Όλα είναι καλύτερα το καλοκαίρι: Ο καιρός, η διάθεση, οι δραστηριότητες, όλα. Οι μεγάλες, θερμές ημέρες μας δίνουν την ευκαιρία να περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να αποκομίζουμε όλα τα τα πολύτιμα οφέλη που μας προσφέρει η επαφή με τη φύση. Το ίδιο ισχύει και για τις προπονήσεις μας: Μπορούμε να τις κάνουμε σε υπαίθριους χώρους, χωρίς να χρειάζεται να φοράμε πολλά και βαριά ρούχα ή να ανησυχούμε ότι θα γλιστρήσουμε στη βροχή ή τον πάγο. Όλα μοιάζουν πιο απλά. Είναι, όμως, έτσι;

Κατά μία έννοια, ναι. Οι ηλιόλουστες ημέρες με την υψηλή θερμοκρασία, όμως, ενέχουν τους δικούς τους κινδύνους. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να καταπονήσει σημαντικά τον οργανισμό, οδηγώντας σε σοβαρές συνέπειες, αν δεν προσέξουμε. Ο ιατρός επειγόντων περιστατικών της Cleveland Clinic, Tom Waters, αναλύει τα πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, τα συμπτώματα που πρέπει να μας υποψιάσουν, ενώ δίνει και συμβουλές για να προφυλαχθούμε από τον κίνδυνο θερμοπληξίας.

Όπως εξηγεί ο ειδικός, όταν ασκούμαστε, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται. Τότε, ο οργανισμός παράγει ιδρώτα, για να επαναφέρει τη θερμοκρασία του σώματος σε κανονικά επίπεδα. Ωστόσο, υπό συνθήκες ακραίας ζέστης και υγρασίας, οι προσπάθειες του σώματος για ψύξη μέσω του ιδρώτα αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. «Η εφίδρωση είναι ο κύριος μηχανισμός για να αποβάλλουμε τη θερμότητα. Όταν έχει ζέστη και υγρασία, όμως, αυτός ο μηχανισμός δεν είναι αρκετά αποτελεσματικός, ώστε να απαλλαγούμε από τη θερμότητα», εξηγεί ο δρ. Waters. Τότε είναι που η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και πρέπει να λάβετε άμεσα μέτρα για να τη μειώσετε.

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνετε είναι να απομακρυνθείτε από τον ήλιο και να πιείτε πολλά υγρά. Αυτό θα σας κάνει να νιώσετε αυτόματα καλύτερα. Αν, όμως, αντιμετωπίζετε πιο σοβαρά συμπτώματα, τότε αυτά τα απλά μέτρα μπορεί να μην επαρκούν και ίσως χρειαστούν πιο δραστικά βήματα. Σημειώνεται ότι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευαίσθητοι στην υψηλή θερμοκρασία, επομένως θα πρέπει να εκτίθενται λιγότερο στη ζέστη και να πίνουν άφθονα υγρά.

Προηγούμενο άρθρο«Φρεσκάροντας» τις φιλίες μας – Οι τρόποι να διατηρήσουμε ισχυρές τις σχέσεις μας
Επόμενο άρθροΠες μου τι πίνεις να σου πω ποιος είσαι!