Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι νιώθουν πραγματικά την ανάγκη να ευχαριστούν τους άλλους είτε βρίσκονται σε μία σχέση, είτε στην εργασία τους, είτε στο φιλικό τους περιβάλλον, είτε γενικότερα.  Έχει παρατηρηθεί όμως ότι το πραγματικό τους πρόβλημα ίσως να μην είναι αυτό. Η επιθυμία τους να βλέπουν τους άλλους χαρούμενους αποτελεί μια διάσταση ενός πιο ουσιαστικού ζητήματος. Η ανάγκη πολλών ανθρώπων  να ευχαριστούν τους άλλους τείνει να σχετίζεται με ζητήματα αυτοεκτίμησης. Πιστεύουν ενδόμυχα ότι αν είναι τόσο δεκτικοί σε όλα, θα νιώσουν αποδεκτοί. Οι περισσότεροι από αυτούς μπερδεύουν την τάση τους να ευχαριστούν τους άλλους, με την καλοσύνη. Μάλιστα, όταν προβληματίζονται για το αν θα πρέπει να αρνηθούν χάρη σε κάποιον, σκέφτονται ότι δε θέλουν να είναι εγωιστές, αλλά θέλουν να είναι μόνο καλοί άνθρωποι κτλ .Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται, γεγονός το οποίο προκαλεί αρκετά προβλήματα στη λειτουργικότητά τους και είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.

Μπορείτε πραγματικά να είστε φίλες με την πρώην του συντρόφου σας ;

 

Πώς μπορείς να καταλάβεις, όμως, αν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που θέλουν συνέχεια να ευχαριστούν τους άλλους; Ορίστε μερικά σημάδια:

 

Συμφωνείς μαζί τους ενώ κατά βάθος διαφωνείς

Η ενεργητική ακρόαση αποτελεί μια πολύ σημαντική κοινωνική δεξιότητα. Όμως, το να συμφωνείς φαινομενικά με κάτι, ενώ ουσιαστικά διαφωνείς, μπορεί να σου προκαλέσει μια συμπεριφορά η οποία να είναι ενάντια στις αξίες σου και να σου δημιουργήσει εσωτερικές συγκρούσεις με σημαντικές συνέπειες.

 

Δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ

Δεν μπορείς να είσαι υπεύθυνος συνέχεια για την ικανοποίηση των αναγκών των άλλων. Παρέχεις φροντίδα και υποστήριξη στους άλλους επειδή το θες και από αγάπη αλλά να θυμάσαι ότι οι γύρω σου σέβονται περισσότερο αυτόν που θέτει ευκρινή όρια και είναι δίκαιος, παρά εκείνον που υποχωρεί συνέχεια. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι εύκολο να φτάσεις τους στόχους σου αν δεν υψώσεις το ανάστημά σου.

 

Συμπεριφέρεσαι σύμφωνα με τους άλλους

Είναι λογικό ο κάθε άνθρωπος να ενεργοποιεί μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα σου. Σκέψου όμως ότι όσοι προσπαθούν να ευχαριστούν συνέχεια τους άλλους, συνήθως παραγκωνίζουν τις δικές τους ανάγκες, ματαιώνουν τους δικούς τους στόχους και είναι ετεροπροσδιορίζόμενοι. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα βιώνουν έντονες εσωτερικές συγκρούσεις οι οποίες οδηγούν σε άγχος, φόβο, κατάθλιψη.

 

Πιστεύεις ότι είσαι υπεύθυνος για τα συναισθήματα των άλλων

Είναι πολύ σημαντικό, αν και πολύ δύσκολο, να μπορείς να αναγνωρίζεις πώς ακριβώς η συμπεριφορά σου επηρεάζει τους άλλους. Όμως η πίστη σου ότι μπορείς να κάνεις κάποιον χαρούμενο δεν είναι πάντα λειτουργική. Η πρόθεσή σου σίγουρα είναι πολύ σημαντική αλλά ποτέ μην ξεχνάς ότι ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα συναισθήματα του.

 

Αναζητάς συνεχώς επιβεβαίωση μέσα από τον έπαινο

Τα άτομα που θέλουν να ικανοποιούν συνέχεια τους άλλους βασίζονται εξ ολοκλήρου στην επιβεβαίωση. Αναζητούν τον έπαινο, τα όμορφα λόγια κτλ. Αν η αυτοεκτίμησή σου εξαρτάται αποκλειστικά από το τι πιστεύουν οι άλλοι για σένα, τότε είναι πιο πιθανό να νιώθεις καλά μόνο όταν κατακλύζεσαι από θετικά σχόλια. Αλλά επειδή δεν θα εισπράττεις πάντα μόνο θετικά σχόλια, όταν δέχεσαι αρνητικά το πιθανότερο είναι ότι δυσκολεύεσαι να τα διαχειριστείς.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΟι πιο σημαντικές φράσεις που πρέπει να μάθεις στο παιδί σου από μικρή ηλικία
Επόμενο άρθροΜήπως οι φίλες σου δεν συμπαθούν τον σύντροφό σου;