Το γέλιο μειώνει την έκκριση των ορμονών του άγχους: αδρεναλίνη, κορτιζόλη, επινεφρίνη και ντοπαμίνη. Χαλαρώνει τους μυς και εκτονώνει το θυμικό. Όλα αρχίζουν στον εγκέφαλο. Μόλις επισημάνει κάτι ως αστείο, το αποθηκεύει.
Και μετά, ακαριαία και αυθόρμητα, η εντύπωση αυτή περνάει στον πνεύμονα, στους μυς του στόματος και των ματιών: γύρω στις 40 φορές κινούνται οι προσωπικοί μυς- και καταλήγει στα πλευρά, που δονούνται γύρω στις 150 με 200 φορές, στην ουροδόχο κύστη και στα πόδια που χαλαρώνουν. Η θαυματουργή αυτή δόνηση είναι αυτόματη και κληρονομική λειτουργία, δηλαδή ο άνθρωπος διαθέτει τα ανάλογα γονίδια. Για αυτό γελά από 4 μηνών χωρίς να του το μάθει κανείς .Όμως, οι ενήλικες και οι υπερήλικες γελούν λιγότερο. Ένας ενήλικας γελά 20 φορές την ημέρα, αλλά ένα μωρό 400.
Ένα καλό, γνήσιο, από καρδιάς γέλιο δεν βελτιώνει μόνο την ψυχική μας διάθεση, αλλά είναι σημαντικό και για τη σωματική υγεία, σύμφωνα με επιστήμονες και αυτό διότι:
- Με την εισπνοή αυξάνεται η ποσότητα πλούσιου σε οξυγόνο αέρα, διεγείροντας την καρδιά, τους πνεύμονες και τους μυς.
- Αυξάνεται η παραγωγή ενδορφινών στον εγκέφαλο (οι ενδορφίνες είναι τα φυσικά παυσίπονα του οργανισμού και οι ορμόνες της ευεξίας).
- Καταπραΰνεται η δυσπεψία και διεγείρεται η κυκλοφορία του αίματος.
Αλλά και οι ακραίες καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που δεν μπορείτε να φανταστείτε. Ειδικοί προειδοποιούν ότι η δύναμη του γέλιου μπορεί να εξαρθρώσει τη γνάθο, να ενεργοποιήσει μια ασθματική κρίση, να προκαλέσει πονοκέφαλο και να οδηγήσει σε περίσφιξη μιας κήλης (είναι η «παγίδευση» τμήματος ενός ιστού στην κήλη που συχνά απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να αντιμετωπιστεί).
- Απελευθερώνονται νευροπεπτίδια τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση του στρες και ορισμένων σοβαρών νοσημάτων.
ΠΗΓΗ: iatronet.gr