Σίγουρα το καλοκαίρι είναι από τις αγαπημένες σου εποχές, αν όχι η πιο αγαπημένη. Γιατί τότε επιτέλους φτάνει η στιγμή να ξεκουραστείς, να γεμίσεις τις μπαταρίες σου και να αποβάλλεις το άγχος του χειμώνα. Ή μήπως όχι; Πρόσφατες έρευνες ανακάλυψαν ότι το καλοκαίρι είναι η εποχή του χρόνου που έχεις περισσότερο στρες! Μάθε γιατί.

Τι δείχνουν οι έρευνες

Πολωνοί ερευνητές από το Poznan University of Medical Sciences, ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οι γυναίκες παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, σε σχέση με τον χειμώνα.

Η επικεφαλής της έρευνας μάλιστα, Dominika Kanikowska, εξηγεί: “μέχρι τώρα συνηθίζαμε να παρατηρούμε την αλλαγή στην συμπεριφορά των ζωών ανάλογα με την κάθε εποχή. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες αποδεικνύουν ότι πλέον παρατηρείται αλλαγή και στη συμπεριφορά των ανθρώπων”.

2 τυχαίες ημέρες του χειμώνα, για ένα 24ωρο, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα σάλιου ανά 2 ώρες από μία ομάδα φοιτητριών ιατρικής. Την ίδια διαδικασία επανέλαβαν 2 τυχαίες ημέρες του καλοκαιριού. Οι συμμετέχουσες ρωτήθηκαν παράλληλα για τη διάρκεια του ύπνου τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, τη σωματική άσκηση που ακολουθούσαν και οι ερευνητές ανέλυσαν τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα επίπεδα αυτής της ορμόνης ήταν υψηλότερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η καθημερινή θέα της θάλασσας μειώνει το άγχος σύμφωνα με τους επιστήμονες  - Ψυχική και Σεξουαλική Υγεία - Μαρίνα Μόσχα

 

Παρόμοια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Μ.Βρετανία, αποκάλυψε ότι 1 στους 4 Βρετανούς γύρισε με περισσότερο άγχος από τις καλοκαιρινές του διακοπές. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει αυτό;

Ο Michali Csikszentmihalyi, καθηγητής ψυχολογίας του Claremont Graduate University της California εξηγεί ότι στη δουλειά είσαι πολύ δημιουργικός και το μυαλό σου βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν καθημερινά. Όταν φεύγεις όμως για να πας διακοπές μαζί με τις υποχρεώσεις μειώνεται και η δημιουργικότητα.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο νευροεπιστήμονας Dr David Lewis δηλώνει στην Telegraph: «Τα προβλήματα, οι ανησυχίες και το άγχος δεν εξαφανίζονται πάντα επειδή είσαι διακοπές. Αντίθετα ενδέχεται να διογκώνονται, καθώς ο εγκέφαλός σου δεν αντιμετωπίζει τις συνηθισμένες και καθημερινές του προκλήσεις με αποτέλεσμα να ασχολείται με άλλα θέματα ή προβλήματα που τον απασχολούν, αυξάνοντας κατ’ επέκταση και το στρες». Ο ίδιος λοιπόν προτείνει να ασχολούμαστε με διάφορες δραστηριότητες, κατά προτίμηση ευχάριστες, ώστε να κρατάμε το μυαλό μας απασχολημένο και να μπορούμε να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις διακοπές μας χωρίς άγχος.

Προηγούμενο άρθροΕυτυχισμένα Παιδιά.
Επόμενο άρθροΤι είναι το έμμεσο στρες και πώς θα το νικήσεις