Αν το υπνοδωμάτιό σου είναι ιδιαίτερα ζεστό λόγω του προσανατολισμού του ή συνηθίζεις να ρίχνεις πολλές κουβέρτες επάνω σου, μπορεί να ιδρώνεις κατά τη διάρκεια του ύπνου – και αυτό βεβαίως είναι κάτι απολύτως φυσιολογικό. Οι πραγματικά νυχτερινές εφιδρώσεις, όμως, έχουν άλλο χαρακτήρα. Πρόκειται για έντονες εξάψεις που συμβαίνουν τη νύχτα και μπορούν να “ποτίσουν” τα ρούχα και τα σεντόνια σου. Οπωσδήποτε, θα πρέπει να γνωρίζεις πως σε αυτή την περίπτωση δε σχετίζονται με το πολύ ζεστό περιβάλλον. Χωρίς αμφιβολία, οι νυχτερινές εφιδρώσεις αποτελούν ένα άβολο μέρος της ζωής για πολλούς ανθρώπους και μπορεί να σχετίζονται με κατάθλιψη και ορμονικές διαταραχές. Ενώ οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι ένα κοινό σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, μπορεί επίσης να προκληθούν από ορισμένες ιατρικές καταστάσεις και ορισμένα φάρμακα. Το σίγουρο είναι πως υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες νυχτερινής εφίδρωσης. Αναφορικά με το ποια αντιστοιχεί σ’ εσένα, υπεύθυνος να το αξιολογήσει είναι φυσικά ο γιατρός σου. Για να βρει την αιτία, ο αρμόδιος γιατρός θα πρέπει να πάρει ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό και να ζητήσει συγκεκριμένες εξετάσεις προκειμένου να καταλήξει στην πραγματική αιτία για τη νυχτερινή εφίδρωση που σε απασχολεί.
Οι συνήθεις ύποπτοι
Μερικές από τις πιο γνωστές καταστάσεις που προκαλούν νυχτερινή εφίδρωση είναι οι παρακάτω:
• Εμμηνόπαυση: Οι εξάψεις που συνοδεύουν την εμμηνόπαυση και την προεμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστούν τη νύχτα και να προκαλέσουν εφίδρωση. Αυτή είναι ίσως η πιο συχνή αιτία στις γυναίκες. Σπανιότερα, ορισμένοι άνδρες που βρίσκονται στη μέση ηλικία βιώνουν ορμονικές διακυμάνσεις των ορμονών τους, ιδιαίτερα της τεστοστερόνης, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν και αυτοί νυχτερινή εφίδρωση.
• Λοιμώξεις: Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, ειδικά όταν είναι σοβαρές, όπως στην περίπτωση της φυματίωσης, μπορεί να σχετίζονται με νυχτερινές εφιδρώσεις. Ακόμα, βακτηριακές λοιμώξεις, όπως η ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή των καρδιακών βαλβίδων), η οστεομυελίτιδα (φλεγμονή στα οστά) και τα αποστήματα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις είναι, επίσης, σύμπτωμα μόλυνσης από τον ιό HIV. Κυρίως λόγω των πυρετικών κυμάτων που προκαλούν οι σοβαρές λοιμώξεις που αναφέραμε, μπορούν να κάνουν και νυχτερινή εφίδρωση. Είναι όμως γενικά καταστάσεις που μπορούν να μας θορυβήσουν και να μας κάνουν να απευθυνθούμε στον γιατρό μας.
• Φάρμακα: Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινή εφίδρωση. Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα είναι ένας κοινός τύπος φαρμάκου που μπορεί να οδηγήσει σε νυχτερινές εφιδρώσεις. Ποσοστό από 8% έως το 22% των ατόμων που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά φάρμακα έχουν νυχτερινή εφίδρωση. Άλλα ψυχιατρικά φάρμακα έχουν επίσης συσχετιστεί με την κατάσταση αυτή. Φάρμακα που λαμβάνονται για τη μείωση του πυρετού, όπως η ασπιρίνη και η ακεταμινοφαίνη, μερικές φορές μπορεί να οδηγήσουν σε εφίδρωση. Ωστόσο, πολλά άλλα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν νυχτερινή εφίδρωση ή έξαψη και αυτό είναι κάτι που μόνο ο γιατρός σου μπορεί να σε συμβουλεύσει σχετικά.
• Υπογλυκαιμία: Το χαμηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να είναι ένας λόγος που ιδρώνεις τη νύχτα. Εάν βρίσκεσαι σε θεραπεία με ινσουλίνη ή αν παίρνεις άλλα φάρμακα για τον έλεγχο του σακχάρου, μπορεί ο νυχτερινός ιδρώτας να οφείλεται σε κρίση υπογλυκαιμίας και γι’ αυτό είναι σημαντικό να το μάθει άμεσα ο γιατρός σου.
“Να ανησυχήσω;”
Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συνήθως δεν προκαλούν ανησυχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ωστόσο, μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης ιατρικής πάθησης που απαιτεί θεραπεία. Είναι σημαντικό να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια αν έχεις συχνές νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν την ποιότητα του ύπνου σου ή που συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα. Θα βοηθήσει, επίσης, αν αλλάξεις κάποιες από τις συνήθειες του ύπνου σου, όπως να χρησιμοποιείς πιο βαμβακερά σεντόνια και πιο λεπτή κουβέρτα ή να αφήνεις λίγο ανοιχτό το παράθυρο στην κρεβατοκάμαρα.
Πηγή https://www.shape.gr/