Η γιορτή των Χριστουγέννων είναι για πολλούς η αγαπημένη περίοδος του χρόνου. Χαρούμενη ατμόσφαιρα, στολισμένοι δρόμοι, γλυκά, δώρα, χαλάρωση και συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα.
Όμως δεν βιώνουν όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο αυτή την περίοδο.Πολλοί είναι αυτοί που στις γιορτές παθαίνουν μια μελαγχολία, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει και κατάθλιψη.

 

Ποιοι είναι οι λόγοι που την προκαλούν;

– Η μοναξιά.

Οι γιορτές είναι συνδεδεμένες με οικογενειακές και φιλικές συγκεντρώσεις. Έτσι οι άνθρωποι που είναι μόνοι τους νιώθουν πιο έντονα αυτές τις μέρες από ότι τον υπόλοιπο χρόνο το αίσθημα της μοναξιάς. Το να είναι κάποιος μόνος του μια καθημερινή δεν βιώνεται το ίδιο αρνητικά με το να είναι μόνος του όταν αλλάζει η χρονιά.

– Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου

Για όσους έχουν χάσει (ιδίως πρόσφατα) ένα αγαπημένο κοντινό πρόσωπο η περίοδος των εορτών είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς το αίσθημα της απώλειας είναι πιο έντονο και οι αναμνήσεις πιο οδυνηρές.

– Οι οικονομικές δυσκολίες

Τα Χριστούγεννα σημαίνουν αναγκαστικό σχεδόν καταναλωτισμό. Ψώνια για το εορταστικό τραπέζι, δώρα για τα αγαπημένα πρόσωπα, ταξίδια. Έτσι σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αυτές οι “υποχρεώσεις” δημιουργούν άγχος και ενοχές για το ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν όπως θα ήθελαν.

– Αναμνήσεις

Είτε ευχάριστες, είτε δυσάρεστες οι αναμνήσεις που έρχονται στο μυαλό από γιορτές προηγούμενων χρόνων πυροδοτούν αισθήματα μελαγχολίας ή και νοσταλγίας. Αναμνήσεις από την παιδική ηλικία, αναμνήσεις από γιορτές που περάσαμε με κάποιον σύντροφο με τον οποίο δεν είμαστε πλέον μαζί, μας κάνουν να αναπολούμε εκείνες τις στιγμές.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΕλευθερία στην σχέση – Απαιτούμενο ή όχι για μια σωστή σχέση;
Επόμενο άρθροΤελικά μάθαμε τι θα πει ο κόσμος;