Η ανακάλυψη ενός συνεργάτη σας έχει εξαπατήσει μπορεί να είναι καταστροφική. Μπορεί να αισθάνεστε πληγωμένος, θυμωμένος, λυπημένος ή ακόμα και σωματικά άρρωστος. Αλλά πάνω απ ‘όλα, ίσως αναρωτιέστε

Γιατί οι άνθρωποι εξαπατούν στις σχέσεις;

Περιεχόμενο:

Η ανακάλυψη ενός συνεργάτη σας έχει εξαπατήσει μπορεί να είναι καταστροφική. Μπορεί να αισθάνεστε πληγωμένος, θυμωμένος, λυπημένος ή ακόμα και σωματικά άρρωστος. Αλλά πάνω απ ‘όλα, ίσως αναρωτιέστε “Γιατί;”

Μελέτη του 2017 δημοσιεύθηκε στο The Journal of Sex Research με σκοπό να διερευνήσει αυτό το ίδιο το θέμα. Η μελέτη χρησιμοποίησε μια διαδικτυακή έρευνα για να ρωτήσει 495 άτομα που είχαν εξαπατήσει σε μια ρομαντική σχέση για τους λόγους της απιστίας τους.

Οι συμμετέχοντες περιελάμβαναν 259 γυναίκες, 213 άνδρες και 23 άτομα που δεν δήλωσαν το φύλο τους.

Ήταν:

 • κυρίως ετεροφυλόφιλος (87,9 τοις εκατό)
 • κυρίως νεαροί ενήλικες (η μέση ηλικία ήταν 20 ετών)
 • όχι απαραίτητα σε σχέση (μόνο το 51,8 τοις εκατό ανέφερε ότι ανήκε σε κάποιο είδος ρομαντικής σχέσης)

Η μελέτη εντόπισε οκτώ βασικούς παράγοντες παρακίνησης που συμβάλλουν στην απιστία. Φυσικά, αυτοί οι παράγοντες δεν εξηγούν κάθε περίπτωση εξαπάτησης. Αλλά προσφέρουν ένα χρήσιμο πλαίσιο για την καλύτερη κατανόηση γιατί εξαπατούν οι άνθρωποι.

Ακολουθεί μια ματιά σε αυτούς τους βασικούς παράγοντες και πώς μπορούν να προκύψουν σε μια σχέση.

1. Θυμός ή εκδίκηση

Οι άνθρωποι μερικές φορές εξαπατούν από θυμό ή επιθυμία να εκδικηθούν.

Ίσως μόλις ανακαλύψατε ότι ο σύντροφός σας εξαπατήθηκε. Είστε έκπληκτοι και πληγωμένοι. Ίσως θέλετε να κάνετε τον σύντροφό σας να περάσει από τα ίδια συναισθήματα έτσι Πραγματικά καταλάβετε τον πόνο που σας προκάλεσαν.

Με άλλα λόγια, «Με πλήγωσαν, οπότε τώρα θα τους πληγώσω» είναι συχνά η κινητήρια σκέψη πίσω από την αντίποινα της απιστίας.

Η απιστία που προκαλείται από θυμό μπορεί να συμβεί για άλλους λόγους εκτός από την εκδίκηση, όπως:

 • απογοήτευση σε μια σχέση όταν ο σύντροφός σας δεν φαίνεται να καταλαβαίνει εσάς ή τις ανάγκες σας
 • θυμό σε έναν σύντροφο που δεν είναι πολύ κοντά
 • θυμό όταν ένας σύντροφος δεν έχει πολλά να δώσει, σωματικά ή συναισθηματικά
 • θυμός ή απογοήτευση μετά από ένα επιχείρημα

Ανεξάρτητα από την υποκείμενη αιτία, ο θυμός μπορεί να λειτουργήσει ως ισχυρό κίνητρο για να γίνει στενός με κάποιον άλλο.

2. Πτώση από αγάπη

Το συναρπαστικό συναίσθημα του ερωτευμένου με κάποιον γενικά δεν διαρκεί για πάντα. Όταν ερωτευτείτε για πρώτη φορά με κάποιον, μπορεί να νιώσετε πάθος, ενθουσιασμό και βιασύνη της ντοπαμίνης απλώς να λάβετε ένα κείμενο από αυτούς.

Αλλά η ένταση αυτών των συναισθημάτων συνήθως εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου. Σίγουρα, σταθερή, διαρκής αγάπη υπάρχει. Αλλά αυτές οι πεταλούδες πρώτης ραντεβού θα σας οδηγήσουν μόνο μέχρι τώρα.

Μόλις το γκλίτερ εξασθενίσει, ίσως συνειδητοποιήσετε ότι η αγάπη δεν είναι εκεί. Ή ίσως συνειδητοποιείτε ότι είστε ερωτευμένοι με κάποιον άλλο.

Λάβετε υπόψη ότι η πτώση της αγάπης δεν χρειάζεται να σημαίνει ότι δεν αγαπάτε ο ένας τον άλλον.

Αυτό μπορεί να κάνει πιο δύσκολο να αφήσετε μια σχέση που εξακολουθεί να παρέχει μια αίσθηση οικογένειας, φιλίας, σταθερότητας και ασφάλειας. Όμως, η διαμονή σε μια σχέση χωρίς ρομαντική αγάπη μπορεί να οδηγήσει σε μια επιθυμία να ζήσετε ξανά την αγάπη και να παρακινήσετε την απιστία.

3. Παράγοντες και ευκαιρίες κατάστασης

Το να έχετε απλώς μια ευκαιρία να εξαπατήσετε μπορεί να κάνει πιο πιθανή την απιστία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν την ευκαιρία να εξαπατήσουν θα το κάνουν. Άλλοι παράγοντες συχνά (αλλά όχι πάντα) προσθέτουν το κίνητρο για εξαπάτηση

Σκεφτείτε αυτό το σενάριο: Είστε απογοητευμένοι με την πρόσφατη απόσταση στη σχέση σας και αντιμετωπίζετε συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης γύρω από την εμφάνισή σας. Μια μέρα, ένας συνάδελφος γίνεστε φιλικοί με σε πιάσει μόνος σας και λέει: «Είμαι πραγματικά ελκυσμένος σε εσάς. Ας συναντηθούμε κάποτε. ”

Μπορεί να μην επιλέξετε να εξαπατήσετε εάν εμπλέκονταν μόνο ένας ή δύο παράγοντες. Αλλά αυτός ο συνδυασμός παραγόντων παρακίνησης – η απόσταση στη σχέση σας, τα συναισθήματά σας για την εμφάνισή σας, η προσοχή του συναδέλφου σας – μπορεί να κάνει την απιστία πιο πιθανή.

Πιθανά σενάρια

Ορισμένοι παράγοντες κατάστασης μπορούν επίσης να κάνουν την απιστία πιο πιθανή, ακόμη και σε μια ισχυρή, ικανοποιητική σχέση, όπως:

 • έχοντας πολύ ποτό και κοιμόμαστε με κάποιον μετά από μια βραδινή έξοδο
 • που θέλει σωματική άνεση μετά από ένα οδυνηρό συμβάν
 • ζουν ή εργάζονται σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει πολλή φυσική επαφή και συναισθηματική σύνδεση

 

4. Θέματα δέσμευσης

Άτομα που έχουν δύσκολο χρόνο με δέσμευση μπορεί να είναι πιο πιθανό να εξαπατήσουν σε ορισμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, η δέσμευση δεν σημαίνει το ίδιο πράγμα για όλους.

Είναι πιθανό για δύο άτομα σε μια σχέση να έχουν πολύ διαφορετικές ιδέες σχετικά με την κατάσταση της σχέσης, όπως εάν είναι περιστασιακή, αποκλειστική και ούτω καθεξής.

Είναι επίσης δυνατό να αρέσει πραγματικά κάποιος και εξακολουθεί να φοβάται να δεσμευτεί. Σε αυτήν την περίπτωση, ένας σύντροφος μπορεί να καταλήξει να εξαπατήσει ως τρόπο αποφυγής δέσμευσης, ακόμα κι αν προτιμά να παραμείνει στη σχέση.

Άλλοι λόγοι για την απιστία που σχετίζεται με τη δέσμευση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • έλλειψη ενδιαφέροντος για μακροχρόνια δέσμευση
 • που θέλει μια πιο απλή σχέση
 • θέλω διέξοδο από μια σχέση

5. Ανεκπλήρωτες ανάγκες

Μερικές φορές, οι ανάγκες ενός ή και των δύο συντρόφων για οικειότητα δεν ικανοποιούνται σε μια σχέση. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να παραμείνουν στη σχέση, ελπίζοντας συχνά ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν, ειδικά εάν η σχέση είναι άλλως ικανοποιητική.

Ωστόσο, οι ανεκπλήρωτες ανάγκες μπορούν να οδηγήσουν σε απογοήτευση, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί. Αυτό μπορεί να δώσει κίνητρο για να ικανοποιηθούν αυτές οι ανάγκες αλλού.

Οι μη ικανοποιημένες σεξουαλικές ανάγκες μπορεί να συμβούν όταν:

 • οι σύντροφοι έχουν διαφορετικό φύλο
 • ένας σύντροφος δεν μπορεί να κάνει σεξ ή δεν έχει ενδιαφέρον για σεξ
 • ένας ή και οι δύο σύντροφοι περνούν συχνά χρόνο μακριά από το σπίτι

Οι ανεκπλήρωτες συναισθηματικές ανάγκες μπορούν επίσης να παρακινήσουν την απιστία. Η συναισθηματική απιστία μπορεί να είναι δύσκολο να οριστεί, αλλά γενικά αναφέρεται σε μια κατάσταση όπου κάποιος επενδύει πολύ συναισθηματική ενέργεια σε κάποιον εκτός του συντρόφου του.

Αν ο σύντροφός σας δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για αυτό που σκέφτεστε, αισθάνεστε ή έχετε να πείτε, ίσως ξεκινήσετε να μοιράζεστε με κάποιον που είναι ενδιαφερόμενος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια στενή σύνδεση που μοιάζει με μια σχέση.

6. Σεξουαλική επιθυμία

Μια απλή επιθυμία για σεξ μπορεί να παρακινήσει μερικούς ανθρώπους να εξαπατήσουν. Άλλοι παράγοντες, όπως ευκαιρίες ή ανεκπλήρωτες σεξουαλικές ανάγκες, μπορεί επίσης να διαδραματίσουν ρόλο στην απιστία που οφείλεται στην επιθυμία.

Αλλά κάποιος που θέλει να κάνει σεξ μπορεί επίσης να αναζητήσει ευκαιρίες για να το κάνει χωρίς άλλα κίνητρα.

Ακόμα και άτομα που έχουν σεξουαλικές σχέσεις μπορεί να θέλουν να κάνουν περισσότερο σεξ με άλλα άτομα. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε υψηλό επίπεδο σεξουαλικής επιθυμίας, όχι απαραίτητα σεξουαλικά ή οικεία ζητήματα στη σχέση.

7. Θέλετε ποικιλία

Στο πλαίσιο μιας σχέσης, η επιθυμία για ποικιλία σχετίζεται συχνά με το σεξ. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να ενδιαφέρεται να δοκιμάσει τύπους σεξ που ο σύντροφός του δεν είναι, ακόμα κι αν ταιριάζει με τον σύντροφό του.

Η ποικιλία μπορεί επίσης να σημαίνει:

 • διαφορετικές συνομιλίες ή τρόπους επικοινωνίας
 • διαφορετικές μη σεξουαλικές δραστηριότητες
 • έλξη σε άλλους ανθρώπους
 • σχέσεις με άλλα άτομα εκτός από τον τρέχοντα σύντροφό τους

Η έλξη είναι ένα άλλο μεγάλο μέρος της ποικιλίας. Οι άνθρωποι μπορούν να προσελκύονται σε πολλούς τύπους ανθρώπων, και αυτό δεν σταματά απαραίτητα μόνο επειδή είστε σε μια σχέση. Μερικοί άνθρωποι σε μονογαμικές σχέσεις μπορεί να δυσκολεύονται να μην ενεργήσουν σε αυτά τα συναισθήματα έλξης.

8. Χαμηλή αυτοεκτίμηση

Η επιθυμία ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης μπορεί επίσης να παρακινήσει την απιστία.

Το σεξ με ένα νέο άτομο μπορεί να οδηγήσει σε θετικά συναισθήματα. Μπορεί να αισθάνεστε εξουσιοδοτημένοι, ελκυστικοί, σίγουροι ή επιτυχημένοι. Αυτά τα συναισθήματα μπορούν να ενισχύσουν την αυτοεκτίμησή σας.

Πολλοί άνθρωποι που εξαπατούν λόγω ζητημάτων αυτοεκτίμησης έχουν στοργικούς, υποστηρικτικούς συνεργάτες που προσφέρουν συμπόνια και ενθάρρυνση. Αλλά μπορεί να σκέφτονται, «Πρέπει να το πουν αυτό» ή «Απλώς δεν θέλουν να αισθάνομαι άσχημα».

Η λήψη θαυμασμού και έγκρισης από κάποιον νέο, από την άλλη πλευρά, μπορεί να φαίνεται διαφορετική και συναρπαστική. Μπορεί να φαίνεται πιο γνήσιο σε κάποιον με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ο οποίος μπορεί να υποθέσει ότι το νέο άτομο δεν έχει «υποχρέωση σχέσης» για ψέματα ή υπερβολή.

Επιδιόρθωση της ζημιάς

Εάν υπάρχει μια σημαντική απομάκρυνση από αυτήν τη μελέτη, είναι ότι η εξαπάτηση συχνά δεν έχει καμία σχέση με το άλλο άτομο.

Πολλοί άνθρωποι που εξαπατούν αγαπούν τους συντρόφους τους και δεν έχουν καμία επιθυμία να τους βλάψουν. Αυτός είναι εν μέρει γιατί μερικοί άνθρωποι θα καταβάλουν μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσουν την απιστία τους από τον σύντροφό τους. Ωστόσο, μπορεί να προκαλέσει σημαντική ζημιά σε μια σχέση.

Η εξαπάτηση δεν χρειάζεται να σημαίνει το τέλος μιας σχέσης, αλλά η πρόοδος χρειάζεται δουλειά.

Εάν ο σύντροφός σας έχει εξαπατήσει

Εάν έχετε εξαπατηθεί, ίσως εξακολουθείτε να απομακρύνεστε από την ανακάλυψη. Ίσως θέλετε να κάνετε ό, τι χρειάζεται για να επιδιορθώσετε τη σχέση. Ή, ίσως δεν σας ενδιαφέρει να μείνετε στη σχέση.

Εάν δεν είστε σίγουροι πώς να χειριστείτε την κατάσταση, ξεκινήστε εδώ:

 • Συζητήστε με τον σύντροφό σας για το τι συνέβη. Εξετάστε το ενδεχόμενο συμμετοχής ενός συμβούλου ζευγαριών ή ενός ουδέτερου τρίτου μέρους για τη συζήτηση. Η ανακάλυψη των κινήτρων του συντρόφου σας μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε την απόφασή σας, αλλά γενικά συνιστάται να αποφύγετε τις λιπαρές λεπτομέρειες της συνάντησης.
 • Ρωτήστε εάν ο σύντροφός σας θέλει να συνεχίσει τη σχέση. Μερικοί άνθρωποι κάνω εξαπατήστε γιατί θέλουν να τερματίσουν τη σχέση, επομένως είναι σημαντικό να μάθουμε πώς αισθάνονται.
 • Αναρωτηθείτε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε ξανά τον σύντροφό σας. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη και ο σύντροφός σας πιθανότατα γνωρίζει αυτό το γεγονός. Αλλά αν γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να τους εμπιστευτείτε ξανά, πιθανότατα δεν θα μπορείτε να επισκευάσετε τη σχέση.
 • Αναρωτηθείτε αν θέλετε ακόμα τη σχέση. Αγαπάτε πραγματικά τον σύντροφό σας και θέλετε να ασχοληθείτε με τυχόν υποκείμενα ζητήματα; Ή μήπως φοβάστε να ξεκινήσετε με κάποιον νέο; Πιστεύετε ότι η σχέση αξίζει να επιδιορθωθεί;
 • Συζητήστε με έναν σύμβουλο. Η συμβουλευτική για ζευγάρια συνιστάται ιδιαίτερα εάν πρόκειται να εργαστείτε σε μια σχέση μετά την απιστία, αλλά η ατομική θεραπεία μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διαλέξετε τα συναισθήματα και τα συναισθήματά σας σχετικά με την κατάσταση.

Εάν έχετε εξαπατήσει τον σύντροφό σας

Εάν έχετε εξαπατήσει, είναι σημαντικό να εξετάσετε προσεκτικά τα κίνητρά σας και να κάνετε μια ειλικρινή συνομιλία με τον σύντροφό σας. Ο σύντροφός σας μπορεί ή δεν θέλει να επιδιορθώσει τη σχέση και πρέπει να σέβεστε την απόφασή του, ακόμη και αν θέλετε να μείνετε μαζί.

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να εξετάσετε τα εξής:

 • Θέλετε ακόμα τη σχέση; Εάν η εξαπάτηση σας οφείλεται στην επιθυμία να βγείτε από τη σχέση, είναι καλύτερο να είστε ειλικρινείς με τον σύντροφό σας για αυτό το γεγονός αμέσως. Δεν είστε σίγουροι για το κίνητρό σας; Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν θεραπευτή για να αποκτήσετε κάποια προοπτική.
 • Μπορείτε να επιλύσετε τους λόγους της απιστίας; Η ατομική θεραπεία, η θεραπεία ζευγαριών και η καλύτερη επικοινωνία μπορούν όλα να βοηθήσουν στη βελτίωση μιας σχέσης και να κάνουν λιγότερο πιθανή τη μελλοντική απιστία. Αλλά αν εξαπατήσατε επειδή ο σύντροφός σας δεν ενδιαφερόταν για ένα συγκεκριμένο είδος σεξ ή επειδή δεν ήταν ποτέ σπίτι, τι θα μπορούσε να συμβεί αν εμφανιστεί ξανά η ίδια κατάσταση; Θα μπορούσατε να τους μιλήσετε για το ότι θέλετε να εξαπατήσετε αντί να το κάνετε;
 • Βλέπετε τον εαυτό σας να εξαπατά ξανά; Η απιστία μπορεί να προκαλέσει πόνο, θραύση και συναισθηματική δυσφορία. Αν νομίζετε ότι μπορεί να εξαπατήσετε ξανά, μην υποσχεθείτε να είστε πιστοί. Αντ ‘αυτού, πείτε στον σύντροφό σας ότι δεν νομίζετε ότι μπορείτε να δεσμευτείτε.
 • Μπορείτε να δεσμευτείτε στη θεραπεία; Εάν έχετε εξαπατήσει έναν σύντροφο, η ατομική θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με τους λόγους πίσω από αυτό που συνέβη. Η θεραπεία με ζευγάρια μπορεί επίσης να βοηθήσει εσάς και τον σύντροφό σας να ξαναχτίσει τη σχέση μαζί. Και οι δύο συνιστώνται ιδιαίτερα μετά την απιστία εάν είστε σοβαροί για να επαναφέρετε τα πράγματα στο δρόμο.

Η κατώτατη γραμμή

Ίσως έχετε ακούσει τη φράση “Μόλις ένας απατεώνας, πάντα ένας απατεώνας” για να περιγράψετε άτομα που δεν είναι πιστοί. Αλλά ενώ μερικοί άνθρωποι εξαπατούν επανειλημμένα, άλλοι όχι.

Η εργασία μέσω της απιστίας μπορεί συχνά να ενισχύσει μια σχέση. Αλλά είναι σημαντικό τόσο εσείς όσο και ο σύντροφός σας να είστε ειλικρινείς για το τι μπορείτε και δεν μπορείτε να δεσμευτείτε στη σχέση σας και να διατηρήσετε την ανοιχτή επικοινωνία στο μέλλον.

 

 

ΠΗΓΗ: DRDERAMUS

Προηγούμενο άρθροΕπιστροφή σε μια σχέση; Δεύτερη ευκαιρία; Να πώς θα λειτουργήσει!
Επόμενο άρθροΠοιο Είναι το Μυστικό για έναν Ευτυχισμένο Γάμο!