Η Lora Fleming του πανεπιστημίου του Exeter της Αγγλίας, ισχυρίζεται ότι η πεποίθηση ότι η παραλία μας βοηθά είναι καλά εδραιωμένη. Από το 18ο αιώνα, οι γιατροί συνταγογραφούσαν επισκέψεις σε  «νοσοκομεία μπάνιου», ειδικά διαμορφωμένες κλινικές που παρείχαν θεραπείες με θαλασσινό νερό.

Η Fleming σημειώνει, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες άρχισαν να εξετάζουν τις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού τα τελευταία χρόνια.

Με ποιο τρόπο όμως επηρεάζει την ψυχολογία μας;

Ενεργοποιείται ο προμετωπιαίος λοβός του εγκεφάλου μας

Ο προμετωπιαίος λοβός, μια περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τα συναισθήματα και  άλλες λειτουργίες, έχει αποδειχτεί πως ενεργοποιείται όταν ακούμε τους ήχους της θάλασσας. Το γεγονός αυτό έχει αποδειχθεί απο εγκεφαλογραφήματα ανθρώπων που συμμετείχαν σε ανάλογες μελέτες.

Μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες

Ο λόγος που η παραλία έχει ένα τέτοια κατευναστική επίδραση πάνω μας θα μπορούσε να οφείλεται στον ήχο που δημιουργούν τα κύματα. Η Shelley Batts, Δόκτωρας του Πανεπιστημίου Stanford γράφει ότι » Έχουν γίνει πολλές έρευνες που έχουν αναλύσει τους τύπους των ήχων που ευχαριστούν και ηρεμούν τους ανθρώπους, καθως και τους ήχους που θεωρούνται επιβλαβείς και προκαλούν στρες.»

Οι πιο χαλαρωτικοί και ευχάριστοι ήχοι είναι αυτοί που έχουν προβλέψιμα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα ηχητικού κύματος. Ο ήχος θα πρέπει επίσης να είναι χαμηλής έντασης και να έχει αρμονικές συχνότητες σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ο ήχος των κυμάτων έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά.

Ο ήχος των κυμάτων μπορεί να έχει μια βαθύτερη συναισθηματική επίδραση σύμφωνα με την Batts: » Είναι πιθανό να ενεργοποιεί βαθιές αναμνήσεις και συναισθήματα χαλάρωσης και ασφάλειας. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να πουν ότι ξυπνάει αναμνήσεις της μήτρας ή του ήχο της καρδιάς της μητέρας.»

Ο γαλήνιος ήχος των κυμάτων μειώνει τα επίπεδα αυτής της ορμόνης. Με αυτόν τον τρόπο η θάλασσα μπορεί να έχει θετική επίδραση στη συνολική σας υγεία και να αποτρέψει πιθανά προβλήματα υγείας.

Τα κύματα της θάλασσας δημιουργούν αρνητικά ιόντα

Το συναίσθημα γαλήνης που μας κατακλύζει όταν βρισκόμαστε στην παραλία μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μοριακών αλλαγών που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Τα κύματα της θάλασσας δημιουργούν αρνητικά ιόντα. Τα αρνητικά ιόντα επιταχύνουν την ικανότητά τους οργανισμού μας να απορροφήσει το οξυγόνο. Επιπλέον, μπορούν να εξισορροπήσουν τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας που παράγεται από το σώμα μας και συνδέεται με τη διάθεση και το στρες. Αυτό είναι ένας λόγος για τον οποίο η επαφή μας με τη θάλασσα έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με την θετική ενέργεια και μια γενική αίσθηση ευεξίας.

Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι συνήθειες των ιδιαίτερα ευαίσθητων ανθρώπων
Επόμενο άρθροΜία ιστορία λυπητερή όχι και τόσο λυπητερή – Χόρχε Μπουκάι