Πώς να διαχειριστείτε το αφεντικό σας

Η εργασία μας είναι κάτι που χρειαζόμαστε η κάθε μία για δικούς μας λόγους αλλά το αφεντικό μας φαίνεται να μας δυσκολεύει τη ζωή! Πώς αντιδρούμε; Ο εκνευρισμός είναι κάτι που μπορεί να μας δημιουργήσει θέματα στον χώρο εργασίας τόσο στις συναδερφικές σχέσεις όσο και στην αποδοτικότητά μας. Η αλήθεια είναι πως όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο αφεντικό μας σε καθημερινή βάση, τα νεύρα φαίνεται να είναι αναπόφευκτο κομμάτι. Σίγουρα, έχουμε ανάγκη από κάποιες φιλικές συμβουλές αφού κάποιος τρίτος ίσως καταφέρει να μας πείσει να δούμε τα πράγματα από μία άλλη ματιά. Ποιοι είναι οι λόγοι που μας δυσκολεύει το αφεντικό μας; Έχει παράλογες απαιτήσεις ή απλά πιέζει τις καταστάσεις ώστε να λειτουργούν όλα ρολόι; Αν μπορούσαμε να αποστασιοποιηθούμε λίγο ίσως μπορούμε να καταλάβουμε κάποιες συμπεριφορές, να τις δικαιολογήσουμε και να καταφέρουμε να λειτουργήσουμε με περισσότερη ψυχραιμία.

Ένα δύσκολο αφεντικό μπορεί να κάνει κάποιους να σκεφτούν μέχρι και την παραίτηση από την εργασία τους αλλά αυτό δεν είναι πάντα μία καλή λύση για όλους αφού μπορεί να βρισκόμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση. Καλό είναι σκεφτόμαστε με ψυχραιμία πριν αντιδράσουμε και να ζυγίζουμε τα πράγματα ώστε να μην βρεθούμε σε μία ακόμη πιο δύσκολη θέση. Ορισμένες φορές νιώθουμε ακόμη μεγαλύτερη πίεση στην δουλειά ή πρόβλημα συνεννόησης με το αφεντικό μας γιατί μας επηρεάζουν και άλλες καταστάσεις που συμβαίνουν στη ζωή μας. Το να φύγουμε για οποιονδήποτε λόγο από την εργασία μας είναι το μόνο εύκολο και ίσως σε κάποιες περιπτώσεις μονόδρομος, αλλά οτιδήποτε αποφασίζουμε πρέπει να γίνεται με ωριμότητα ώστε να αποφύγουμε την περίπτωση να το μετανιώσουμε. Καθημερινά πρέπει να αντιμετωπίσω το δύσκολο αφεντικό μου! Τι να κάνω;

Δύσκολο αφεντικό – Τι να σκεφτούμε

Έχουμε ακούσει πολλές και διαφορετικές περιπτώσεις «δύσκολων» αφεντικών, άλλες πιο απλές και άλλες πιο περίπλοκες. Το σίγουρο είναι πως μας δημιουργεί κάποιο άγχος και δεν πάμε στην εργασία μας με την καλύτερη διάθεση. Επιπλέον σε κάποιες περιπτώσεις μας επηρεάζει και την υπόλοιπη μέρα που είμαστε εκτός εργασιακού χώρου. Οι πρώτες μας σκέψεις έχουν να κάνουν με το πόσο ικανοποιημένες είμαστε στην εργασία μας γενικότερα, πόσο χρειαζόμαστε αυτή την θέση, αλλά και τι εξέλιξη μπορούμε να έχουμε. Σημαντικό είναι να αντιληφθούμε αν έχουμε να κάνουμε γενικά με ένα δύσκολο αφεντικό ή αν τελικά μόνο με εμάς δημιουργείται αυτό το θέμα. Βλέπουμε πως κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν εύκολα τον τρόπο να αντιμετωπίσουν το δύσκολο αφεντικό και άλλους τους επηρεάζει τόσο που αισθάνονται ιδιαίτερη αμηχανία τόσο που ένα δύσκολο αφεντικό αρκεί για να μειωθεί η αποδοτικότητά τους. Δεν μπορούν να λειτουργήσουν και νιώθουν να μειώνονται οι ικανότητές τους. Σε ποια κατηγορία ανήκετε;

Δύσκολο αφεντικό – Πώς να το αντιμετωπίσουμε

Το δύσκολο αφεντικό μας δημιουργεί τάσεις φυγής! Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε τρόπο να διαχειριστούμε την κατάσταση και να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.

1)Ξεχωρίζουμε την εργασία από την υπόλοιπη ζωή μας

Το κυριότερο είναι να αντιληφθούμε πως η εργασία μας και ότι συμβαίνει εκεί δεν χρειάζεται να το μεταφέρουμε και στο σπίτι μας. Έτσι θα καταφέρουμε να δούμε τα πράγματα πιο καθαρά. Δεν χρειάζεται να μας επηρεάζει η συμπεριφορά του αφεντικού μας και στην υπόλοιπη ζωή μας. Αρκετά σας επηρεάζει τις ώρες εργασίας σας, δεν χρειάζεται να συνεχίζετε και έξω από αυτήν. Αν κουβαλάτε συνέχεια την ένταση της δουλειάς και έξω δεν θα μπορείτε να ζυγίσετε τις αντιδράσεις και να σκεφτείτε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

2)Προσπαθούμε να είμαστε τυπικές στον χώρο εργασίας

Όσο δύσκολο και αν μας φαίνεται το αφεντικό εμείς είμαστε τυπικές και γνωρίζουμε τις ικανότητές μας. Μία σχετική πίεση υπάρχει οποιαδήποτε εργασία και αν επιλέξουμε να ακολουθήσουμε. Μπορεί το αφεντικό μας να έχει τις παραξενιές του αλλά όταν είμαστε σωστές δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορούμε να πούμε την γνώμη μας και να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε αφεντικό.

Πώς να χειριστείτε το κακό αφεντικό σας χωρίς να παραιτηθείτε |  Fortunegreece.com

3)Αφήνουμε λίγο στην άκρη τις πολλές ευαισθησίες

Ξεχάστε την ευαίσθητη πλευρά που διαθέτετε για το δικό σας καλό! Η υπερβολική ευαισθησία στον χώρο εργασίας μπορεί να σας δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα, ειδικά αν έχετε να αντιμετωπίσετε το δύσκολο αφεντικό σας. Μην τα παίρνετε όλα τόσο προσωπικά και περιοριστείτε στις αρμοδιότητές σας. Κρατήστε την αξιοπρέπειά σας και σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων. Δεν χρειάζεται το αφεντικό μας να είναι και ο άνθρωπος που θα μπορούσαμε να κάνουμε παρέα. Η εργασία που έχουμε αναλάβει μπορεί να είναι αρκετά απαιτητική και αυτό που χρειάζεται είναι δυναμισμός και αντοχές.

4)Πολύτιμος σύμμαχος η γυναικεία διπλωματία

Φερθείτε με διπλωματικό τρόπο! Δεν χρειάζεται να εναντιωθείτε στο δύσκολο αφεντικό σας και να έρθετε σε ρήξη μαζί του. Δείξτε του με τρόπο πόσο καλές είστε σε αυτό που κάνετε και το χαμόγελό σας θα τον βάλει σε σκέψεις. Όσο περίεργο και αν μας φαίνεται η συγκεκριμένη περίπτωση χρειάζεται διπλωματική στάση για να επιβιώσουμε. Ένας λεπτός χειρισμός θα σας βγάλει από την δύσκολη θέση και καλό είναι να μην εκθέτετε τις απόψεις σας στους συναδέλφους σας. Ποτέ δεν μπορείτε να γνωρίζετε πόσο αγνές είναι οι προθέσεις των υπολοίπων. Περιοριστείτε σε αυτό που έχετε αναλάβει και φροντίστε να διατηρήσετε τυπικές σχέσεις με το αφεντικό σας κερδίζοντας τον σεβασμό του. Κρατήστε τις προσωπικές απόψεις γι’ αυτόν μακριά από τον εργασιακό χώρο γιατί μπορεί να βρεθείτε περισσότερο μπλεγμένη από όσο φαντάζεστε!

Ένα δύσκολο αφεντικό δεν είναι και το τέλος του κόσμου! Μήπως έχετε ασχοληθεί περισσότερο από όσο πρέπει;

 

ΠΗΓΗ  https://www.dynamikhgynaika.gr/

Προηγούμενο άρθροΦίλοι με τον πρώην: 4 λόγοι που το κάνουμε & πότε «λειτουργεί»
Επόμενο άρθροΚοιμηθήκατε καλά; Δείτε τα 5 πράγματα που κέρδισε ο οργανισμός σας