Παίρνεις τηλέφωνο, στέλνεις μηνύματα, καμία απάντηση. Περνάν οι μέρες και δε δίνει κανένα σημείο ζωής. Και καθώς συνεχίζεις τις προσπάθειες να βρεις ανταπόκριση, ξεκινούν οι σκέψεις «Γιατί εξαφανίστηκε;», «Έκανα κάτι που τον/την πείραξε;», «Είπα κάτι που τον/την ενόχλησε;», «Φταίω εγώ;», «Βιάστηκα;», «Να περιμένω κι άλλο;».
Σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια και αναπολείς όλο το διάστημα που περάσατε μαζί. Ώσπου, καταλήγεις να αναλύεις μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια από την τελευταία σας επικοινωνία και ταράζεσαι γιατί δε μπορείς να βρεις μια λογική εξήγηση για αυτή τη συμπεριφορά.
Αυτή η ξαφνική εξαφάνιση, χωρίς καμία εξήγηση και χωρίς κανένα σημάδι προειδοποίησης, είναι γνωστή και ως ghosting.
Ο όρος ghosting προέρχεται από το ουσιαστικό ghost που στα ελληνικά μεταφράζεται ως φάντασμα και σχετίζεται με την ξαφνική διακοπή επικοινωνίας ενός ανθρώπου.
Ειδικότερα, το ghosting αναφέρεται στην πρακτική κατά την οποία κάποιος τερματίζει ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση μια σχέση, διακόπτοντας κάθε μορφή επικοινωνίας με το άλλο άτομο.
Το ghosting δεν είναι ότι απλά κάποιος απορρίπτει κάποιον άλλον. Με αυτή τη συμπεριφορά, το άτομο μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται σαν να μην υπάρχει.
Το φαινόμενο του ghosting δεν περιορίζεται σε καμία περίπτωση μόνο σε μακροχρόνιες ερωτικές σχέσεις. Οι εφήμερες σχέσεις γνωριμιών, οι φιλίες, ακόμη και οι εργασιακές σχέσεις μπορεί να τελειώσουν με μια μορφή ghosting..
Το άτομο αυτό μπορεί να είναι φίλος, γνωστός, σύζυγος ή και σύντροφος που με την εξαφάνιση του στοιχειώνει και κατακλύζει το μυαλό του άλλου με πολλά ερωτήματα και σκέψεις.
Ως όρος το ghosting επινοήθηκε πρόσφατα, λόγο της συνεχούς αύξησης του.
Όμως, αυτό το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Δηλαδή, δεν είναι ένα σημείο των καιρών, καθώς οι άνθρωποι επιδίδονταν για χρόνια σε τέτοιες συμπεριφορές.
Ωστόσο, τελευταία γίνεται πιο έντονη η παρατήρηση τέτοιων συμπεριφορών λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας και της συχνής επικοινωνίας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σήμερα, το να εξαφανίζεται κάποιος έτσι απροειδοποίητα είναι ένα φαινόμενο που έχουν βιώσει, ή κάνει, ένα σημαντικά μεγάλο ποσοστό ανδρών και γυναικών. Παρά το πόσο κοινό είναι το ghosting, τα συναισθηματικά αποτελέσματα που αφήνει μπορεί να είναι καταστροφικά.
Το ghosting μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα χαρακτηριστικό συμπεριφοράς κάποιων ανθρώπων που επιλέγουν τη φυγή από τη «μάχη».
Τι συμβαίνει σε εκείνον που δέχεται το ghosting;
Τα άτομα που είναι αποδέκτες του ghosting αρχικά πληγώνονται και νιώθουν πως δεν αξίζουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αμφισβητούν την αυτοεκτίμηση τους.
Επίσης, αισθάνονται έντονα το συναίσθημα της απόρριψης και συχνά, μηρυκάζουν σχετικά με το τι πήγε στραβά και καταλήγουν να ρίχνουν το φταίξιμο και τις ευθύνες στον εαυτό του.
Το ghosting μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τις τρέχουσες και τις μελλοντικές σχέσεις του ατόμου.
Για ποιο λόγο συμβαίνει το ghosting;
Οι άνθρωποι που κάνουν πράξη την πρακτική του ghosting επικεντρώνονται κυρίως στην αποφυγή της δικής τους συναισθηματικής δυσφορίας και δεν σκέφτονται πως κάνουν το άλλο άτομο να αισθάνεται.
Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει το ghosting;
Φόβος και ανασφάλεια:
Ο φόβος του άγνωστου συνδέεται με τον άνθρωπο. Έτσι, πολλές φορές κάποιος που αποφασίζει να τερματίσει με αυτόν τον τρόπο μια σχέση, ή μια πιθανή σχέση, είναι επειδή φοβάται την αντίδραση του άλλου σχετικά με τον χωρισμό.
Επίσης, άλλος ένας λόγος είναι ότι μπορεί κάποιος να φοβάται να γνωρίσει και να προχωρήσει μια νέα σχέση με κάποιον άλλον. Έτσι, η δική του ανασφάλεια τον οδηγεί στην εύκολη λύση του ghosting.
Με αυτόν τον τρόπο εξαφανίζεται χωρίς να δώσει εξηγήσεις, αποφεύγοντας να αντιμετωπίσει τόσο τα συναισθήματα του, όσο και τα συναισθήματα του άλλου.
Η επιλογή κάποιου να εφαρμόσει την πρακτική του ghosting, σχετίζεται μονάχα με τον ίδιο. Σχετίζεται δηλαδή με προσωπικές του ανασφάλειες, με το πως αισθάνεται με τον εαυτό του και με προσωπικά του προβλήματα, που απαιτούν φροντίδα.
Αποφυγή συγκρούσεων:
Οι άνθρωποι είμαστε ενστικτωδώς κοινωνικά όντα. Έτσι, η διαταραχή σε κάθε είδους κοινωνική σχέση, είτε καλή είτε κακή, μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μας.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η πρακτική του ghosting να κάνει κάποιον να νιώθει πιο άνετα να εξαφανιστεί από τη ζωή κάποιου άλλου, παρά να αντιμετωπίσει μια πιθανή σύγκρουση, διαφωνία ή αντίσταση.
Επομένως, κάποιος επιλέγει το ghosting ως μια γρήγορη και «εύκολη» διέξοδο, χωρίς δράματα, χωρίς υστερία, χωρίς ερωτήσεις και απαντήσεις και χωρίς δικαιολογίες. Χωρίς ουσιαστικά να αντιμετωπίζονται τα συναισθήματα του άλλου ατόμου, αλλά και του ίδιου.
Έλλειψη συνεπειών:
Η έλλειψη αμοιβαίων κοινωνικών συνδέσεων δυο ατόμων, πολλές φορές σημαίνει ότι υπάρχουν σαφώς λιγότερες κοινωνικές συνέπειες στο να εγκαταλείψει κανείς τη ζωή κάποιου άλλου.
Σε μια νέα γνωριμία που δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη η οικειότητα, δεν υπάρχουν κοινοί φίλοι και δεν υπάρχουν πολλά κοινά πράγματα, υπάρχει η αίσθηση ότι δε διακινδυνεύεται τίποτα.
Έτσι, η εξαφάνιση από τη ζωή του άλλου, μπορεί και πάλι να είναι για κάποιον η πιο εύκολη λύση, καθώς πιστεύει ότι δε θα έχει ούτε κοινωνικές συνέπειες.
Αυτοφροντίδα:
Υπάρχουν περιπτώσεις που το ghosting συμβαίνει στην προσπάθεια κάποιου να προστατέψει την προσωπική του ευημερία.
Δηλαδή, κάποιος που θεωρεί ότι κάποια σχέση του έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της ζωής του, μπορεί να εφαρμόσει την πρακτική του ghosting με σκοπό να προστατέψει την ευημερία και την ψυχική του υγεία.
Ωστόσο και σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο δείχνει έλλειψη ενσυναίσθησης και αποφεύγει την αντιμετώπιση της συναισθηματικής κατάστασης του άλλου ατόμου.
Πώς να μπορείς λοιπόν να διαχειριστείς το ghosting;
Η ξαφνική εξαφάνιση κάποιου από τη ζωή σου είναι μια δύσκολη κατάσταση που φέρνει δύσκολα συναισθήματα και σκέψεις. Όμως, αν έχεις δεχθεί και βιώσει το ghosting υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείς και να το αντιμετωπίσεις.
Αποδοχή:
Είναι σημαντικό να θυμάσαι πως το ghosting δεν έχει να κάνει με εσένα. Δηλαδή, δεν συνέβη επειδή εσύ έκανες κάτι λάθος. Έχει να κάνει καθαρά και μόνο προσωπικά θέματα του άτομου που εξαφανίστηκε.
Για να προχωρήσεις ξανά σε νέες περιπέτειες, χρειάζεται να αποδεχθείς την κατάσταση και να μην ξεχνάς ότι δεν σχετίζεται με πράγματα που μπορεί να έκανες εσύ λάθος.
Χρονικό όριο και διαγραφή:
Δεν έχεις νέα για εβδομάδες και έχεις κουραστεί να περιμένεις; Θέσε μια ημερομηνία ως ότου θα περιμένεις κάποια ουσιαστική επικοινωνία από αυτό το άτομο. Στη συνέχεια προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου κάνοντας άλλες δραστηριότητες.
Επιπλέον, μπορείς να δώσεις σε αυτό το άτομο ένα τελεσίγραφο. Για παράδειγμα, μπορείς να του/της στείλεις ένα μήνυμα ζητώντας σε καλέσει ή να σου στείλει μήνυμα την επόμενη εβδομάδα ή θα υποθέσεις ότι η σχέση σας έχει τελειώσει.
Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται σκληρό, αλλά μπορεί επίσης να σου δώσει το κλείσιμο και να αποκαταστήσεις τα χαμένα συναισθήματα ελέγχου ή δύναμης.
Επίσης, αν αισθάνεσαι ότι το να διαγράψεις ότι αφορά αυτό το άτομο θα σε βοηθήσει, κάνε το.
Πολλές φορές μπορεί το να ανατρέχεις σε μηνύματα και φωτογραφίες ή βλέπεις νέα αυτού του ατόμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να παρατείνει τη δύσκολη περίοδο που περνάς.
Πέρασε χρόνο με φίλους και οικογένεια:
Η απομόνωση μπορεί να επηρεάσει τη γενικότερη ψυχική υγεία. Η υποστήριξη από φίλους και οικογένεια είναι σημαντική. Προσπάθησε να μην απομονωθείς κατά τη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης περιόδου.
Αναζήτησε τη συντροφιά ανθρώπων που εμπιστεύεσαι και με τους οποίους μοιράζεσαι αμοιβαία συναισθήματα αγάπης και σεβασμού.
Οι αγαπημένοι σου άνθρωποι μπορούν να σε βοηθήσουν τόσο να ξεσπάσεις, όσο και να σε στηρίξουν.
Απέσπασε την προσοχή σου με δραστηριότητες:
Πρόσθεσε στο καθημερινό σου πρόγραμμα δραστηριότητες που σε γεμίζουν με ηρεμία, χαλάρωση, ευχαρίστηση και ικανοποίηση.
Γέμισε το πρόγραμμα και τον χρόνο σου με πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις καλά. Είτε αυτό πρόκειται για ένα χόμπι, έναν καφέ με έναν φίλο ή ένα χαλαρωτικό μασάζ.
Οι μικρές απολαύσεις και η απασχόληση με διάφορες δραστηριότητες είναι απαραίτητη για τη διαδικασία επούλωσης. Επίσης, το να κάνεις πράγματα που σε κάνουν να χαμογελάς, μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τη δυσφορία.
Σεβασμός στον εαυτό:
Να θυμάσαι ότι κανείς μα κανείς δεν έχει δικαίωμα να σε κάνει να νιώθεις σα να μην υπάρχεις. Ανέκτησε την αυτοπεποίθηση σου και προχώρησε σε νέες περιπέτειες.
Μη ξεχνάς ότι η συμπεριφορά αυτή λέει περισσότερα για το άτομο που εξαφανίζεται παρά για εσένα.
Παρότι αρχικά φαντάζει να έχει επηρεάζεται αρνητικά το άτομο που δέχεται το ghosting, η πραγματικότητα είναι ότι το άλλο άτομο εξαφανίζεται κουβαλώντας μια βαλίτσα με ανέκφραστα συναισθήματα.
Το ghosting δεν είναι μια νέα τάση. Δεν είναι μια νέα μόδα. Οι άνθρωποι που λειτουργούν με αυτό τον τρόπο έχουν δεν έχουν υγιή σχέση με τον εαυτό τους. Έχουν μέσα τους συναισθηματικά κενά.
Δεν είναι εφικτό να ταιριάζουμε όλοι με όλους. Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν είμαστε αγαπητοί και δε μπορούμε να ταιριάξουμε με άλλους. Οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτες, όμως είναι στο χέρι μας να μην επιτρέψουμε να μας αλλάξουν και να καθορίσουν το μέλλον μας.