Αϋπνία- αίτια και αντιμετώπιση - ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ ΑΘΗΝΑ-ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΑ

 

Αυτή είναι η συμβουλή ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Μελετώντας τις συνήθειες ύπνου των φοιτητών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κοιμούνταν πιο αργά το βράδυ και ξυπνούσαν πιο αργά το πρωί κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Το γιατί δεν ήταν ξεκάθαρο, αλλά οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φοιτητές εκτίθεντο λιγότερο στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Άλλη έρευνα έδειξε ότι το ανεπαρκές φως κατά τη διάρκεια της ημέρας οδηγούσε σε προβλήματα ύπνου.

«Το σώμα μας έχει ένα βιολογικό ρολόι που μας λέει πότε πρέπει να κοιμηθούμε τη νύχτα», είπε ο επικεφαλής συγγραφέας Horacio de la Iglesia, καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Αν δεν εκτίθεστε αρκετά στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, το ρολόι σας “καθυστερεί” και αναστέλλει την έναρξη του ύπνου τη νύχτα».

Για τη μελέτη χρησιμοποιηθήκαν επιταχυνσιόμετρα καρπού για τη μέτρηση των συνηθειών ύπνου και της έκθεσης στο φως σε περισσότερους από 500 προπτυχιακούς φοιτητές από το 2015 έως το 2018.

Οι φοιτητές κοιμούνταν περίπου τον ίδιο χρόνο κάθε βράδυ, ανεξάρτητα από την εποχή. Κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου όμως, πήγαιναν για ύπνο κατά μέσο όρο 35 λεπτά αργότερα και ξυπνούσαν περίπου 27 λεπτά αργότερα συγκριτικά με τις μέρες του καλοκαιριού.

Το Σιάτλ, μια μεγάλη πόλη των ΗΠΑ, έχει 16 ώρες ηλιακού φωτός κατά το θερινό ηλιοστάσιο, αλλά λίγο περισσότερες από οκτώ ώρες ηλιακού φωτός κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο.

«Περιμέναμε ότι το καλοκαίρι οι μαθητές θα ξυπνούσαν αργότερα λόγω του φωτός που υπάρχει κατά τη διάρκεια αυτής της σεζόν», δήλωσε ο de la Iglesia.

Οι ερευνητές εστίασαν στο φως ως πιθανή εξήγηση στο γιατί ο κιρκάδιος ρυθμός των φοιτητών έτρεχε έως και κατά 40 λεπτά πιο αργά το χειμώνα σε σύγκριση με το καλοκαίρι. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι υπεύθυνος για την ύπνο και την αφύπνιση, λένε οι ερευνητές.

«Το φως κατά τη διάρκεια της ημέρας -ειδικά το πρωί- μας ωθεί να κουραζόμαστε νωρίτερα το βράδυ, αλλά η έκθεση σε αυτό αργά την ημέρα ή νωρίς το βράδυ το καθυστερεί, πηγαίνοντας πίσω την ώρα που αισθανόμαστε κούραση. «Τελικά, η ώρα που κοιμόμαστε είναι αποτέλεσμα της ώθησης και της έλξης μεταξύ αυτών των αντίθετων επιπτώσεων της έκθεσης στο φως σε διαφορετικές ώρες της ημέρας».

Υπνική Άπνοια Ροχαλητό Μελέτη Ύπνου Ερρίκος Ντυνάν, Μερμίγκης Χαράλαμπος -  Ειδικός Ιατρός Ύπνου, Πνευμονολόγος

Η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας είχε μεγαλύτερη επίδραση στους φοιτητές από αυτή που είχε το βραδινό φως, έδειξε η μελέτη.

Κάθε ώρα φωτός της ημέρας ανέβαζε τις κιρκάδιες φάσεις των μαθητών κατά 30 λεπτά. Αυτό συνέβαινε ακόμα κι αν είχε συννεφιά. Ακόμη κι έτσι, το φυσικό φως εξακολουθεί να είναι σημαντικά πιο φωτεινό από τον τεχνητό φωτισμό των εσωτερικών χώρων, είπε ο de la Iglesia.

Κάθε ώρα βραδινού φωτός από εσωτερικές πηγές όπως είναι οι λαμπτήρες και οι οθόνες των υπολογιστών, καθυστέρησε τις κιρκάδιες φάσεις κατά 15 λεπτά κατά μέσο όρο.

«Είναι αυτό το αποτέλεσμα ώθησης και έλξης», είπε ο de la Iglesia. «Και αυτό που βρήκαμε είναι ότι αφού οι μαθητές δεν εκτέθηκαν αρκετά στο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας το χειμώνα, τα κιρκάδια ρολόγια τους καθυστερούσαν σε σύγκριση με το καλοκαίρι».

«Αυτό που δείχνει αυτή η μελέτη, είναι ότι πρέπει να βγαίνουμε έξω -έστω και για λίγο και ειδικά το πρωί- για να παίρνουμε αυτό το φυσικό φως. Το βράδυ, ελαχιστοποιήστε τον χρόνο μπροστά στις οθόνες οθόνης και τον τεχνητό φωτισμό για να κοιμάστε πιο εύκολα».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης Journal of Pineal Research.

 

Πηγη https://www.onmed.gr/

Προηγούμενο άρθροΔυναπενία: Η απώλεια της μυϊκής δύναμης που σχετίζεται με την ηλικία και ο ρόλος της βιταμίνης D
Επόμενο άρθροΟι δέκα κανόνες για να χάσεις βάρος (και να διατηρήσεις το αποτέλεσμα)