Όλοι θέλουμε να δούμε τα παιδιά μας να χαμογελούν, απολαμβάνοντας την κάθε τους ημέρα. Θέλουμε μεγαλώνοντας να αγαπούν την καθημερινότητά τους και παρά τις δυσκολίες, να συνεχίζουν την προσπάθεια για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η ευτυχία όμως των παιδιών, σύμφωνα με τους ειδικούς, ξεκινούν από την ευτυχία της μαμάς και του μπαμπά.

Ευτυχισμένοι γονείς, ευτυχισμένα παιδιά

Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε απόλυτα την ευτυχία των παιδιών σας, μπορείτε να διαχειριστείτε την δική σας, κάνοντας πράγματα που σας γεμίζουν καθημερινά. Τα παιδιά μας απορροφούν σχεδόν τα πάντα από εμάς και για αυτό η διάθεσή μας έχει καθοριστική σημασία και για την δική τους ευτυχία.

Σαφώς δύσκολες μέρες έχουμε όλοι, όταν όμως σας δει να παραμένετε θετικοί και να προσπαθείτε για τους στόχους σας παρά τις δυσκολίες, του δίνετε το μεγαλύτερο εφόδιο για την δική του συναισθηματική ευημερία. Του μαθαίνετε από νωρίς και έμπρακτα πώς να διαχειρίζεται τις απογοητεύσεις και να συνεχίζει την προσπάθειά του με αμείωτο ρυθμό.

Ναι και στην επιτυχία και την αποτυχία

Εάν θέλετε να ενισχύσετε αποτελεσματικά την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας, εστιάστε λιγότερο στις φιλοφρονήσεις και περισσότερο στην παροχή ευκαιριών για να μάθει νέες δεξιότητες. Η διαρκής μόρφωση θα το βοηθήσει να εξελιχθεί, τονώνοντας το ηθικό του και όχι μόνο ο έπαινος.

Η πραγματική πρόκληση για τους γονείς είναι να αφήσουν το μικρό τους να δοκιμάσει και να αποτύχει, μόνο έτσι όμως θα μάθει να βρίσκει εναλλακτικούς τρόπους για να πετυχαίνει τους στόχους του.

Βαθύτερη σύνδεση

Ο πιο σίγουρος τρόπος για να προωθήσετε την ευημερία του παιδιού σας είναι να το βοηθήσετε να αισθανθεί συναισθηματικά συνδεδεμένο μαζί σας, με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, τους συμμαθητές ακόμα και τους φίλους τους.

Η βαθύτερη συναισθηματική σύνδεση είναι το κλειδί για την παιδική ευτυχία. Αυτή η σύνδεση του παρέχει αγάπη, κατανόηση και αναγνώριση για όλα όσα κάνει ή αισθάνεται. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσετε την σύνδεση με το μικρό σας είναι να του προσφέρετε, όσο δεδομένο κι αν ακούγεται, την αγάπη και την φροντίδα σας, με λεκτικούς και μη τρόπους.

 

ΠΗΓΗ: BHMA

Προηγούμενο άρθροΝευρική Ορθορεξία: Τρως υγιεινά; Μην το… παρακάνεις!
Επόμενο άρθροΑυτές είναι οι πέντε νόσοι από τις οποίες θα γλυτώσετε αν περπατάτε καθημερινά