Όλοι μας είμαστε εξοικειωμένοι με την στιγμή που τίθεται στην οικογένεια το ερώτημα ποιο χαρακτηριστικό έχει κληρονομήσει το παιδί από τον κάθε γονέα. Και ενώ αυτή η συζήτηση γίνεται συχνά καλοπροαίρετα, μπορεί πολλές φορές να καταλήξει σε τσακωμούς για ορισμένα χαρακτηριστικά. Ένα από τα επίμαχα χαρακτηριστικά, είναι φυσικά η νοημοσύνη του παιδιού. Ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να λήξουν αυτοί οι τσακωμοί και οι συζητήσεις. Συγνώμη πατεράδες, αλλά… χάσατε!
Καλά διάβασες. Κι όμως, κανένα χαρακτηριστικό του ανθρώπου δεν καθορίζεται μόνο από τα γονίδιά του. Έτσι και νοημοσύνη του ανθρώπου καθορίζεται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι οι περιβαλλοντικοί. Συνέχισε, να διαβάζεις αυτό το άρθρο για να μάθεις περισσότερα!
Τι ακριβώς είναι η νοημοσύνη;
Είναι σημαντικό, εφόσον το κεντρικό θέμα αυτού του άρθρου είναι η νοημοσύνη να την ορίσουμε. Η έννοια της νοημοσύνης είναι πραγματικά και έτσι υπάρχουν πολλές διαφορετικές σημασίες που της δίνουν οι άνθρωποι. Για παράδειγμα, διαφορετική είναι η νοημοσύνη ενός εξαιρετικού αθλητή και διαφορετική ενός πολιτικού μηχανικού.
Η νοημοσύνη, όμως για πολλούς, είναι η ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες, να σκέφτεται ορθολογικά, να επιλύει τα προβλήματά του, να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του κλπ.
Τι έδειξε η έρευνα;
Κάθε φυσιολογικός άνθρωπος έχει 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Από αυτά, το ένα που ονομάζεται φυλετικό ζεύγος διαφέρει στον άντρα και στην γυναίκα. Ο άντρας έχει ένα Χ και ένα Y χρωμόσωμα, ενώ η γυναίκα έχει δύο X χρωμοσώματα. Καταλαβαίνεις, δηλαδή, ότι στον άνθρωπο το Y χρωμόσωμα καθορίζει το φύλο.
Έχει βρεθεί, λοιπόν, ότι τα γονίδια που καθορίζουν την νοημοσύνη του ανθρώπου εδράζονται στο Χ χρωμόσωμα. Αυτό σημαίνει ότι αυτομάτως οι γυναίκες, έχουν διπλάσια πιθανότητα να φέρουν “καλά” τέτοια γονίδια, εφόσον έχουν δύο Χ χρωμοσώματα. Αντίθετα, το Υ χρωμόσωμα των ανδρών δεν σχετίζεται την νοημοσύνη.
Τα γονίδια που είναι υπεύθυνα για την νοημοσύνη ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία γονιδίων που ονομάζονται “ρυθμισμένα” ή αλλιώς “εξαρτώμενα” και λειτουργούν ανάλογα με το αν βρίσκονται σε Χ χρωμοσώματα που προέρχονται από τον πατέρα ή από την μητέρα. Συγκεκριμένα, η έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Washighton έδειξε ότι όταν τα γονίδια αυτά, που σχετίζονται με την νοημοσύνη του ανθρώπου, λειτουργούν μόνο αν είναι μητρικής προέλευσης! Άρα, η νοημοσύνη του παιδιού καθορίζεται έως έναν βαθμό από την μητέρα του.
Συμπεράσματα
Η έρευνα, λοιπόν, αυτή συσχέτισε την κληρονομικότητα της ευφυΐας με μητρικά γονίδια. Πρέπει, ωστόσο να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις. Το γεγονός ότι ένας άνθρωπος μπορεί να έχει μια γενετική προδιάθεση για να γίνει ευφυής, δεν σημαίνει ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την εξυπνάδα του ανθρώπου. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πάντα ότι ο εγκέφαλος είναι ένας μυς, τον οποίο πρέπει να εξασκούμε συνεχώς αν θέλουμε να αυξήσουμε τον δείκτη νοημοσύνης μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ένα άτομο που δεν είναι προικισμένο με τα καλύτερα γονίδια, μπορεί να έχει μεγαλύτερη νοημοσύνη σε σχέση με ένα άλλο που παρά τα καλά του γονίδια, δεν εξασκεί τον εγκέφαλό του.
Επιπλέον, για να είναι ένας άνθρωπος έξυπνος δεν είναι αρκετό να έχει υψηλό IQ. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένας έξυπνος και ισορροπημένος άνθρωπος έχει και έναν υψηλό δείκτη συναισθηματική νοημοσύνης. Ο τελευταίος σχετίζεται μεταξύ άλλων και με την ικανότητα του ατόμου να κατανοεί τα συναισθήματά του, να τα διαχειρίζεται, αλλά και να έχει ενσυναίσθηση.
Καταλαβαίνεις, λοιπόν , πως οι πατεράδες αλλά και οι μητέρες, πρέπει να νοιάζονται και να φροντίζουν τόσο τον πνευματικό κόσμο του παιδιού τους, όσο και τον συναισθηματικό. Με αυτόν τον τρόπο, παρότι τα γονίδια που αφορούν την εξυπνάδα προέρχονται, σύμφωνα με έρευνες από την μητέρα, μπορούν να συνεισφέρουν και με άλλα μέσα, πέρα των γενετικών, στην ανάπτυξη της νοημοσύνης του παιδιού τους.
Το πανεπιστήμιο που έκανε την έρευνα: https://www.washington.edu