Όλοι ξέρουμε πόσο δύσκολες είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Είτε πρόκειται για ερωτικές, είτε φιλικές, είτε επαγγελματικές, όλοι λιγο πολύ έχουμε βιώσει απογοητεύσεις.

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί ή έχουμε πει τις φράσεις “με απογοήτευσε”, “δεν το περίμενα από αυτόν”, “δεν με καταλαβαίνει”.

 

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

 

Όσο περισσότερο έχουμε επενδύσει συναισθηματικά σε έναν άνθρωπο, τόσο περισσότερη είναι η απογοήτευσή μας όταν δεν μας συμπεριφέρεται έτσι όπως περιμέναμε. Αν μας “τη φέρει” ένα άτομο που εμπιστευόμαστε και νιώθουμε κοντά μας, σίγουρα θα στεναχωρηθούμε πολύ περισσότερο από ότι αν αυτό συνέβαινε από ένα άλλο τυχαίο άτομο.

 

Πολλές φορές επενδύουμε πολλά σε λάθος άτομα. Ίσως γιατί έχουμε έντονα αυτή την ανάγκη οπότε δεν είμαστε σε θέση να δούμε καθαρά. Έτσι μπορεί να “πιαστούμε” από κάποιον και να περιμένουμε απ’αυτόν περισσότερα από όσα αυτός είναι διατεθειμένος να μας δώσει.

 

Ένα άλλο λάθος που κάνουμε είναι ότι έχουμε τα πράγματα στο μυαλό μας με έναν συγκεκριμένο τρόπο και πιστεύουμε ότι και ο άλλος σκέφτεται με τον ίδιο τρόπο. Συγκρίνουμε τη δική του συμπεριφορά με το πως θα του συμπεριφερόμασταν εμείς σε μια αντίστοιχη περίπτωση, και αυτή η σύγκριση μας δημιουργεί απογοήτευση. Όμως, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, σκέφτεται διαφορετικά, λειτουργεί διαφορετικά. Επίσης, ο κάθε άνθρωπος μπορεί να δείχνει το ενδιαφέρον του και την αγάπη του με διαφορετικό τρόπο. Δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν μας αγαπάει επειδή δεν έκανε ακριβώς αυτό που είχαμε εμείς στο μυαλό μας. Μπορεί να έχει κάνει άλλα εξίσου σημαντικά αλλά ο εγωισμός μας δεν μας αφήνει να τα δούμε και τα υποτιμάμε.

 

Όχι στη γενίκευση.

Έχουμε την τάση μετά από μια απογοήτευση να γενικεύουμε. “Δεν με καταλαβαίνει κανείς”, “Δεν θα ξαναεμπιστευτώ κανέναν”.

Ακόμη κι αν πράγματι κάποιος δεν μας φέρθηκε καλά, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κλειστούμε στο καβούκι μας. Δεν ειναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Ίσως αυτό να μας γίνει μάθημα ώστε να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί στο μέλλον με τα άτομα που εμπιστευόμαστε, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να μας πάρει από κάτω και να γίνουμε υπερβολικά καχύποπτοι με όλους.

 

Νόρα Μαυροειδή

Προηγούμενο άρθροΟι 4 τύποι γονέων και τα 3 χαρακτηριστικά του ιδανικού γονέα
Επόμενο άρθροΠαιδί και ψέμα