1. Άγχος

Υπάρχει το καθημερινό άγχος από το οποίο πάσχουμε όλες, ανησυχίες για τη δουλειά, τα χρήματα και τα θέματα της οικογένειας. Από την άλλη υπάρχει το χρόνιο κλινικό άγχος που μπορεί να πηγάζει από άλλα ιατρικά θέματα υγείας, όπως η κατάθλιψη. Η άσκηση μπορεί να είναι χρήσιμη και στα δύο, καθώς απελευθερώνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά και προσφέρει μία άμεση βελτίωση της διάθεσης. Και όσοι ασκούνται έχουν κατά 25% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άγχος συγκριτικά με όσους δεν ασκούνται, αποκαλύπτει έρευνα.

Καλύτερες ασκήσεις: Για όσους υποφέρουν από χρόνιο άγχος, οι ασκήσεις διαλογισμού που εστιάζουν στην αναπνοή, όπως η yoga, είναι οι καλύτερες καθώς δρουν ηρεμώντας το νευρικό σύστημα που είναι σε υπερδιέγερση. (Αναπνέεις σωστά; Για το συνηθισμένο καθημερινό άγχος, οποιαδήποτε άσκηση είναι μια χαρά, αν και όσο μεγαλύτερη η ένταση, τόσο το καλύτερο.)

 

2. Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Παρότι δεν υπάρχει θεραπεία για τη ΔΕΠΥ, η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη συγκέντρωση, τις νευρικές κινήσεις και να εξομαλύνει τα συναισθήματα τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες που την εμφανίζουν. Η άσκηση αυξάνει παροδικά τα επίπεδα της ντοπαμίνης και διεγείρει το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη λήψη αποφάσεων και τον έλεγχο των ενστίκτων. Και το σημαντικότερο, η άσκηση μετριάζει την ένταση που μπορεί να προκύψει από την καθημερινή αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Καλύτερες ασκήσεις: Οι ενήλικες μπορεί να ωφεληθούν από κάθε είδος άσκησης, ενώ τα παιδιά βελτιώνονται όταν συμμετέχουν σε δομημένες αεροβικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά και ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους.

 

3. Απώλεια μνήμης/διανοητικά προβλήματα

Η άσκηση διεγείρει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που μπορεί να επιβραδύνεται από καρδιακά προβλήματα, όπως υψηλή χοληστερόλη και αρτηριοσκλήρυνση. Εξάλλου, ένας υγιής εγκέφαλος εξαρτάται από μια υγιή καρδιά. Εκτός από την αντιστάθμιση μίας ανεπαρκούς καρδιαγγειακής υγείας, η άσκηση διεγείρει την ανάπτυξη και την προσαρμογή του εγκεφάλου, ειδικά στις περιοχές που ελέγχουν τη μνήμη, αναφέρουν όλο και περισσότερες έρευνες. Εκείνες οι μελέτες έχουν δείξει πως οι ενήλικες που ασκούνται σημειώνουν καλύτερα αποτελέσματα σε τεστ μνήμης, προσοχής, λήψης αποφάσεων, ταυτόχρονης εκτέλεσης εργασιών και σχεδιασμού. Κάνε το τεστ που θα βρεις εδώ για να διαπιστώσεις πόσο ασθενής είναι πραγματικά η μνήμη σου!

Καλύτερες ασκήσεις: Οποιαδήποτε, ιδιαίτερα αν είναι καινούργια. “Η επανάληψη μιας γνώριμης δραστηριότητας δεν φαίνεται να διεγείρει με τον ίδιο βαθμό την ανάπτυξη του εγκεφάλου όπως η εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας”, σημειώνει ο Dr Metzl.

 

4. Προβλήματα ύπνου

Το να σηκώνεις βαράκια είναι εξίσου αποτελεσματικό με το να καταπίνεις χαπάκια όταν πρόκειται για προβλήματα ύπνου και πολλές μελέτες έχουν δείξει πως οι άνθρωποι που ασκούνται απολαμβάνουν βαθύτερο, υψηλότερης ποιότητας ύπνο από εκείνους που δεν το κάνουν, σημειώνει ο Dr Metzl. Όχι μόνο αυτό, αλλά ο ανεπαρκής ύπνος έχει σχετιστεί με μια σειρά προβλημάτων υγείας τα οποία η άσκηση μπορεί να αντισταθμίσει: αύξηση βάρους, κούραση, ληθαργικότητα, καρδιοπάθεια και μία ανικανότητα στη διαχείριση του άγχους.

Καλύτερες ασκήσεις: 30 λεπτά οποιουδήποτε είδους άσκησης αρκούν για να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου σου, λέει ο Dr Metzl, όμως οι ασκήσεις διαλογισμού όπως η yoga ή το tai chi, είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΗ νοημοσύνη του παιδιού κληρονομείται από τη μητέρα του!
Επόμενο άρθροΔιαζύγιο στις ηλικίες άνω των 50: Λόγοι που οδηγούν στον χωρισμό και πως θα επιτευχθεί μία νέα μακροχρόνια σχέση που θα βασίζεται στην εμπιστοσύνη