Πρόσφατες έρευνες, μάλιστα, που διεξήχθησαν στις ΗΠΑ το 2003 δείχνουν ότι η δυσαρέσκεια που έχουν οι γυναίκες με το το σώμα τους έχει αυξηθεί τα τελευταία 10 χρόνια παγκοσμίως.

Το αποτέλεσμα είναι να κοιτούν οι γυναίκες αυτές το είδωλό τους στον καθρέπτη και να “βλέπουν” μια εικόνα πολύ χειρότερη από αυτή που αντικειμενικά έχουν… Αυτό είναι το πρώτο στάδιο για να αναπτύξουν κάποια από τις γνωστές διαταραχές ψυχογενή βουλιμία ή ψυχογενή ανορεξία.

Πριν από την ανάπτυξη αυτής της σοβαρής ψυχοπαθολογίας ωστόσο, υπάρχουν κι άλλες, πιο ήπιες αλλά επικίνδυνες μορφές ψυχικής διαταραχής κατά τις οποίες οι γυναίκες “βλέπουν” το σώμα τους ή σημεία του σώματος τους διαφορετικά από ότι είναι αλλά δεν προβαίνουν σε ακραία διατροφικά “μέτρα”.

Σε έρευνα που διεξήχθει από την Μαρία Κουφάκη και το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ (2005) παρατηρήθηκε πως πολλές Ελληνίδες που είχαν ένα φυσιολογικό βάρος, παρόλο που θεωρούσαν ότι είχαν χαμηλότερο βάρος από τις παχύσαρκες γυναίκες, ήθελαν να μειώσουν κι άλλο τα κιλά τους.

Κι αυτό ήταν αποτέλεσμα της εμμονής να ακολουθούν τα ανορεκτικά ιδεώδη που προβάλλονται από την κοινωνία και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως “ωραία” και “αποδεκτά”.

“Σημάδια” που πρέπει να μας ανησυχούν:

Η υπερβολική ανησυχία για το βάρος
Η εμμονή για αδυνάτισμα
Ο υπερβολικός φόβος για αύξηση του βάρους
Η δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματός μας

Προηγούμενο άρθροΤα 5 στάδια του έρωτα
Επόμενο άρθροΒότανα: Ποιος ο ρόλος τους στην αναζήτηση της ευτυχίας