Σύμφωνα με νέα έρευνα, ο εγκέφαλός μας επωφελείται από την ελαφριά αλλά τακτική άσκηση. Η Michelle Voss με την ομάδα της από το University of Iowa βρήκαν στοιχεία τα οποία υποστηρίζουν ότι η σωματική άσκηση δεν βοηθά μόνο το σώμα μας αλλά και τον εγκέφαλό μας.

Η ομάδα παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, στο Cognitive Neuroscience Society’s Symposia υποστηρίζοντας ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι σχετικά με τα οφέλη της γυμναστικής στον εγκέφαλό μας, αν και είναι πλέον φανερό πως τα εγκεφαλικά μας κύτταρα βελτιώνονται κάθε φορά που αθλούμαστε.

Σύμφωνα με τη Voss, αυτή η έρευνα είναι η πρώτη στο είδος της και εξετάζει τα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόσθεσμα οφέλη της άθλησης στον εγκέφαλό μας. Για τις ανάγκες της έρευνας, εθελοντές συμφώνησαν να μελετηθεί με ειδικό μηχανισμό, η δράση του εγκεφάλου τους και να εξεταστεί η μνήμη τους πριν και μετά από ένα πρόγραμμα γυμναστικής 12 εβδομάδων, το οποίο ακολούθησαν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μετά το πέρας των 12 εβδομάδων η λειτουργία του εγκεφάλου τους βελτιώθηκε σημαντικά. Οι ερευνητές εύχονται στο μέλλον να μπορέσουν να εφαρμόσουν την έρευνα σε ένα μεγαλύτερο βαθμό. Προς το παρόν κάνουν διάφορα τεστ σε εθελοντές, με διάρκεια προγράμματος 6 μηνών και έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι μέρα με την ημέρα οι λειτουργίες του εγκεφάλου και η υγεία του βελτιώνονται.

Η ομάδα της Voss επιμένει επίσης ότι θα πρέπει όλοι οι άνθρωποι να αντιληφθούν τα οφέλη της άσκησης στον οργανισμό μας και να εντάξουμε την άθληση στη ζωή μας. Ως τώρα η ερευνητική ομάδα εξηγεί ότι τα τεστ τους έδειξαν πως το μέτριο περπάτημα μπορεί να βοηθήσει κατά πολύ στην ενίσχυση της μνήμης και ότι για ένα υγιέστερο εγκέφαλο δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε βαριά άθληση αν δεν είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό το είδος. Όπως δήλωσαν, θέλουν να βοηθήσουν ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας να βελτιώσουν με αυτό τον τρόπο τη μνήμη τους και την ποιότητα της ζωής τους μέρα με την ημέρα και έτσι να αποφύγουν πιθανές μελλοντικές ανάλογες ασθένειες.

Προηγούμενο άρθροΠοιες οι διαφορές ανάμεσα σε καούρα, παλινδρόμηση οξέων και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;
Επόμενο άρθροΑληθινά ευγενικοί άνθρωποι που γι’αυτούς είναι τρόπος ζωής-Τυχεροί όσοι τους συναντούν!