Το έντερο επικοινωνεί με ολόκληρο τον εγκέφαλο μέσω διασταυρούμενων νευρώνων σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο του Ιλινοις 2/4/2020.

O άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι μια βιολογική πραγματικότητα οπου  το έντερο και οι μικροβιακοί του κάτοικοι στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο και αντίστροφα.

Τα αισθητήρια και κινητικά μονοπάτια του άξονα του εντέρου-εγκεφάλου μοιράζονται κοινούς νευρώνες στον εγκέφαλο.Αυτοί οι κοινοι αισθητήριο/κινητικοί νευρώνες υπάρχουν σε περιοχές του οπίσθιου, μέσου και προσθίου εγκεφάλου.

Ο νευρωνικός άξονας εντέρου-εγκεφάλου αποτελείται από σπλαχνικούς και αυτόνομους κινητικούς νευρώνες που νευρώνουν την γαστρεντερική  οδό. Οι αισθητήριοι νευρώνες μεταδίδουν στον εγκέφαλο πληροφορίες που σχετίζονται με θρεπτικές και μη θρεπτικές ουσίες, ενώ οι κινητικοί νευρώνες ρυθμίζουν τη κινητικότητα και την έκκριση της γαστρεντερικης οδου..

Δεν προκαλεί έκπληξη ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στα σήματα στο έντερο, αρχίζοντας λειτουργίες του κινητήρα που εμπλέκονται στην πέψη. Κατευθυνόμενο από το εγκεφαλικό στέλεχος, αυτοί οι τύποι βασικών βιολογικών δράσεων είναι σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένοι.  Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ιλλινόις σε αρουραίους δείχνει ότι ολόκληρος ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο έντερο, ειδικά στο λεπτό έντερο, μέσω των νευρωνικών συνδέσεων.

Για να χαρτογραφήσουν τις συνδέσεις, οι ερευνητές εισήγαγαν ιους  στο λεπτό έντερο  αρουραίων και ανίχνευσαν τους ιούς καθώς μετακινήθηκαν από τον νευρώνα σε νευρώνα κατά μήκος του Vagus (πνευμονογαστικού κρανιακού νεύρου) και των νωτιαίων νεύρων και σε όλο τον εγκέφαλο. Η διδικασια αυτή  φωτογραφησε  την κίνηση των κανονικών σημάτων μέσω των νευρώνων από το έντερο στον εγκέφαλο και αντιστροφως.

Οι ιοι κινηθηκαν  σε περιοχές του εγκεφάλου και  οπισθίου εγκεφάλου που συνήθως θεωρούνται συναισθηματικά κέντρα ή κέντρα μάθησης, γνωστικές θέσεις που έχουν όλες αυτές τις πολύπλευρες λειτουργίες, έτσι ώστε να σκεφτόμαστε πώς η πληροφορία από το λεπτό έντερο μπορεί να ωθήσει τις διαδικασίες αυτές.

Η μελέτη αντιπροσωπεύει τον πρώτο πλήρη χάρτη των νευρωνικών συνδέσεων μεταξύ του λεπτού εντέρου .Η εμπλοκή γνωστικών και συναισθηματικών κέντρων υποδηλώνει πως ο εγκέφαλος διερευνα τις σχέσεις ανάμεσα στην κατάθλιψη,τα πεπτικά προβλήματα και πολλά άλλα.

Τώρα φαινεται  στην πραγματικότητα  η νευρο-ανατομία που εμπλέκει  το« συναίσθημα στο έντερο  και  αποκαλυπτεται πως ορισμένοι από τους νευρώνες – περίπου το 50% – μεταδίδουν τόσο αισθητήρια όσο και κινητικά σήματα.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι βρόγχοι αισθητηριο/κινητικής ανάδρασης είναι άφθονοι σε όλα τα επίπεδα του εγκεφάλου. Μέχρι τώρα ηταν  άγνωστο πώς οι πληροφορίες στο λεπτό έντερο από τα θρεπτικά συστατικά ή οτιδήποτε άλλο, μπορούν να φτάσουν στον εγκέφαλο,να επηρεάσουν τις γνωσιακές-συναισθηματικές  διαδικασίες.

Με περεταίρω έρευνα θα βρεθεί κιόλας γιατί όταν στρεσαριζόμαστε δημιουργείτε μια ενόχληση στο έντερο με αποτέλεσμα να δημιουργέιται το σύνδρομο του ευρερέθιστου εντέρου και ΟΧΙ μόνο……

Η καλή ποιότητα των προβιοτικών, πρεβιοτικών, συμβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στην καλή επικοινωνία με τον εγκέφαλό?  Η ομάδα του Κωνσταντίνειου Ερευνητικού Κέντρου έχει δημιουργήσει ένα συνδιασμό σκευασμάτων για την εντερική χλωρίδα που συνδυάζει ποιότητα και ποσότητα ελάχιστη για την ενίσχυση της εντερικής χλωρίδας του οργανισμού. Για παράδειγμα, μια μόνο κάψουλα την ημέρα είναι ικανή να χτίσει την εντερική χλωρίδα και να την διατηρήσει με μια κάψουλα τις 10 πρώτες ημέρες του μήνα για 3 μήνες.

Αυτά τα εξαιρετικής ποιότητας προβιοτικά θα τα βρείτε στο παρακάτω λινκ: https://www.konstantinioncentereshop.com/product-category/viologika-skevasmata/proviotika/

 

ΠΗΓΗ: Coltan G. Parker, Megan J. Dailey, Heidi Phillips, Elizabeth A. Davis. Central sensory-motor crosstalk in the neural gut-brain axisAutonomic Neuroscience, 2020; 225

Προηγούμενο άρθροΑυτές είναι οι πέντε νόσοι από τις οποίες θα γλυτώσετε αν περπατάτε καθημερινά
Επόμενο άρθροΚουρκουμάς: Ο έξυπνος συνδυασμός που αυξάνει την απορρόφηση και τη δράση του