Σίγουρα όλοι ξέρουμε πως το να συγχωρέσουμε τον άνθρωπο που μας έκανε κακό ή μας πλήγωσε είναι κάτι που «πρέπει» να κάνουμε. Λίγοι όμως είναι αυτοί που το κάνουν πράξη και γνωρίζουν τη δύναμη της συγχώρεσης. Όταν ένα άτομο έχει πληγώσει την αυτοεκτίμησή μας, έχει μιλήσει άσχημα για εμάς, μας έχει ασκήσει άδικη κριτική ή μας έχει κοροϊδέψει η πιο εύκολη επιλογή μας και η πρώτη μας αντίδραση είναι να τον τιμωρήσουμε για την πράξη του αυτή.
Πολύ συχνά βλέπουμε τη συγχώρεση ως μια πράξη καλοσύνης που δεν αξίζει στο άτομο που μας έκανε να αισθανθούμε πολύ άσχημα ή μας ζημίωσε με κάποιο τρόπο. Η συγχώρεση όμως στην ουσία είναι ένα δώρο που κάνουμε στον ίδιο μας τον εαυτό. Ένα δώρο που μας προσφέρει απίστευτα οφέλη, όχι μόνο ψυχικά αλλά και σωματικά. Μπορεί ως ένα βαθμό να είναι αρκετά ικανοποιητικό να συμπεριφερθούμε στον άνθρωπο που μας πλήγωσε με τον ίδιο άσχημο τρόπο ή να επαναλάβουμε τις ίδιες άσχημες πράξεις μόνο και μόνο για να του προκαλέσουμε τον ίδιο πόνο και να τον κάνουμε να συνειδητοποιήσει το κακό που προξένησε, αυτό όμως που ξεχνάμε είναι ότι με τον τρόπο αυτό τιμωρούμε και τον ίδιο μας τον εαυτό. Πώς τον τιμωρούμε; Κρατώντας μέσα μας πολλά αρνητικά συναισθήματα και θυμό που δεν μας αφήνουν να προχωρήσουμε παρακάτω.
Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό να τονίσουμε πως για να προχωρήσουμε στη διαδικασία της συγχώρεσης πρέπει πρώτα να εκφράσουμε το θυμό μας. Αρκετοί άνθρωποι βρίσκουν πολύ βοηθητικό να γράψουν σε ένα σημειωματάριο όλα τα αρνητικά τους συναισθήματα και σκέψεις για να τα «βγάλουν» από μέσα τους. Αφού γίνει αυτό, στο επόμενο στάδιο το άτομο μπορεί να προχωρήσει στη συγχώρεση. Και η συγχώρεση δεν αφορά την όποια άσχημη πράξη αλλά το άτομο που την έκανε. Ορισμένες φορές μέσα από τη συγχώρεση μπορεί να έρθει και η συμφιλίωση με το άλλο άτομο, κάποιες άλλες φορές η συμφιλίωση δεν είναι δυνατή, αλλά ακόμα και στις περιπτώσεις αυτές η συγχώρεση ανοίγει το δρόμο της ψυχικής μας γαλήνης και ισορροπίας.
Τα οφέλη της συγχώρεσης είναι αρκετά, με βασικότερα τα παρακάτω:
Μειωμένη αρτηριακή πίεση
Λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και αισθήματα εχθρότητας
Υψηλή αυτοεκτίμηση
Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα
Χαμηλότερος κίνδυνος κατάχρησης αλκοόλ και ουσιών
Με το να κρατάμε μέσα μας ανέκφραστο τον πόνο και τα αρνητικά συναισθήματα για μεγάλο χρονικό διάστημα δυσκολευόμαστε να δημιουργήσουμε και να διατηρήσουμε επιτυχημένες διαπροσωπικές σχέσεις. Η πικρία απέναντι στο πρόσωπο που μας έκανε κακό, αρκετά συχνά εισχωρεί και στις υπόλοιπες σχέσεις μας, προκαλώντας μας να μεταφέρουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα και στους άλλους ανθρώπους.
Εάν νιώθετε ότι ακόμη δεν είστε έτοιμοι να συγχωρέσετε το άτομο που σας πλήγωσε, πάρτε όλο τον απαραίτητο χρόνο που έχετε ανάγκη. Αφού δώσετε στον εαυτό σας το χρόνο αυτό θα καταλάβετε ότι η συγχώρεση είναι αυτή που ανοίγει το δρόμο για τη δική σας ευτυχία. Ανεξάρτητα από το αν θα λάβετε μια συγγνώμη από τον άνθρωπο που σας πλήγωσε, η επιλογή της συγχώρεσης είναι δική σας και θα σας απελευθερώσει για να μπορέσετε να ζήσετε μια υγιέστερη και πιο ευτυχισμένη ζωή. Και μην ξεχνάτε πως «συγχώρεση είναι να απελευθερώνετε έναν κρατούμενο από τα δεσμά του και να συνειδητοποιείτε ότι ο φυλακισμένος αυτός ήσασταν εσείς ο ίδιος».

 

Μουστάκα Ελευθερία
MSc Κλινικός Ψυχολόγος

Προηγούμενο άρθροΜε κατάθλιψη μία στις τέσσερις έφηβες – Προσοχή στα σημάδια!
Επόμενο άρθροΕλευθερώστε τα συναισθήματα που κρύβει το σώμα σας!