Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ίδρυμα για τον Ύπνο, τα όνειρα θεωρούνται ένας τρόπος «να εκδηλωθούν υποσυνείδητες επιθυμίες σε ένα ασφαλές ή μη πραγματικό περιβάλλον». Ωστόσο, τα όνειρα παραμένουν ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια για τους επιστήμονες και ελάχιστα είναι αυτά που μπορούν με βεβαιότητα να ειπωθούν για την προέλευση ή τη σημασία τους.

Δείτε τι μπορεί να σημαίνουν δέκα από τους πιο συχνούς εφιάλτες που βλέπουμε κατά τη διάρκεια του ύπνου μας.

 

1. Εξετάσεις

Η διαδικασία των εξετάσεων σχετίζεται με φόβους που αφορούν στην αυτοπεποίθησή μας. Ένα τέτοιο όνειρο υποδεικνύει ότι επικρατεί το αίσθημα ότι κάποιος μας ερευνά εξονυχιστικά, ότι δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάτι ή ότι δεν αξιοποιούμε πλήρως τις δυνατότητές μας.

2. Απιστία

 

3. Πτήσεις

Το να βλέπουμε ότι πετάμε συνδέεται με ένα αίσθημα απελευθέρωσης. Αυτό όμως ισχύει μόνο εάν νιώθουμε ότι σε γενικές γραμμές έχουμε τον έλεγχο της ζωής μας. Σε αντίθετη περίπτωση, συνδέεται με φόβους για την αδυναμία να ελέγξουμε τη μοίρα μας.

 

4. Θάνατος

Ο θάνατος στον εφιάλτη μπορεί να σηματοδοτεί την επιθυμία να κάνουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας. Το «φλερτ» με το θάνατο, δηλαδή να βλέπουμε ότι κινδυνεύουμε να πεθάνουμε αλλά τελικά να τη γλιτώνουμε, υποδεικνύει το φόβο απέναντι σε μια πιθανή αποτυχία.

 

5. Αράχνες

Οι αράχνες στον εφιάλτη υποδεικνύουν χειραγώγηση, είτε από εμάς είτε από άλλους προς εμάς.

6. Γύμνια σε δημόσιο χώρο

Συνδέεται με τη ντροπή ή με το αίσθημα ότι είμαστε εκτεθειμένοι. Υποδεικνύει κοινωνική ανεπάρκεια, αδυναμία και ότι κάποια πτυχή της προσωπικής ζωής είναι ανοιχτή στην κοροϊδία των άλλων.

 

7. Καταδίωξη

Σημαίνει ότι αποφεύγουμε κάτι στην πραγματική μας ζωή και ότι αρνούμαστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματά μας.

 

8. Απώλεια δοντιών

Η απώλεια των δοντιών ή των μαλλιών μπορεί να υποδεικνύει ανασφάλειες για την εξωτερική εμφάνιση ή τις συναναστροφές με άλλους ανθρώπους. Άλλοτε πάλι συνδέεται με ένα αίσθημα απελπισίας.

 

9. Απώλεια προσανατολισμού

Όταν νιώθουμε ότι χάνουμε το δρόμο μας στην πραγματική ζωή, είναι πιθανό να δούμε ότι έχουμε χαθεί και στα όνειρά μας. Η απώλεια του προσανατολισμού συνδέεται επίσης με φόβους σχετικά με τη δυσκολία ή την αδυναμία ένταξης σε μια ομάδα ή ένα συγκεκριμένο περιβάλλον (π.χ. εργασιακό).

 

10. Πτώση

Ένας πολύ συχνός εφιάλτης είναι να βλέπουμε ότι πέφτουμε. Πρόκειται για ένα υποσυνείδητο μήνυμα ότι κάποια πτυχή της ζωής μας έχει βγει εκτός ελέγχου. Συνδέεται επίσης με την απογοήτευση που μπορεί να προκάλεσε ένας καλός φίλος.

Προηγούμενο άρθροΟ γάμος σκοτώνει τον έρωτα;
Επόμενο άρθροΔιαταραχή Σωματικής Δυσμορφίας: Μήπως είσαι πιο όμορφος απ’ όσο νομίζεις;