Μήπως νιώθεις ότι καταπιέζεις τον σύντροφο σου πολύ; Ή μήπως γίνεται το ανάποδο και νιώθεις ότι δεν υπάρχει ελευθερία στην σχέση σας;

Η ελευθερία στην σχέση είναι ένα… πονεμένο ζήτημα που απασχολεί μονίμως τα ζευγάρια διότι δεν μπορεί να δοθεί ακριβής απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην σχέση και αν ναι πόση ελευθερία πρέπει να έχει ο καθένας.

Ελευθερία στην σχέση- Τι είναι;

Η ελευθερία στην σχέση σχετίζεται με την ελεύθερη βούληση των ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στην σχέση στην λήψη αποφάσεων, άλλα και σε κάθε άλλο τομέα σχεδόν. Σίγουρα θα αναρωτίεσαι αν είναι κακό να μην υπάρχει ελευθερία στην σχέση. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη, είναι κακό το να μην υπάρχει ελευθερία στην σχέση αλλά επίσης εξίσου κακό είναι να υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή στην παντελή έλλειψη ελευθερίας στην σχέση τα άτομα συνήθως με τον καιρό δυσανασχετούν και ψάχνουν διεξόδους προκειμένου να «απελευθερωθούν» από τα δεσμά της καταπίεσης. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις όπου τα άτομα αποδέχονται την κατάσταση αυτή και συμβιβάζονται για διάφορους λόγους. Στην δεύτερη περίπτωση τώρα, δηλαδή εκεί όπου υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην σχέση, τα άτομα της σχέσης στην αρχή νιώθουν ευτυχισμένα που έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο που τους προσφέρει πλήρη ελευθερία. Όμως στην συνέχεια της σχέσης πάλι θα εμφανιστούν προβλήματα σε εσένα όπως να αναρωτίεσαι τα σχετικά «με αφήνει ελεύθερη να αποφασίζω και να κάνω ό,τι θέλω, μήπως δεν τον νοιάζω και με έχει για να περνάει τη ώρα του;», «μήπως δεν τον νοιάζω πια και έχει βρει άλλη και για αυτό με αφήνει να κάνω ό,τι θέλω;». Τα ίδια ακριβώς θα αναρωτιέται και ο σύντροφός σου. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι οι σχέσεις στις οποίες υπάρχει πλήρη ελευθερία φτάνουν στο τέρμα τους νωρίς και συνήθως ο λόγος είναι η ύπαρξη ενός τρίτου προσώπου λόγω της απόλυτης ελευθερίας των πράξεων και την δημιουργία της ψευδαίσθησης ότι ο ένας δεν νοιάζεται τον άλλον.

Ελευθερία στην σχέση- Πρέπει να υπάρχει τελικά;

Φυσικά και πρέπει να υπάρχει ελευθερία στην σχέση. Για να είναι υγιής μια σχέση η ελευθερία είναι αναγκαία προϋπόθεση, αλλά όχι σε απόλυτο βαθμό. Τι εννοούμε; Αν θες η σχέση σου να πετύχει τότε πρέπει να βρεις τον κατάλληλο συνδυασμό σχετικά με την ελευθερία της. Δηλαδή πότε πρέπει να υπάρχει και πόση; Και πότε δεν πρέπει να υπάρχει; Στην περίπτωση αυτή δεν μπορούμε να σου αναφέρουμε τι ακριβώς πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις. Αυτό είναι στο χέρι σου να το βρεις μόνη σου γιατί εξαρτάται από εσένα, τον σύντροφό σου και τον βαθμό ελευθερίας που θεωρεί ο καθένας σας ότι χρειάζεται να υπάρχει μέσα στη σχέση. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό αλλά και να υπάρχει κατανόηση και συμφωνία, διότι εσύ μπορεί να υποστηρίζεις ότι χρειάζεσαι πιο πολύ ελευθερία στο να βγεις βόλτα και εκείνος το αντίθετο ή να συμβαίνει το ακριβώς ανάποδο, ο αγαπημένος σου να θέλει να έχει την ελευθερία του να κάνει ό,τι θέλει με τις εξόδους του και για εσένα να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να έχεις ελευθερία στο κομμάτι της εξόδου. Συνεπώς βλέπεις και εσύ η ίδια ότι δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται, και ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την ελευθερία στην σχέση δυο ατόμων.

Ελευθερία στην σχέση: Τι να κάνεις για να φτιάξεις την σχέση σου

Όπως σου είπαμε πριν, μια σχέση με απόλυτη ελευθερία ή με παντελή έλλειψη ελευθερίας δεν πρόκειται να επιβιώσει σε βάθος χρόνου. Αν λοιπόν θες να σταματήσεις όσα συμβαίνουν τότε πρέπει να πάρεις τα μέτρα σου όσο είναι ακόμα νωρίς και προλαβαίνεις προτού αρχίσει η κατάρρευση της σχέσης σου.

1. Καταγραφή

Πρόκειται για την λύση που μπορεί να ανακαλύψει και να διορθώσει κάθε είδους πρόβλημα που υπάρχει στις σχέσεις των ανθρώπων. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βάλεις τα πράγματα κάτω, να σκεφτείς, να αποφασίσεις και εντέλει να καταγράψεις περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει απόλυτη ελευθερία στην σχέση και δεν πρέπει ή που δεν υπάρχει καθόλου ελευθερία ενώ θα έπρεπε να υπάρχει για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα μακροχρόνια.

2. Συζήτηση

Εφόσον έχεις ολοκληρώσει το πρώτο στάδιο και έχεις βρει ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ελευθερία στην σχέση σου αυτό που έχεις να κάνεις είναι να βρεις τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο για να ξεκινήσεις μια συζήτηση με τον σύντροφό σου. Το ζητούμενο της υπόθεσης είναι να συζητήσετε τα προβλήματα που έχεις εντοπίσει και γενικότερα να κουβεντίασετε και να βρείτε μια κοινή λύση όχι μόνο σχετικά με τα προβλήματα που έχετε, αλλά σχετικά με την ελευθερία στην σχέση σας. Δηλαδή να συναποφασίσετε για την στάση του καθενός απέναντι στο άλλον στον τομέα ελευθερία Συνεπώς θα πρέπει να ορίσετε σε τι βαθμό θα πρέπει να υπάρχει ελευθερία και σε ποιον τομέα. Μόνο όταν βρεθεί μια κοινή λύση στο κομμάτι αυτό και όταν αποφασιστεί μια κοινή στάση και των δυο σας θα μπορείτε να απαλλαχτείτε εντελώς από προβλήματα τέτοιας φύσεως.

3. Ανάλαβε δράση, κάνε παραχωρήσεις, δέξου την κριτική του συντρόφου σου

Μην είσαι κάθετη σε τίποτα. Αν ο σύντροφός σου υποστηρίζει ότι κάπου κάνεις λάθος στο κομμάτι της ελευθερίας στην σχέση, μην αντιδράσεις υπερβολικά. Σκέψου όσα σου έχει πει, αν εσύ κάνεις λάθος και εν τέλει δέξου την κριτική. Το πρόβλημα όμως δεν λύνεται μόνο αν δεχθείς το σφάλμα σου, μπορεί να έχεις κάνει ένα σημαντικό βήμα με το να το αντιληφθείς, αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να αναλάβεις και εσύ δράση αντιμετωπίζοντάς το μέχρι να εξαλειφθεί, αλλά και να φροντίζεις να τονίζεις παράλληλα στον σύντροφό σου τα λάθη που κι αυτός κάνει, όχι όμως με επικριτικό τρόπο αλλά με σωστό τρόπο και κατανόηση.

Ελευθερία στην σχέση: Τι να κάνεις αν σε καταπιέζει

Είναι συχνό φαινόμενο στις μέρες μας ο σύντροφός μας να μας καταπιέζει και να μας στερεί την ελευθερία γενικότερα. Για τον λόγο αυτό, δεν πρέπει να καταναγκάζουμε τον εαυτό μας να τα δέχεται όλα, αλλά θα πρέπει να απαιτήσουμε τα δικαιώματα μας και την ελευθερία μας χωρίς να φοβόμαστε. Όλοι οι άνθρωποι γεννήθηκαν με το δικαίωμα της ελευθερίας, για αυτό τον λόγο έχεις και εσύ το δικαίωμα να διεκδικήσεις τα δικαιώματά σου από τον σύντροφό σου και να του ζητήσεις να σου δώσει τα όρια ελευθερίας στην σχέση σας που σου αξίζουν. Μην ξεχνάς όμως ότι η ελευθερία στην σχέση σχετίζεται άμεσα και με την εμπιστοσύνη στην σχέση…!!

Ελευθερία στην σχέση: Τι να κάνεις αν τον καταπιέζεις

Δύσκολα θα καταλάβεις κάτι τέτοιο μόνη σου, το πιο πιθανό είναι ότι θα το δεις είτε στην συμπεριφορά του είτε θα στο πει ο ίδιος. Αν λοιπόν ο σύντροφός σου θεωρεί ότι τον καταπιέζεις, προφανώς θα έχει δίκαιο όποτε μην ξεχνάς ότι η ελευθερία στην σχέση είναι προνόμιο και των δύο, οπότε πρέπει να κάνεις τις υποχωρήσεις σου και να δώσεις την ελευθερία που αναλογεί στον σύντροφό σου για να έχετε μια σωστή σχέση που θα κρατήσει.

ΝΑΤΑΣΑ ΠΑΥΛΙΔΟΥ

Προηγούμενο άρθροΓιατί τα τελεσίγραφα μπορεί να βλάψουν τη σχέση μας
Επόμενο άρθροΗ κατάθλιψη των Χριστουγέννων