Η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ βασικό συστατικό σε μία σχέση. Το αποζητάς σαν τρελός και όταν το βρεις, δεν θέλεις να το αφήσεις να σου φύγει.
Νιώθεις ότι επιτέλους βρήκες έναν άνθρωπο που δεν κρατά κρυμμένα μυστικά και ντοκουμέντα και θα σου πει την αλήθεια, ακόμα και αν σε πονέσει. Μήπως όμως κάπου εδώ την πατάμε και δεν αναγνωρίζουμε την τοξικότητα που υπάρχει σε έναν άνθρωπο που σχολιάζει μονίμως σκληρά, με τη δικαιολογία της απόλυτης ειλικρίνειας;
Υγιής ειλικρίνεια vs. ωμή ειλικρίνεια
Όλα τα πράγματα στη ζωή θέλουν τον τρόπο τους. Η νευροψυχολόγος Δρ. Sanam Hafeez ορίζει την υγιή ειλικρίνεια ως ο τρόπος του να είμαστε ανοιχτοί χωρίς να κρίνουμε. «Ο σύντροφός σου θα πρέπει να μπορεί να δείχνει ενσυναίσθηση, ακόμα και αν έχει εκείνος δίκιο. Συνολικά, είναι απαραίτητος ο αμοιβαίος σεβασμός».
Αν θέλουμε να προσφέρουμε τη συμβουλή ή την κριτική μας θα πρέπει να είναι εποικοδομητική, με τρυφερότητα και ενθάρρυνση. Όταν όμως γινόμαστε ειλικρινείς με στόχο να διορθώσουμε, να υποτιμήσουμε ή να προσβάλουμε, τότε μιλάμε για βασικό πρόβλημα και ένα red flag που μας ενημερώνει ότι εδώ δεν υπάρχει υγιής επικοινωνία. Δεν είναι μόνο ότι πληγώνεις τον σύντροφό σου, αλλά δημιουργείς μία άνιση σχέση, με τον ένα να νιώθει υποδεέστερος ή κατώτερος των περιστάσεων.
Είναι ο απόλυτος τρόπος χειραγώγησης για εκείνον που θέλει να έχει τον έλεγχο ή που νιώθει ότι τα κάνει όλα τέλεια. Συνήθως εντοπίζει το ταίρι που έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και ξέρει ότι δεν θα του φύγει αν είναι ωμός μαζί του.
Πώς να διαχειριστείς έναν σύντροφο που μιλά με ωμή ειλικρίνεια
Υπάρχει περίπτωση να μην αντιλαμβάνεται καν την τοξικότητά του. Όταν έχεις μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον όπου σου ασκείται σκληρή κριτική, θεωρείς ότι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ή μπορεί να είναι ένας μηχανισμός άμυνας για να καλύψεις τις δικές του ελλείψεις. Το πρώτο βήμα λοιπόν είναι να μιλήσουμε για το πώς νιώθουμε και πώς μας πληγώνει αυτός ο τρόπος. Αν το μοτίβο συμπεριφοράς συνεχιστεί, ίσως είναι η ώρα να φύγουμε από τη σχέση.