Οι φίλοι είναι η μαγική δύναμη του κάθε ανθρώπου. Βρίσκονται δίπλα μας για να μας χαρίσουν ένα χαμόγελο όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη και γεμίζουν τη ζωή μας με μοναδικές στιγμές. Υπάρχουν όμως φορές που καθώς μεγαλώνουμε τα πράγματα αλλάζουν και πρέπει να μάθουμε να ξεχωρίζουμε αυτούς που αξίζει να συνεχίσουμε να τους έχουμε κοντάς μας.

Τι μας διδάσκει η ζωή για την φιλία;

Ακόμη και οι καλύτεροι φίλοι μαλώνουν

Ο τσακωμός είναι δείγμα υγιούς σχέσης. Αυτό δείχνει πως και οι δύο εξωτερικεύουν τα συναισθήματα τους δίχως φόβο. Σίγουρα ένας καυγάς δεν είναι ότι πιο ευχάριστο, από την άλλη όμως είναι προτιμότερος από το να μένουν απωθημένα που θα ξεσπούσαν αργότερα.

Ορισμένες φιλίες γίνονται τοξικές

Μεγαλώνοντας μαθαίνουμε επίσης να διώχνουμε από κοντά μας τους φίλους που μας κάνουν κακό. Δεν είναι μόνο οι εχθροί που μας βλάπτουν αλλά και οι φίλοι που παρουσιάζουν τοξικές συμπεριφορές. Η ζήλια, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, η μιζέρια και η συνεχής ένταση είναι σίγουρα συμπεριφορές που αργά ή γρήγορα θα μας χαλάσουν τη διάθεση ή θα μας βγάλουν εκτός εαυτού.

Η φιλία που χτίζεται υπό αντίξοες συνθήκες είναι ουσιαστική

Όσο μεγαλώνουμε είναι δυσκολότερο να αναπτυχθεί μια δυνατή φιλία, αλλά όταν γίνει σίγουρα πρόκειται για κάτι ουσιαστικό. Οι ευθύνες και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής ενός ενήλικα όπως είναι φυσικό δημιουργούν δυσκολίες στο χτίσιμο μιας νέας φιλίας. Στο σχολείο και στο Πανεπιστήμιο οι  συμμαθητές/συμφοιτητές περνούν αρκετές ώρες μαζί ενώ τα κοινά ενδιαφέροντα και οι προβληματισμοί τους δένουν γρήγορα. Δυστυχώς, αργότερα οι ευθύνες  πολλαπλασιάζονται και ο ελεύθερος χρόνος γίνεται λιγοστός ενώ εκτός από την εργασία δεν υπάρχει κάποιος χώρος όπου μπορείς να γνωρίσεις μεγάλο αριθμό νέων ανθρώπων. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οικοδόμηση μιας φιλικής σχέσης χρειάζεται προσπάθεια και δεν είναι αποτέλεσμα συνθηκών.

Φιλίες ανάγκης ή αγάπης;

Σε όλους μας έχει συμβεί να θεωρούμε πως κάποιος είναι φίλος αλλά στην πραγματικότητα είχε στο μυαλό του την επίτευξη κάποιου στόχου. Όσο μεγαλώνουμε μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε τους πραγματικούς μας φίλους και να δίνουμε σημασία στα κίνητρα των ανθρώπων που μας πλησιάζουν.

Οι φίλοι στην ανάγκη φαίνονται

Οι φίλοι δεν φαίνονται μόνο στα δύσκολα ή στα ευχάριστα αλλά κυρίως στην ανάγκη. Σε μια λύπη οι περισσότεροι θα μας παρηγορήσουν και σε μια χαρά όλοι θα μας ευχηθούν. Το ζήτημα όμως είναι ποιοί θα είναι εκεί να μας συμπαρασταθούν πραγματικά και θα δείξουν τη χαρά τους και έμπρακτα. Οι φίλοι που θα προσφερθούν να βοηθήσουν όταν πραγματικά το έχουμε ανάγκη είναι αυτοί που αξίζουν να τους έχουμε για πάντα στη ζωή μας.