Το πολύπαθο πεδίο της ψυχικής υγείας παραμένει, δυστυχώς, σταθερά στο προσκήνιο στη χώρα μας, περισσότερο για τα μελανά σημεία του και λιγότερο για τα θετικά. Με αφορμή τη διοικητική μεταρρύθμιση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας που δρομολογείται από το υπουργείο Υγείας, το ygeiamou.gr συνομιλεί με την κυρία Κατερίνα Νομίδου, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων και Οργανώσεων Ψυχικής Υγείας, αναζητώντας απαντήσεις για τα κενά και τα ελλείμματα που εντοπίζονται επί δεκαετίες, καθώς και για όσα πρέπει να γίνουν.
«Έχοντας βιωματική σχέση με την ψυχική ασθένεια τα τελευταία 40 χρόνια, από τότε που διαγνώστηκε ο αδελφός μου με ψυχική νόσο, κι εκπροσωπώντας θεσμικά φορέα ψυχικής υγείας δύο δεκαετίες, καταγράφω μικρές βελτιώσεις σε επίπεδο υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Ωστόσο, σε επίπεδο καταπολέμησης του στίγματος υπάρχουν πάρα πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν, σε όλα τα επίπεδα, από τον νομοθέτη και τη δικαιοσύνη, μέχρι τους επαγγελματίες υγείας, την αστυνομία, την κοινωνία, όλους μας. Το στίγμα της ψυχικής νόσου αποτελεί ίσως και το τελευταίο ταμπού της χώρας μας. Αυτή η πραγματικότητα είναι όμως και η αφετηρία να παλέψουμε όλοι μαζί για την εξάλειψή του» αναφέρει η κυρία Νομίδου.
Προϋπόθεση για την καταπολέμηση του στίγματος είναι να ακουστεί η φωνή των ασθενών, σημειώνει. «Υψώνουμε δυνατά εδώ και χρόνια τη φωνή μας, πρέπει να ακουστούμε γιατί εμείς ξέρουμε τα προβλήματα, τις ελλείψεις, τις δυσκολίες, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε να βρεθούν λύσεις» λέει και ζητεί από το υπουργείο Υγείας «να «ακούσει» τους ασθενείς, να μην νομοθετήσει χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη του, όπως πράττει μέχρι τώρα».
Η ίδια, ζώντας με τον ψυχικά ασθενή αδελφό της, παλεύει ακόμη με τις ματαιώσεις και τις απογοητεύσεις που ακολουθούν μοιραία την ελληνική πραγματικότητα των ψυχικά πασχόντων και των οικογενειών τους, αλλά δεν σταματά να ελπίζει και να προσπαθεί. Διδάσκει εστιασμένη στον ασθενή φροντίδα, συμπονετική φροντίδα, δίκαιο της υγείας, διαχείριση προβλημάτων ψυχικής υγείας και ψυχική υγεία και ανθρώπινα δικαιώματα σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, και δηλώνει αισιόδοξη ότι «η αλλαγή θα έρθει από τους νέους ανθρώπους, τα νέα μυαλά».
Κατερίνα Νομίδου
ΠΗΓΗ: YGEIAMOU