Όλοι μας υποφέρουμε από συμπλέγματα φοβιών κι ανησυχιών. Κάποιοι τρέμουν τα αεροπλάνα, άλλοι τις αράχνες και τις κατσαρίδες, μερικοί τους σεισμούς.

 

Γιατί φοβόμαστε το σκοτάδι; | HuffPost Greece ΔΙΕΘΝΕΣ

Σ’ αυτό το μήκος κύμματος, μία από τις συνηθέστερες φοβίες των ανθρώπων, είναι και το σκοτάδι. Μια φοβία που ξεκινά από την τρυφερή μας παιδική ηλικία και πολλές φορές μας συνοδεύει κατά τη διάρκεια ολόκληρης της ζωής μας.

Τι νόμιζες δηλαδή; Οτι είσαι ο/η μόνος/η που δε θέλει να κοιμάται με κλειστές τις πόρτες και προτιμά την τηλεόραση να παίζει καθ’ ολη τη διάρκεια της νύχτας; Προφανώς κι όχι!

 

Ο φόβος για το σκοτάδι είναι επιστημονικά διαδεδομένος με την ονομασία «νυχτοφοβία» και προκαλεί πανικό σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους ανα τον πλανήτη. Στην τελική, με τόσες ταινίες τρόμου να διαδραματίζονται πάντα μετά τα μεσάνυχτα, λογικό δεν είναι;

Για ην ακρίβεια, στη Μεγάλη Βρετανία το 2012 διεξήχθη μια έρευνα μέσα απο την οποία αποδείθηκε περίτρανα ότι το 40% των συμμετεχόντων, φοβούνται να περιπλανηθούν μόνοι τους το βράδυ ακόμη και στο ίδιο τους το σπίτι, ενώ μόλις το 10% παραδέχτηκε ότι φοβάται τόσο πολυ το σκοτάδι, που δεν σηκώνεται καν απο το κρεβάτι, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης (τουαλέτα κλπ).

 

Όπως δήλωσε μάλιστα μια συμμετέχουσα, από μικρό κοριτσάκι μέχρι και σήμερα που είναι 24 ετών, αφήνει ανοιχτά τα φώτα του διαδρόμου ενώ ζητάει απο το αγόρι της να ορκιστεί πως θα διακινδυνεύσει για εκείνη, αν εμφανιστεί κανένα τέρας ή δολοφόνος στο σπίτι της!

 

Σε αυτό το σημείο όμως, έρχονται οι επιστήμονες και μας διαβεβαιώνουν πως οι άνθρωποι που φοβούνται το σκοτάδι, δεν είναι ανώριμοι ή υπερβολικά φοβητσιάρηδες, αλλά έχουν ιδιαίτερα δημιουργική και ζωντανή φαντασία!

Για την ακρίβεια, οι επιστήμονες έφτασαν σ’ αυτό το συμπέρασμα διότι είναι πεπεισμένοι πως για να φοβάται κάποιος κάτι που δεν έχει δει καν ή για να μπορεί να κατασκευάσει μόνος του καταστάσεις που τον τρομάζουν, τότε πράγματι είναι άκρως δημιουργικός και με όργανο την φαντασία και τον εγκέφαλό του, μπορεί πραγματικά να «δει» και να πετύχει πάρα πολλά πράγματα.

 

 

O Tόμας Όντελικ, παιδοψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια κατέληξε στο γεγονός ότι είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τα μικρά παιδιά αντιλαμβάνονται την έλλειψη του φωτός, αφού φαντάζονται πως μπορεί να πεταχτεί κάποιος ληστής ή κάποιο τέρας, γεγονός που υποδηλώνει την καλπάζουσα φαντασία τους.

Μην απογοητεύεστε λοιπόν αν φοβάστε κι εσείς τους μπαμπούλες. Η αξία σας, επιτέλους αναγνωρίστηκε!

Προηγούμενο άρθροΓιατί ιδρώνεις τη νύχτα;
Επόμενο άρθροΠλαστικές επεμβάσεις: Το ”αποτύπωμά” τους στην ψυχική ευεξία