Ετοιμάζεσαι να φύγεις ή ακόμη καλύτερα βρίσκεσαι ήδη στο αγαπημένο σου νησί. Περνάς υπέροχα, προσπαθείς να χαλαρώσεις και να ξεκουραστείς και πιθανότατα υπάρχουν μόνο δύο σκέψεις που σε απασχολούν. Να αποκτήσεις το τέλειο μαύρισμα αλλά με ασφάλεια.
Παράλληλα θέλεις να ακολουθήσεις μια ισσοροπημένη διατροφή αλλά χωρίς στερήσεις. Κι αν πιστεύεις πως αυτά τα δύο δεν συνδέονται μεταξύ τους, κάνεις λάθος. H Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος σου αποκαλύπτει όλα όσα πρέπει να κάνεις ώστε να επιστρέψεις από τις διακοπές με το τέλειο μαύρισμα και ανάλαφρη.
Ένας από τους μεγαλύτερους προβληματισμούς στο ξεκίνημα του καλοκαιριού είναι το γρήγορο, ομοιόμορφο και αποτελεσματικό μαύρισμα. Πώς επιτυγχάνεται, πόσο θα διαρκέσει, πώς θα γίνει με τον πιο ασφαλή τρόπο και πολλά άλλα ερωτήματα δημιουργούνται και επιζητούν απάντηση. Οι απαντήσεις – λύσεις, όμως, υπάρχουν και είναι πολλές.
Το top 10 των τροφίμων που σας χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα και ασφαλές μαύρισμα
1. Αβγά: Περιέχουν άφθονη βιταμίνη Α και αμινοξέα που ενισχύουν την παραγωγή της μελανίνης και της βιταμίνης Β2, η οποία αποτελεί άριστο θρεπτικό συστατικό για το δέρμα.
2. Βερίκοκα: Αποτελούν συμπυκνωμένη πηγή β-καροτίνης και έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Θα πρέπει όμως να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα νεφρά, διότι είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ, που προκαλεί πέτρες στα νεφρά.
3. Καρότα: Είναι πλούσια σε β-καροτίνη και δεν είναι ευεργετικά μόνο για την αντιοξειδωτική τους δράση, αλλά συντελούν στη διατήρηση ενυδατωμένου και ελαστικού δέρματος.
4. Ροδάκινα: Εκτός από καροτινοειδή, περιέχουν και φλαβονοειδή, που ευνοούν το μαύρισμα. Τα ροδάκινα με κίτρινο χρώμα είναι λιγότερο νόστιμα από τα λευκόσαρκα αλλά προστατεύουν πιο αποτελεσματικά το δέρμα.
5. Δημητριακά ολικής αλέσεως: Εκτός από βιταμίνες Α και Β2, περιέχουν σημαντικές ποσότητες σεληνίου, το οποίο παρεμποδίζει τη διαδικασία της οξείδωσης και του σχηματισμού των ελεύθερων ριζών. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, που βοηθάει στην επούλωση των ηλιακών εγκαυμάτων.
6. Ψάρια: Είναι πλούσια σε σελήνιο και βιταμίνες Α και Β2.
7. Ακτινίδια και λεμόνια: Αποτελούν σημαντικότατη πηγή βιταμίνης C και έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ιδιότητες των ελεύθερων ριζών και να επαναδομούν το κολλαγόνο.
8. Γάλα και τυριά: Είναι μια καλή πηγή βιταμινών Α και Β2. Βέβαια καλό είναι να προτιμούνται τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα (1,5% – 2%) για όσους προσέχουν τη σιλουέτα τους.
9. Ξηροί καρποί (ανάλατοι): πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα προστατεύουν και ενισχύουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
10. Θαλασσινά: διαθέτουν αυξημένη περιεκτικότητα σε σελήνιο και ψευδάργυρο.
Πηγή https://www.tlife.gr/