Αν και η δύναμη της ψυχής είναι ένας όρος που είναι βαθιά ριζωμένος στον τομέα της κινητήριας ψυχολογίας, η λέξη προέρχεται από τη φυσική.

Ένα ξεκάθαρο παράδειγμα της δύναμης της ψυχής είναι όταν μια ύλη χάνει το σχήμα της λόγω κάποιας πρόσκρουσης ή χημικής αντίδρασης και μπορεί να επανέλθει στο αρχικό της σχήμα χωρίς να σπάσει ή να ραγίσει.

Αυτή η φυσική ιδιότητα λήφθηκε από ψυχολόγους στην προσπάθειά τους να δείξουν ότι και οι άνθρωποι μπορούν να εκτελέσουν αυτή την τολμηρή ενέργεια: μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες , να τις ξεπεράσουμε και στο τέλος να βγούμε από αυτές ακόμη πιο δυνατοί.

Στο σημερινό άρθρο, σας προσκαλούμε να ανακαλύψετε εφτά τρόπους με τους οποίους μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το θεραπευτικό και επουλωτικό μηχανισμό.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, επειδή είμαστε ζωντανοί οργανισμοί, είμαστε βιολογικά προετοιμασμένοι να «επιβιώνουμε» από τέτοιες καταστάσεις και ο εγκέφαλός μας μπορεί να μας καθοδηγεί κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας.

Είναι μια μορφή αναγέννησης που μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε σκοτεινές στιγμές και να αντικρίζουμε το αύριο με νέα ελπίδα.

Κλειδιά για τη δύναμη της ψυχής

Στις μέρες μας, η ιδέα της δύναμης της ψυχής εφαρμόζεται σε πολλούς τομείς και αρχές. Σε συλλογικό επίπεδο, για παράδειγμα, είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αντιμετωπίζετε στιγμές κρίσης ή δυσκολιών και το κάθε μέλος μπορεί να αναλύει την κατάσταση και να εφαρμόζει νέες στρατηγικές για να προχωρήσει μπροστά.

Μερικές φορές, κατά τις στιγμές κρίσης οι καλύτερες ευκαιρίες σας επιτρέπουν να βγείτε ακόμη πιο δυνατοί. Αυτό είναι κάτι που μπορείτε να εξετάσετε σε προσωπικό και συναισθηματικό επίπεδο. Ας δούμε ποιοι παράγοντες μπορούν να σας βοηθήσουν να το καταφέρετε αυτό.

1. Συνδεθείτε με το περιβάλλον σας

δύναμη της ψυχής

Όταν περνάτε μια δύσκολη περίοδο, είναι εύκολο να νιώθετε ότι ο κόσμος έχει χάσει την αρμονία του. Όλοι πηγαίνουν προς μια κατεύθυνση ενώ εσείς έχετε κολλήσει και πηγαίνετε προς την αντίθετη.

Θα πρέπει να σταματήσετε και να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είστε μόνοι σας. Να είστε αρκετά τολμηροί ώστε να συνδεθείτε με τους άλλους και να στηριχτείτε σε καλούς φίλους, στην οικογένειά σας και σε ανθρώπους που πραγματικά ξέρουν να ακούν και είναι ικανοί να σας βοηθήσουν.

Αν δεχτείτε βοήθεια από τους ανθρώπους γύρω σας θα μπορέσετε να γίνετε πιο δυνατοί, θα αισθάνεστε πιο ασφαλείς, θα πάρετε καινούργιες αποφάσεις και θα ανακτήσετε την ελπίδα σας.

2. Να θυμάστε ότι ο έντονος πόνος δεν διαρκεί για πάντα: θα ανασάνετε ξανά

Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει ό,τι έχει συμβεί στο παρελθόν. Τα γεγονότα είναι αυτά και έχετε κάθε δικαίωμα να αισθάνεστε θυμωμένοι, θλιμμένοι, απογοητευμένοι…

Αλλά θα πρέπει να θυμάστε ότι αυτές οι περίπλοκες και προβληματικές καταστάσεις δεν θα διαρκέσουν για πάντα. Ο πόνος δεν είναι αιώνιος και κάθε μέρα τα πράγματα θα βελτιώνονται. Θα πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να «κυλήσει» όπως η ζωή. Θα υπάρξουν δύσκολες στιγμές, ευκαιρίες και στιγμές που θα αισθάνεστε καθαρή ευτυχία.

3. Η αλλαγή αποτελεί μέρος της ζωής

Αυτό σχετίζεται με κάτι που αναφέραμε προηγουμένως: η ζωή κυλά σαν ένα ποτάμι, βρίσκεται σε διαρκή κίνηση και αυτό σημαίνει ότι η αλλαγή είναι κάτι αναπόφευκτο αλλά το να στηρίζεστε στο πόνο σας είναι προαιρετικό.Αφήστε τον να φύγει, μην πέσετε σε αυτή την παγίδα.

 

4. Θέστε νέους στόχους και αποκτήστε δύναμη της ψυχής

Η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε για να αντιμετωπίσετε αυτή την αντιξοότητα είναι να θέσετε έναν στόχο. Στοχεύστε σε κάτι απλό που είναι εντός των δυνατοτήτων σας.

Αργότερα μπορείτε να θέσετε πιο περίπλοκους, φιλόδοξους στόχους αλλά ξεκινήστε ψάχνοντας τους πιο εύκολους και θεραπευτικούς: πηγαίνετε μια βόλτα, γνωρίστε νέους φίλους, πηγαίνετε ένα ταξίδι, απολαύστε τα μικρά πράγματα…

5. Καλλιεργήστε μια θετική εικόνα του εαυτού σας

δύναμη της ψυχής

Ξέρετε πώς μοιάζετε όταν υποφέρετε, όταν είστε γεμάτοι θλιψη,  όταν πονάτε λόγω κάποιας απουσίας ή είστε επιβαρυμένοι λόγω κάποιας απογοήτευσης. Είναι μια οικεία εικόνα. Τώρα πρέπει να δημιουργήσετε μια νέα.

Η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης είναι απαραίτητη επειδή έτσι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κάθε ημέρα που περνάει, να λύσετε προβλήματα και να εμπιστευτείτε τα ένστικτά σας. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείτε τη δύναμη της ψυχής σας.

6. Να διατηρείτε την προοπτική σας στα πράγματα

Ακόμη και αν πρέπει να αντιμετωπίσετε πολύ οδυνηρά γεγονότα, θα πρέπει να διατηρήσετε τον έλεγχο και την προοπτική σας. Ωστόσο, αν αισθάνεστε εγκαταλειμμένοι δεν σημαίνει ότι δεν έχετε δικαίωμα να είστε και πάλι ευτυχισμένοι.

Αν έχετε χάσει κάποιον, μην πέσετε σε απόγνωση και αρνείστε να χαμογελάσετε ή να απολαύσετε τη ζωή. Οι προοπτικές θα θεραπεύσουν την καρδιά σας.

7. Φροντίστε τον εαυτό σας

Έχετε φίλους, μια οικογένεια και ανθρώπους που σας αγαπούν και βρίσκονται εκεί για να σας βοηθούν κάθε μέρα. Ωστόσο, το άτομο που πραγματικά πρέπει να φροντίζετε είναι ο εαυτός σας.

Ποτέ μην σταματήσετε να πιστεύετε ότι αξίζετε να είστε και πάλι ευτυχισμένοι και μην διστάσετε να κάνετε πράγματα για να βελτιώσετε τη σωματική και συναισθηματική σας υγεία.

Πηγαίνετε μια βόλτα, βελτιώστε τη διατροφή σας, απελευθερώστε τα συναισθήματά σας μέσω έργων, σχεδίων, ονείρων… ποτέ μην σταματάτε να σκέφτεστε το μέλλον σας.