμα και αν αυτές οι δυο σχέσεις έχουν γίνει με μεγάλη χρονική διαφορά. Φανταστείτε, λοιπόν, τι μπορεί να συμβεί αν η μία σχέση έχει ακολουθήσει την άλλη πολύ σύντομα. Όλα είναι στο μυαλό μας πολύ φρέσκα και δεν έχουμε φτάσει ακόμα στο σημείο που η προηγούμενη σχέση ξεθωριάζει και περνάει απλά στις αναμνήσεις. Ουσιαστικά βάζουμε τον εαυτό μας σε μία διαδικασία που για κάποιες γυναίκες μπορεί να είναι επίπονη.

5) Δεν έχουμε ξεκάθαρα συναισθήματα

Πόσο σίγουρες είστε πως μετά τον χωρισμό έχετε περάσει την σχέση πραγματικά στο παρελθόν; Ανάμικτα συναισθήματα μπορεί να σας δημιουργήσουν προβλήματα σε κάτι καινούριο που θα ξεκινήσετε. Δεν έχετε ξεκαθαρίσει ακόμα τα συναισθήματά σας γι’ αυτόν τον χωρισμό αλλά και για τον πρώην σύντροφο. Πώς θα γινόταν να είστε ο εαυτός σας με έναν καινούριο σύντροφο τόσο σύντομα! Ορισμένες  γυναίκες που έχουν προχωρήσει γρήγορα σε μία άλλη σχέση διαπίστωσαν πως τελικά ήθελαν ακόμη τον άνθρωπο με τον οποίο χώρισαν. Έτσι αντιλαμβάνεστε πως κάθε σενάριο είναι πιθανό να  στις ανθρώπινες σχέσεις και γι’ αυτό θα ήταν καλό να μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεκαθαρίζουμε τα συναισθήματά μας πριν από κάθε κίνηση.

6) Μπορεί να φερθούμε με τρόπο που δεν μας αντιπροσωπεύει

Τέλος, κάτι αρνητικό που μπορεί να συμβεί σε μία τέτοια κατάσταση είναι να συμπεριφερθούμε με τρόπο που δεν μας αντιπροσωπεύει. Έχουμε παρατηρήσει ότι κάποιες φορές αποφασίζουμε να παρουσιάσουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε και συνήθως ο λόγος είναι ότι θεωρούμε πως δεν εκτίμησε κανείς αυτό που πραγματικά είμαστε. Για παράδειγμα «Ήμουν ευαίσθητη, τον φρόντιζα και του έδειχνα κατανόηση! Τελικά χωρίσαμε και καταλαβαίνω πως δεν εκτίμησε τίποτα από αυτά. Πιστεύω πως στην επόμενη σχέση δεν πρέπει να δώσω γιατί θα πληγωθώ». Αν λοιπόν αυτή η σχέση έρθει πολύ γρήγορα, υπάρχουν πολλές πιθανότητες να δείξουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε ώστε να αισθανθούμε πιο ασφαλείς. Σε αυτήν την περίπτωση αδικούμε τον άλλον δείχνοντας του κάτι που δεν ισχύει στην πραγματικότητα. Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό να είμαστε ο εαυτός μας και να μην αλλοιώνεται η προσωπικότητά μας.

Χριστίνα Παναγοπούλου

Προηγούμενο άρθροΧωρισμός: Όταν τελειώνει μια σχέση
Επόμενο άρθροΔιαλέγω εσένα και μαζί σου την ευτυχία