Oι μέρες όπου η εξυπνάδα ενός ανθρώπου μετριόταν μόνο με το IQ του έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

Η έρευνα του Χάρβαρντ

Πρώτος, γύρω στη δεκαετία του ’80, ένας ψυχολόγος και καθηγητής στην Παιδαγωγική Σχολή του Χάρβαρντ, ο Χάουαρντ Γκάρντνερ, με το βιβλίο του «Frames of Mind» («Τα όρια του νου») αμφισβήτησε την τόσο μονοδιάστατη και περιορισμένη αυτή θεώρηση της ανθρώπινης νοημοσύνης. Η πεποίθηση του αμερικανού ψυχολόγου ήταν ότι οι άνθρωποι δεν διαθέτουν μία και μοναδική νοημοσύνη, αλλά πολλές. Σήμερα, αναγνωρίζουμε πλέον ότι η συναισθηματική νοημοσύνη -το γνωστό σε όλους μας EQ, για το οποίο έχει γίνει τόσος λόγος- είναι τόσο απαραίτητη όσο και η ακαδημαϊκή μόρφωση για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη και ολοκληρωμένη ζωή. Υπάρχει όμως και άλλος ένας, τρίτος, τύπος νοημοσύνης, που τελευταία έχουν αρχίσει να συζητούν οι ειδικοί. Ένα είδος εξυπνάδας που θα μπορούσε να είναι το «κλειδί» για καλύτερες, πιο ευτυχισμένες και ουσιαστικές σχέσεις.

Πρόκειται για το ερωτικό IQ.

 

Και δεν χρειάζεται να ξεκινήσουμε μαθήματα αισθησιακού χορού ή να αρχίσουμε να μελετάμε με προσήλωση το Κάμα Σούτρα για να το αυξήσουμε. Το ερωτικό IQ μπορεί να τονωθεί με το να καλλιεργήσουμε τον αισθησιασμό μας και να εξερευνήσουμε τη σεξουαλικότητά μας, ώστε να γνωρίσουμε τι μας ευχαριστεί και παράλληλα να αποκτήσουμε ερωτική αυτοπεποίθηση. Άλλωστε, η ερωτική μας ζωή είναι ένας τομέας στον οποίο αξίζει να επενδύσουμε.  Τι θα κερδίσουμε.

 

Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ερωτικό μας IQ, ο μεγάλος κερδισμένος θα είναι σίγουρα η ερωτική και η σεξουαλική μας ζωή και βέβαια η σχέση μας. Αλλά σίγουρα θα επηρεαστεί και το IQ μας. Καθώς η εξυπνάδα δεν είναι ένα μόνο πράγμα, το να αυξήσουμε το ερωτικό μας IQ θα μπορούσε να μας βοηθήσει να γίνουμε γενικά πιο έξυπνοι, πιθανώς και πιο επιτυχημένοι και ευτυχισμένοι.

 

Άλλωστε και οι επιστημονικές έρευνες συμφωνούν με την παρακάτω διαπίστωση: Οι άνθρωποι που έχουν καλή σεξουαλική-ερωτική ζωή διαθέτουν πιο κοφτερό μυαλό και γενικά αποδίδουν καλύτερα.

 

Και για του λόγου το αληθές:*

Οι συχνές ερωτικές επαφές φαίνεται ότι αυξάνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων, γεγονός που βελτιώνει τη νοητική λειτουργία στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ.*

 

Έρευνες δείχνουν ότι όταν πριν από μια δύσκολη και στρεσογόνο παρουσίαση έχει προηγηθεί ένα απολαυστικό σεξ, αυξάνονται οι πιθανότητες να παραμείνουμε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκειά της, κάτι που δεν συμβαίνει με όσους δεν έκαναν προηγουμένως καλό σεξ ή δεν έκαναν καθόλου. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν επίσης ότι και αυτό οφείλεται στην ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία χαλαρώνει τον οργανισμό και ρίχνει την πίεση του αίματος.*

 

Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στις Η.Π.Α. υποστηρίζει ότι οι τακτικές ερωτικές συνευρέσεις συνδέονται με καλύτερη πνευματική υγεία. Τα πειράματα που έκαναν οι ειδικοί σε ποντίκια μέσης ηλικίας έδειξαν ότι μετά το ζευγάρωμα τα ποντίκια είχαν αναπτύξει περισσότερα νέα εγκεφαλικά κύτταρα.

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές παρατήρησαν αύξηση στον αριθμό των νέων νευρώνων στον ιππόκαμπο, το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη.

Προηγούμενο άρθροΝέα έρευνα στοχεύει το Έντερο για την Καταπολέμηση του Διαβήτη
Επόμενο άρθροΨυχή εις το μηδέν-Μηδέν. Της Mrs Butterfly