Η φύση προσφέρει στον άνθρωπο γαλήνη, ψυχική ηρεμίααποφορτίζει από την ένταση. Εάν επιλέξουμε μια χαλαρή βόλτα, ή ένα χαλαρό περπάτημα και όχι έντονη γυμναστική, τότε ο στόχος μας θα επιτευχθεί πιο εύκολα.

Το φως της ημέρας αλλά και ο ήλιος, βελτιώνουν τη διάθεση, γεμίζουν τις “μπαταρίες” μας, και μας βοηθούν να νιώσουμε ψυχικά καλά, να αποβάλουμε το άγχος και να ξεπεράσουμε ασθένειες (ή να βελτιώσουμε) όπως η κατάθλιψη.

Έτσι για κάποιον που θέλει να ωφελήσει την υγεία του, αν όχι καθημερινά, τουλάχιστον μέρα παρά μέρα, πρέπει να εντάξει έστω και 1 ώρα περπάτημα στη φύση – δάσος, στο πρόγραμμά του.

Πως αλλιώς μας βοηθάει η φύση και μας ωφελεί; 

Αναπτύσσει τη παρατηρητικότα. Παρατηρώντας την φύση, αναπτύσσεται η παρατηρητικότητα, σε όλες της ηλικίας, αλλά περισσότερο στα παιδιά. Είναι αυτό που λένε να “μάθεις να βλέπεις”. Όσο περισσότερο χρόνο περνάει κάποιος στην φύση, τόσο εξοικιώνεται η όρασή του, με τα μυστικά του δάσους.

Έτσι, ευκολότερα μπορείς να διακρίνεις, πουλιά, ζώα, φυτά, ερπετά.

Αναπτύσσει τη φαντασία και βοηθάει στην κοινωνικοποίηση. Τα παιδιά που παίζουν στην φύση, φτιάχνουν πράγματα με τα χέρια τους, σκαρφαλώνουν, τρέχουν, μαζί με άλλα παιδιά και δημιουργούν και ολόκληρα σενάριαμ πλάθουν ολόκληρες ιστορίες και ζουν την κάθε στιγμή. Ανακαλύπτουν νέα παιχνίδια, με πέτρες, φύλλα, ξύλα, ένα ελεύθερο παιχνίδι που βάζουν τα ίδια τους κανόνες. Τους δίνεται η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με τη φύση αλλά και με τα υπόλοιπα παιδιά της παρέας!

Η φύση διδάσκει και δυναμώνει. Η φύση είναι ένα μεγάλο σχολείο για τον άνθρωπο. Προσφέρει γνώσεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας, τη δέντρα, τα λουλούδια, τα ζώα, τα τρόφιμα. Μαθαίνεις να φροντίζεις, να σπέρνεις, να φυτεύεις, να μαζεύεις τους καρπούς, να ταίζεις τα ζώα και να μαθαίνεις από αυτά. Έτσι ο άνθρωπος αποκτά γνώση, αυτοπεποίηθηση και νιώθει δυνατός και ανεξάρτητος. Ανακαλύπτοντας τις δυνάμεις τους γνωρίζει τον εαυτό του και τα όρια του.

Υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.  Η φύση προσφέρει την δυνατότητα στον άνθρωπο να αποκτήσει καθημερινές συνήθειες, όπως πρωινό ξύπνημα, ισορροπημένη διατροφή, γυμναστική, σωστές αναπνοές.

Mary Kat